Sanda Mondecar RTL-ova je producentica koja je prošla sve sezone 'Večere za 5' pa tako i ovu 10. sezonu naziva 'Večera za 5 na selu' koju ćemo od ponedjeljka gledati na RTL-u. Sanda nam je otkrila brojne detalje sa snimanja svih ovih godina - kako izgleda jedan dan na snimanju, kako se snalaze kad sve pođe po krivom, što kad se kandidati posvađaju i mnoge druge zanimljive detalje.
"Kada ekipa dođe na set, tj. kod kandidata u kuću, namjesti se rasvjeta, dogovori workflow i kreće sa snimanjem ulazaka, izlazaka, odlazaka na plac u kupovinu. To traje otprilike 2 sata. Zatim kreće kuhanje, to uglavnom traje između 3 i 5 sati, ovisno o zahtjevnosti pripreme jela. Za vrijeme kuhanja, druga ekipa uzima izjave od ostalih kandidata na nekoj atraktivnoj lokaciji", nabraja Sanda pa nastavlja, "Kada kandidat završi s kuhanjem, ekipa premješta rasvjetu i opremu za postavljanje stola. Zatim se snima dolazak kandidata na večeru. Nakon toga slijedi večera, koja traje između 2 i 3 sata. Nakon toga ekipa ponovno premješta opremu za izjave nakon večere. Ocjenjivanje se snima tako da ostali kandidati ne čuju i ne vide koje ocjene daje kandidat kojeg se snima pa cijelo snimanje traje oko 10 sati."
'Uglavnom su kandidati koji se prijave za 'Večeru za 5', već otvoreni i opušteni'
S kandidatima u njihovim domovima provodi se cijeli dan - od jutra kad počinje kupovina namirnica do večere koju su i došli snimati. A kako je snimati televizijske amatere koji su nerijetko nervozni prije snimanja? "Prvi dan su kandidati još nervozni zbog snimanja, ali se svi, i ekipa i ostali kandidati, vrlo brzo upoznaju i opuste, do te mjere da kandidati već nama pomažu naći lokacije za večernje izjave", objašnjava te dodaje kako ta nervoza ne traje dugo. "Uglavnom su kandidati koji se prijave za 'Večeru za 5', već otvoreni i opušteni. Naravno da ima onih kojima je crvena točkica na kameri okidač za strah i ukočenost. Ali cijela ekipa je toliko opuštena, i toliko puta su već bili u takvoj situaciji, da vrlo brzo opuste i najukočenije. Znam da zvuči kao bajka, ali vjerujte mi, uspijeva nam", kaže Sanda.
'Nikad ništa nismo morali dva puta snimati'
Na samom projektu radi nekoliko desetaka ljudi. "Najviše je radilo četrdesetak, a najmanje dvadesetak ljudi. Kandidati se često iznenade kad vide koliko im članova ekipe dođe u kuću. Urednik, vozač, organizator, snimatelj, tonaci producent, dakle ja, da se uvjeri da sve ide po planu i da je sadržaj zanimljiv", otkriva Sanda dodajući kako je za tu jednu epizodu potrebno 5 do 10 dana da se dovrši i bude spremna za emitiranje.
No, RTL-ovi profesionalci toliko su dobri u svom poslu da im se ne događaju situacije kad nešto moraju snimati ponovno. "Nikad, u 10 sezona, ne biste vjerovali, nikad ništa!", kaže Mondecar.
'Kada dođe do ozbiljnih problema i napetosti, onda im kažemo da izdrže još dva, tri dana'
A kako rješavaju situacije kad postoje tenzije među kandidatima? "Rješavamo? Ne rješavamo, ako su zanimljive za sadržaj. Ako su još u 'zelenoj' zoni. Recimo, imali smo dvije kandidatkinje koje su se prvi put vidjele u životu i odmah se u startu nisu mogle smisliti. Kada dođe do ozbiljnih problema i napetosti, onda im kažemo da izdrže još dva, tri dana do petka i više neće morati gledati tu osobu. Zapravo, s istom količinom pažnje i taktike, kao i kod ukočenih kandidata. Ne postoji prepreka koju nismo prešli i na koju nismo naišli. Pravi smo psiholozi", kaže iskreno Sanda dodajući kako pamti sve svoje kandidate.
"Kandidati iz Dubrovnika, Splita, Hvara, Visa, Osijeka, Rijeke, Pule, i svih sela i gradova koje smo posjetili urezali su mi se u pamćenje. Svaki je kandidat po nečem poseban, bilo po jelu koje sprema (teleći mozak, pašticade, pohane palačinke, naresci za predjelo, svi deserti, ledene torte, splitske torte, rožate) mjestu u kojem živi - vrh brda na Hvaru, kamena kućica na Visu, jednosobni stan u Sigetu... Jednu smo večeru snimali i u Zelenoj spilji kod Visa, u čamcu su ljudi objedovali!"
'Imala sam priliku probati kajganu od telećeg mozga, svježe rakovice, originalni soparnik'
A snimajući 'Večeru za 5' obišla je cijelu Hrvatsku te je imala priliku probati lokalne specijalitete, ali i upoznati mnogo zanimljivih ljudi. "Sve ih pamtim. Sve kod kojih sam bila u kući ili stanu. Bilo kao urednica, na početku karijere ili kao producentica. Čak pamtim i većinu jela koja su spremali, a ne sjećam se kaj sam jučer ručala. Imala sam priliku probati kajganu od telećeg mozga, svježe rakovice, originalni soparnik, hib, meso z tiblice, tenfani kunić, štrudle, razne brudete, majko mila!, zlevanke, fenomenalne bućnice i kad na receptu kandidata vidim da piše bućnica, i nakon petsto puta, uvijek mi izmami osmjeh, obožavam je!
Što nas očekuje u ovoj sezoni 'Večere za 5'? "Pregršt zabave, novih načina termičke obrade hrane, starih načina, recepata starijih od 100 godina, lijepih kuća, još ljepših kandidata, odlične kuhinje (ne pretjerujem!), sukoba, netrpeljivosti, iznenađujućih ocjena, ma joj, svega i svačega!", kaže Sanda.
I naposljetku otkriva na pitanje koje zanima sve nas pred TV ekranima - koliko je teško cijeli dan snimati, a onda ne dočekati večeru? "Navikne se čovjek. Mi smo takvi da znamo tjednima, mjesecima snimati po 12 do 15 sati u komadu, bez vikenda, godišnjeg jer se i ljeti snima, naravno, kaj ćete gledati na jesen, nego ono kaj mi snimamo?! Nikad ne bih mogla raditi uredski posao od 8 do 16. A neki nikad ne bi mogli raditi ovo što mi radimo i kako radimo. To je super jer smo svi različiti!", kaže s osmijehom.
A 'Večeru za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka na RTL-u od 21 sat!