Večera za 5

Kandidati složni: 'Bila je ovo najbolja večera samoborskog tjedna!'

Dubravka Rešetar branila je bolje Samobora i okolice, a njezina jela bila su toliko ukusna da je od svojih protivnika zaradila same desetke! Njezin pobjednički jelovnik sastojao se od predjela Zelena gnijezda, glavnog jela Dodir Pariza i deserta Snježna čarolija.

RTL.hr
24.04.2021 12:00

sastojci za predjelo:
svježi kravlji sir
kukuruzno brašno
jaja
zelena salata
acceto balsamico
šećer
crno vino
kiselo vrhnje

Sir se panira u klasičnom pohu i preprži dok ne dobije boju. Salata se malo začini i sir se posluži na njoj.

Dubravka Rešetar

sastojci za glavno jelo:
svinjski but
šunka
sir
začini
krumpir
ajvar
rajčica
špek
krastavci
bijelo vino
šampinjoni


Svinjski but - odreske napuniti sirom, šunkom i kiselim krastavcima te pohati na pariški.

Prilog: pole krumpira marinirane smješavinom začina, crvenom paprikom, sol i papar.

Umak: na svinjskoj masti razmutiti malo brašna, zatim zaliti vodom te ukuhati 2 komadića špeka, žlicu rajčice, 2-3 žlice ajvara, sol, papar, feferon, limunov sok, lovorov list, malo bijelog vina, šampinjone te žlicu kiselog vrhnja.

Dubravka Rešetar

sastojci za desert:
200 g keksi Petit Beurre
5 žlica smeđeg šećera
6 žlica bijelog šećera
120 g maslaca
500 g svježeg sira
1 limunov sok
2 jaja
2 vanilin šećera
2 kisela vrhnja

Sameljite ili nadrobite kekse i izmiješajte ih sa smeđim šećerom i prethodno otopljenim maslacem. Stavite smjesu u kalup i utisnite da svagdje bude jednako raspoređeno, nemojte utisnuti prejako! Stavite peći točno 4 minute.

Dok se to peče, pripremite si žutu kremu: izmiksajte svježi sir, limunov sok, jaja te običan i vanilin šećer.

Izvadite kekse i pećnicu smanjite na 170 stupnjeva. Žutu kremu prelijte odmah preko vrućih keksi i vratite odmah u pećnicu da se peče točno 20 minuta. Ako vam je teže razmazati, možete kalup primiti u ruke i protresti lijevo desno da se krema sama rasporedi.

Pripremite si bijelu kremu, izmiksajte kiselo vrhnje, običan i vanilin šećer.

Kadse žuta krema ispekla, ugasite pećnicu, preko nje izlijte bijelu kremu i stavite još 5 minuta u ugašenu pećnicu. Torta mora stajati 4 do 5 sati u hladnjaku prije konzumiranja.