Iz Đakova dolazi 36-godišnji pravnik, suprug i otac dvoje djece s trećim na putu - Josip Vološen . Budući da je obiteljski čovjek koji cijeli svoj dan posvećuje obitelji, Josip ističe kako nema baš previše vremena za hobije. Sebe opisuje kao smirenu osobu, a takav je i u kuhinji jer uvijek ima jasnu viziju što će pripremati tako da nikada ne paničari. U RTL-ov kulinarski show 'Večera za 5 na selu' se prijavio ponajprije zbog zabave i novog iskustva jer želi već dugo priželjkuje sudjelovanje u popularnom showu.
Predjelo
"Felici pasta" – Tjestenina s piletinom i povrćem
Sastojci:
tikvica
2 rog paprike
Kukuruz šećerac
2 otkoštena pileća batka sa zabatkom (može i pileća prsa)
Tjestenina Tagliatelle (ili po izboru)
Grana Padano
Ulje
Sol
Mješavina začina
Kadulja
Maslac, 1-2 kockice
Voda od kuhanja tjestenine
Tikvice i papriku narežemo na kockice, posolimo i popržimo na ulju dok dobro ne omekšaju (paprika postane mekana, a tikvice kašaste, poklopimo posudu i povremeno promiješamo, povrće pusti vodu) na kraju dodamo kukuruz šećerac.
Piletinu (uklonimo kožu ako koristimo batak sa zabatkom) začinimo mješavinom začina, kaduljom, pouljimo i dobro izmiješamo (bilo bio dobro da malo odstoji), zatim na dobro zagrijanom ulju prepržimo piletinu (da bude zlatno smeđe).
Tjesteninu skuhamo (cca 9-10 min) ocijedimo, ali sačuvamo malo vode od kuhanja.
U tikvice, paprike i kukuruz šećerac dodamo kuhanu tjesteninu, malo vode od kuhanja i 1-2 kockice maslaca i sve zajedno prokuhamo lagano miješajući minutu-dvije dok ne postane kremasto.
Serviramo u tanjur tjesteninu, pečenu piletinu izrečemo na trakice, stavimo na tjesteninu i na kraju naribamo Grana Padano.
Glavno jelo
"Jesenja balada" – Svinjski file s pečenom paprikom i pire krumpirom
Sastojci:
2 svinjska filea cca 400 grama komad
5 većih krumpira
5 Rog paprika
5 glavica češnjaka
Zrnati senf
Sol
Papar
Ružmarin
Majčina dušica
Maslac, 1-2 kockice
Svinjski file očistimo od žilica i masnoća, dobro posolimo, popaprimo, začinimo ružmarinom i majčinom dušicom (može sušeno ili svježe) malo pouljimo i sve dobro utrljamo u meso (bilo bi dobro da malo odstoji).
Paprike izrežemo na pola, očistimo od sjemenki, posolimo, pouljimo, i stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 25 min, kada su paprike ispečene pokrijemo ih folijom da se napare i omekšaju i kada malo ohlade skinemo kožu, ali ne moramo, još posolimo po želji.
Glavicama češnjaka odrežemo vrhove, skratimo za cca 1 cm, posolimo, pouljimo i dobro umotamo u aluminijsku foliju, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva cca 45 min (češnjak će izgubiti intenzivni miris i postat će kremast)
Možemo staviti peći zajedno s paprikom, pa kada je paprika gotova, nastavimo peći češnjak.
Krumpir skuhamo, dodamo toplo mlijeko, hladni maslac i napravimo pire, može ostati i grublja tekstura, te umiješamo dvije (ili po želji) žlice zrnatog senfa.
Pred serviranje od filea napravimo medaljone te ih kratko preprežimo na dobro ugrijanom ulju s jedne i druge strane (da postanu zlatno smeđi), te serviramo uz pire sa senfom, pečenom paprikom i češnjakom.
Desert
Zaboravljeni okus – Torta od rogača
Sastojci:
200 grama čokolade za kuhanje
200 grama maslaca
150 grama rogača
100 grama šecera
Pola praška za pecivo
Jedan vanilin šecer
Jedna veca naranča (sok i korica)
7 jaja
100 grama čokolade za kuhanje
1 jusna žlica ulja
Pekmez (okus po želji)
Na pari otopiti 200 grama cokolade i 200 grama maslaca. Jaja razdvojiti bjelanjke od žumanjaka.
Žumanjke izraditi sa 100 grama secera i vanilin secerom, zatim dodati 150 grama rogaca, narancin sok i koricu, pola praska za pecivo i otopljenu cokoladu i maslac.
Sve zajedno jos izraditi.
Od bjelanjaka napraviti snijeg, te tako napravljeni snijeg lagano umiješati u pripremljenu smjesu od cokolade i rogaca.
Usuti u kalup i peci u pecnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta.
Kada se torta malo ohladi premazati ju pekmezom i na njega preliti glazuru od čokolade koju smo dobili tako da smo 100 grama cokolade zajedno sa zlicom ulja otopili na pari.