Večera za 5 na selu

Lički specijaliteti: Kupus kiflice, peka i kolač sa šljivama

RTL.hr
01.07.2022 12:00

PREDJELO

NARESCI DOMAĆIH PROIZVODA + KUPUS KIFLICE

1 kg mekog brašna

2 dl mlijeka

2 svježa kvasca

1,5 dl ulja

3 dl vode

1 žličica soli

1 žličica šećera

Fila

2 žumanjka

1 margarin ili maslac

1 žličica soli

1 žlica brašna

Zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji 15 minuta, tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela, izvaljati na tanko i premazati filom (izmiksati margarin, žumanjke, sol i brašno). Namazane komade tijesta zarolati u valjke i valjke rezati cik cak (tako da tvore lažne kiflice)

GLAVNO JELO

PEKA

2 kilograma teletine (flam, rebra)

3 kilograma ličkog krumpira

3 žlice svinjske masti

3 veće mrkve

3 paprike

2 luka

1 rajčica

Sol, papar, mješavina začina

Meso nasoliti i začiniti, krimpir naguliti i narezati na veće komade. Povrće narezati i sve zajedno staviti pod peku – peći 2,5 do 3 sata. Najbitnije je paziti na jačinu vatre.

DESERT

PRHKA PITA SA ŠLJIVAMA

Tijesto

250 g brašna

praška za pecivo

100 g šećera

100 g margarina ili maslaca

1 jaje

1 vanilin šećer

Krema

1 puding od vanilije

400 ml mlijeka

4 žlice šećera

200 g kiselog vrhnja

Ostalo

kg šljiva

10 g šećera

1 žlica cimeta

Šećer u prahu za posipanje

Sa brašnom i praškom za pecivo pomiješati otopljeni maslac, šećer, jaje i vanilin šećer. Od zamiješenog tijesta odvojiti jednu trećinu i staviti na hladno. Ostatak razvaljati i staviti u pleh za pečenje.

Za kremu – skuhajte puding prema uputama na vrećici (dodajte i šećer) i odmah kad se skuha dodajte mu kiselo vrhnje, očišćene šljive posložite po vrućoj kremi pa posipajte šećerom i cimetom. Ostatak tijesta koje se ohladilo naribajte preko šljiva. Peći oko 50 minuta na 180 stupnjeva.