PREDJELO
NARESCI DOMAĆIH PROIZVODA + KUPUS KIFLICE
1 kg mekog brašna
2 dl mlijeka
2 svježa kvasca
1,5 dl ulja
3 dl vode
1 žličica soli
1 žličica šećera
Fila
2 žumanjka
1 margarin ili maslac
1 žličica soli
1 žlica brašna
Zamijesiti tijesto i pustiti da odstoji 15 minuta, tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela, izvaljati na tanko i premazati filom (izmiksati margarin, žumanjke, sol i brašno). Namazane komade tijesta zarolati u valjke i valjke rezati cik cak (tako da tvore lažne kiflice)
GLAVNO JELO
PEKA
2 kilograma teletine (flam, rebra)
3 kilograma ličkog krumpira
3 žlice svinjske masti
3 veće mrkve
3 paprike
2 luka
1 rajčica
Sol, papar, mješavina začina
Meso nasoliti i začiniti, krimpir naguliti i narezati na veće komade. Povrće narezati i sve zajedno staviti pod peku – peći 2,5 do 3 sata. Najbitnije je paziti na jačinu vatre.
DESERT
PRHKA PITA SA ŠLJIVAMA
Tijesto
250 g brašna
praška za pecivo
100 g šećera
100 g margarina ili maslaca
1 jaje
1 vanilin šećer
Krema
1 puding od vanilije
400 ml mlijeka
4 žlice šećera
200 g kiselog vrhnja
Ostalo
kg šljiva
10 g šećera
1 žlica cimeta
Šećer u prahu za posipanje
Sa brašnom i praškom za pecivo pomiješati otopljeni maslac, šećer, jaje i vanilin šećer. Od zamiješenog tijesta odvojiti jednu trećinu i staviti na hladno. Ostatak razvaljati i staviti u pleh za pečenje.
Za kremu – skuhajte puding prema uputama na vrećici (dodajte i šećer) i odmah kad se skuha dodajte mu kiselo vrhnje, očišćene šljive posložite po vrućoj kremi pa posipajte šećerom i cimetom. Ostatak tijesta koje se ohladilo naribajte preko šljiva. Peći oko 50 minuta na 180 stupnjeva.