Play ponuda
Play ponuda
JER MI SMO ŠOKCI…

Ljepota hrvatskog jezika očituje i se u brojnim narječjima i dijalektima

Tijekom druženja sa Slavoncima u njihovih tjednu, osim ukusne hrane i pjesme, susreli smo se s nekim šokačkim izrazima koje je najčešće govorio vinkovački lađar, bećar i profesor tjelesnog odgoja Stjepan Sertić.

Image
Foto: RTL
RTL.HR/ 14.7.2019. u 19:00
Play ponuda

U današnje se vrijeme šokački govor uglavnom može čuti samo kod ljudi starije populacije dok ga mlađe generacije koriste samo u rijetkim prigodama. Tako ćemo u šokačkom govoru naići na brojne turcizme kao što su riječi avlija (kućno dvorište ograđeno zidom), komšija (susjed), peškir (ručnik), ekser (čavao)... Ima puno i germanizama kao što je riječ bircuz (kafić), potrefiti (pogoditi)..., a uz talijanizme i hungarizme, šokački je govor bogat lokalizmima poput zaiskati (tražiti), oplećak (bogato izvezen dio nošnje koji pokriva pleća), reklja (jakna)...

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Šokci u svom govoru ne koriste slovo „h“ pa će tako, primjerice, reći lad, a ne hlad, hrana je rana, a hlače su lače. Suglasnik „h“ ispada na početku, na sredini i na kraju riječi: na'raniti, odma', a u sredini se umeće slovo „v“: kuvam (kuham), suve (suhe), odnosno slovo „j“: kujna (kuhinja), snaja (snaha).

Kulinarski show „Večera za 5 na selu“ gledajte od ponedjeljka do četvrtka u 21 sat te u petak u 20 sati samo na RTL-u!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
večera za 5 na selu

Gordana predstavila svoje sastojke: 'Miriše mi na nešto domaće'

Play ponuda

Više s weba