Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
kako je bilo nekad

Lorenta o starim božićnim običajima: 'Kad bi pao prvi mrak, baka ili mati bi pripremile fritule i suhu ribu'

Primoštenka Lorenta čuvarica je tradicije. Iznimno je ponosna na sve običaje svoga kraja, a ispričala je u 'Večeri za 5 na selu' i kako je nekada izgledao njezin Badnjak

RTL.hr/ 23.12.2022. u 9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Promocija njezinog kraja i ljepote blagdanskih običaja - Lorenta Fuštin oduševila je svojedobno u 'Večeri za 5 na selu', a sada se vratila kao jedna od najboljih dalmatinskih kuharica koje su se predstavile u RTL-ovom popularnom kulinarskom showu. Lorenta dolazi iz Primoštena i po zanimanju je knjigovotkinja. Bavi se i pjevanjem, pisanjem, folklorom te je voditeljica dramske sekcije.

Svestrana dama drži do tradicije i običaja, a cilj joj je da gledatelji vide ljepote njezinog Primoštena te rad udruge u kojoj djeluje. Lorenta voli spremati domaća, tradicionalna dalmatinska jela, a dokazala je to i svojim novim sudjelovanjem u 'Večeri za 5 na selu'. Za predjelo je pripremila 'Slasno i masno', a glavno jelo servirala je 'Od Božića do Božića', a desertom naziva 'A ća te volin… jooo' zaključila je svoju večeru. Tijekom priprave glavnog jela, Lorenta se prisjetila blagdana svog djetinjstva.

Image
Foto: Screenshot/RTL
Image
Screenshot/RTL

"Imali smo komin isto, kao i sada, i na Badnji dan bi glava kuće - najstariji muškarac u kući, djed, išao bi u polje ubrati debelu maslinovu granu. Kad bi pao prvi mrak, baka ili mati bi pofrigale fritule i onda bi se skuhao bakalar ili bilo koja suha riba. Čekalo bi se onda djeda, svi bi zatvorili vrata, a djed bi ušao na vrata, nosio granu koja se zvala badnjak. Prije ičega, došao bi do komina i blagoslovio taj oganj i rekao, tri puta bi se prekrižio i rekao: 'S kim sada, s tim i dogodine', 'Kako sada, tako i dogodine - u zdravlju i veselju", prisjetila se Lorenta nekadašnjih običaja.

Kulinarski show 'Večera za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka do petka od 20.15 sati na RTL-u!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
USKORO NA RTL-U

Upoznajte Sašu Đorić, kandidatkinju showa 'Brak na prvu': 'Vjerujem u bajke i svaki dan pokušavam biti istinski sretna'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba