Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VEČERA ZA 5 NA SELU

Makarune zovu raznim imenima, ali nitko ih ne spravlja na tako seksi način kao Zdenka!

Došao je dan kad će 48-godišnja Zdenka Jakus iz sela Damijanići u 3. epizodi kulinarskog showa „Večera za 5 na selu“ pokazati ostalim natjecateljima kojim će jelima dočarati tradicionalnu Istru!

Image
RTL.HR/ 29.5.2019. u 22:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Seljanka Zdenka, kako sebe sama zove, majka je trojice sinova koja radi kao operaterka na stroju u tvornici duhana i živi u selu sa samo pet obitelji, a kuhanju su je naučile njezina mama i nona. Ponosna je što promiče kulturu i baštinu svog rodnog kraja te pomaže žminjskoj turističkoj zajednici, sudjeluje u raznim manifestacijama, organizira izložbe... Kaže da nikad nema vremena jer si prava domaćica uvijek nađe nekog posla!

'Večera bi i trebala biti lokalna, tradicionalna, to je i poanta'

Image

'Večera za 5 na selu' kod Zdenke Jakus

Fotogalerija
Image

'Večera za 5 na selu' kod Zdenke Jakus

Fotogalerija

I dok su ostali kandidati proučavali popis namirnica, Zdenka je otišla u nabavu. Njezin jelovnik sastoji se od predjela Orbanići i žminjski pijat, glavnog jela Fešna užanca te deserta Pijani cvijetak. A kako bi atmosfera na večeri bila što autentičnija, odjenut će se kao njezina mama i nona dok su kuhale. „Zdenki je bitna tradicija, priča po tom njihovom dijalektu i baš je uživala u tome što mi neke stvari ne razumijemo“, komentirao je Kristijan dok se Zdenka divila pršutu. „Boljega nisam jela“, rekla je.

Potom je počela mijesiti kruh, koji će peći na ognjištu i sretna je što može pokazati mlađim generacijama kako se to prije radilo. Na red su došli i žminjski makaruni za koje Zdenka ne voli da ih zovu - pljukanci! „Večera bi i trebala biti lokalna, tradicionalna, to je i poanta“, rekla je Karla. Usput je Zdenka ulijevala vino u vrč pripremajući Istarsku supu i počela je s pripremom glavnog jela koje uključuje domaću janjetinu, koju je marinirala u vinu i ružmarinu. Za desert je Zdenka odabrala smokve u koje je stavila orahe, zalila ih medom i vinom i također stavila zapeći u ognjištu.

Svi se iznenadili kad su vidjeli magarca

Kad su pristigli ostali natjecatelji, dočekala ih je pjesma Mirjane i Milana Kranjčića, pjevača iz Žminja, a potom su svi nazdravili. Bili su ugodno iznenađeni kad su pokraj postavljenog stola u dvorištu ugledali magarca, a potom su počeli s predjelom, koje je uključivalo čak pet vrsta sira. „Probala sam, ali nisam jela sve“, rekla je Karla, no nije mogla jesti ni žminjski pijat jer su, uz makarune, glavni sastojci pršut, panceta i kobasice. „Sve me oduševilo“, rekao je Kristijan, no Panti su pljukanci ipak bili malo tvrdi.

Image
Foto:
Image

Panta i Jasna imali i zamjerki

„Meso je bilo fino pečeno, ali falilo je soli“, komentirali su Jasna i Panta glavno jelo. Došlo je vrijeme za desert - Istarsku supu u koju idu vino, maslinovo ulje, papar i šećer, a u koju se umače kruh. Uz Istarsku supu, koja se spravlja za fešte ili blagdane, Zdenka je poslužila smokve. „Ne volim kad voće netko miješa toplo-hladno, voće uberi i jedi, ali ne mogu reći da nije bilo fino. Bilo je drugačije, nikad nisam tako nešto probala“, komentirala je Karla.

Panta zapjevao domaćici

Za još opušteniju atmosferu pobrinuo se Panta koji je zapjevao domaćici, a potom su nazdravili za kraj večere. „Zdenki skidam kapu, sve je pogodila i jako se potrudila“, rekao je Panta, a na dar su svi dobili metle i vunene čarape. „Moj će ti muž biti jako zahvalan za čarape, a ja za metlu“, rekla je Jasna, a Kristijan je dodao svoj cjelokupan dojam večeri: „Osjećao sam se kao da sam na nekom posebnom istarskom izletu.“ Zabava, pjevanje i plesanje nastavili su se dugo u noć.

Zdenkina tradicionalna večera zaslužila je sljedeće ocjene: Panta joj je zbog pljukanaca dao osam dok su se Jasna, Kristijan i Karla odlučili za čistu desetku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

A kakav je jelovnik smislio „baranjski Istrijanin“ Kristijan, koji se već dokazao u kulinarskim natjecanjima, te hoće li nadmašiti Zdenku i Pantu - gledajte u sljedećoj epizodi „Večere za 5 na selu“ večeras u 21 sat na RTL-u!

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
BORI SE ZA HRVOJA

Sjećate se Marine? U RTL-ovim showovima je već tražila partnera, a evo je opet u 'Ljubav je na selu'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba