Večera za 5 na selu

Marin je oduševio svojim gostoprimstvom, ali i večerom: Imamo njegove recepte!

Vatrogasac iz Malog Lošinja briljirao je u 'Večeri za 5 na selu'. Ovo je pripremao za goste.

RTL.hr
07.06.2022 12:00

Parmi - Đ RECEPT

Sastojci za 6 osoba:

- 4 patliđana

- 4 tikvice

- prstohvat soli

- malo papra

- 2 žlice šećera

- 2 staklenke umaka od rajčica ( 700 g )

- pola luka

- par listova svježeg bosiljka

- 3 žlice maslinovog extra djevičanskog ulja

- mozzarella ( cca 8 komada )

- ribani parmezan grana padano ( 100 g )

1. PRIPREMA POVRĆA

- patliđane i tikvice oprati, osušiti i odrezati na kolutove srednje debljine (ne pretanko). Patliđane posoliti da otpuste vodu i gorčinu.

2. UMAK OD RAJČICA - SALSA

- u lonac staviti 3 žlice maslinovog ulja i pola sitno nasjeckanog luka. Dinstati kapulu dok ne postane staklasta.

- ubaciti 1 staklenku umaka od rajčice, par listova bosiljka. Pomiješati.

- začiniti sa prstohvatom soli, malo papra ( ovisi koliko volite papreno) i 2 žlice šećera.

- Kuhati 10- etak minuta.

3. SLAGANJE PARMIGIANE

- Može se slagati u zasebne porcije ( u zdjelicama kao za lazanje ) ili u tepsiji.

- Na dno tepsije staviti par žlica salse-umaka od rajčice.

-Slagati jedan red patliđana, staviti cca 1 kutljaču salse-dovoljno da prekrije cijeli red, zatima narezanu ili natrganu mozzarellu.

- zatim red tikvica, salse, mozzarelle,

- zatim patliđani, salsa, mozarella,

- i na kraju završiti sa tikvicama, salsom i posipati parmezanom po cijeloj tepsiji.

- Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na cca 25-30 min., ovisno o pećnici.

- Parmigiana je gotova kada sir poprimi zlatno smeđu boju.

- Može se poslužiti kao hladno ili toplo jelo.

- Ukrasiti sa listićima bosiljka.

ŠPAROLADA - RECEPT

SASTOJCI ZA CCA 6 OSOBA :

- 1kg veprovine (mljeveno)

- 0.5 kg jelena (mljeveno)

- 3 kg krumpira

- 6 tvrdo kuhanih jaja

- 1 svježe jaje

- paket krušnih mrvica

- 2 režnja češnjaka

- 1 veći luk

- 2 stručka domaćih divljih šparoga

- par sitno nasjeckanih listova svježe kadulje

- 1 komad peršinovog lista

- papar

- sol

- maslinovo ulje ili suncokretovo ulje ( po želji )

PRIPREMA:

- narezati na sitno kadulju, peršin, luk, češnjak,

- šparoge očistiti ( iskorisiti samo dio šparoge koji je mekan ), i blanširati cca 3 minute.

- staviti 6 jaja na kuhanje.

- pomiješati rukama meso. U nju dodati ocijeđeni kruh, jaje,peršin, kadulju, origano,luk, češnjak, sol, papar, 2 žlice maslinovog ulja.

- sjediniti smjesu i staviti u hladnjak na 30 minuta.

- uzeti vatrostalnu posudu ( nauljiti dno ), raširiti meso rukama, poslagati blanširane šparoge i 5 tvrdo kuhanih, cijelih jaja. Oblikovati roladu. Roladu nauljiti maslinovim uljem.

- peći na 180 stupnjeva 40-etak minuta

KRUMPIR:

- oguliti i odrezati. Kratko ga prokuhati, otprilike 15 min.

- Krumpir začiniti i dodati uz roladu na pečenje.

CHE BUENO

KOLAČ BEZ PEČENJA - RECEPT

SASTOJCI:

- 2 šlaga po 500 g

- 5 žlica nutelle

- 1 čajna žličica kave

- 10 kinder bueno čokoladica

- žličica maslaca sobne temperature

POSTUPAK:

- u veliku zdjelu izmiksati šlag.

- dodati 5 žlica nutelle i žličicu kave.

- sve izmiksati.

- namastiti kalup sa malo maslaca.

- napuniti kalup do pola. Složiti par bueno čokoladica po sredini.

- dodati ostatak smjese. Poravnati smjesu i na nju posložiti ostatak bueno čokoladica, tako da se prekrije cijela površina.

- staviti kolač na cca 3 sata u zamrzivač.

- nakon toga, izvadimo kolač iz zamrzivača i iz kalupa.

- preokrenemo kolač na donju stranu, gdje su bueno keksi.

- Na pari otopimo čokoladu i prelijemo cijeli kolač.

- Kolač ukrasimo sa kockicama bueno keksa

- stavimo ga u hladnjak da se čokolada stisne.