Parmi - Đ RECEPT
Sastojci za 6 osoba:
- 4 patliđana
- 4 tikvice
- prstohvat soli
- malo papra
- 2 žlice šećera
- 2 staklenke umaka od rajčica ( 700 g )
- pola luka
- par listova svježeg bosiljka
- 3 žlice maslinovog extra djevičanskog ulja
Upravo se čita
Upravo se čita
- mozzarella ( cca 8 komada )
- ribani parmezan grana padano ( 100 g )
1. PRIPREMA POVRĆA
- patliđane i tikvice oprati, osušiti i odrezati na kolutove srednje debljine (ne pretanko). Patliđane posoliti da otpuste vodu i gorčinu.
2. UMAK OD RAJČICA - SALSA
- u lonac staviti 3 žlice maslinovog ulja i pola sitno nasjeckanog luka. Dinstati kapulu dok ne postane staklasta.
- ubaciti 1 staklenku umaka od rajčice, par listova bosiljka. Pomiješati.
- začiniti sa prstohvatom soli, malo papra ( ovisi koliko volite papreno) i 2 žlice šećera.
- Kuhati 10- etak minuta.
3. SLAGANJE PARMIGIANE
- Može se slagati u zasebne porcije ( u zdjelicama kao za lazanje ) ili u tepsiji.
- Na dno tepsije staviti par žlica salse-umaka od rajčice.
-Slagati jedan red patliđana, staviti cca 1 kutljaču salse-dovoljno da prekrije cijeli red, zatima narezanu ili natrganu mozzarellu.
- zatim red tikvica, salse, mozzarelle,
- zatim patliđani, salsa, mozarella,
- i na kraju završiti sa tikvicama, salsom i posipati parmezanom po cijeloj tepsiji.
- Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva na cca 25-30 min., ovisno o pećnici.
- Parmigiana je gotova kada sir poprimi zlatno smeđu boju.
- Može se poslužiti kao hladno ili toplo jelo.
- Ukrasiti sa listićima bosiljka.
ŠPAROLADA - RECEPT
SASTOJCI ZA CCA 6 OSOBA:
- 1kg veprovine (mljeveno)
- 0.5 kg jelena (mljeveno)
- 3 kg krumpira
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- 1 svježe jaje
- paket krušnih mrvica
- 2 režnja češnjaka
- 1 veći luk
- 2 stručka domaćih divljih šparoga
- par sitno nasjeckanih listova svježe kadulje
- 1 komad peršinovog lista
- papar
- sol
- maslinovo ulje ili suncokretovo ulje ( po želji )
PRIPREMA:
- narezati na sitno kadulju, peršin, luk, češnjak,
- šparoge očistiti ( iskorisiti samo dio šparoge koji je mekan ), i blanširati cca 3 minute.
- staviti 6 jaja na kuhanje.
- pomiješati rukama meso. U nju dodati ocijeđeni kruh, jaje,peršin, kadulju, origano,luk, češnjak, sol, papar, 2 žlice maslinovog ulja.
- sjediniti smjesu i staviti u hladnjak na 30 minuta.
- uzeti vatrostalnu posudu ( nauljiti dno ), raširiti meso rukama, poslagati blanširane šparoge i 5 tvrdo kuhanih, cijelih jaja. Oblikovati roladu. Roladu nauljiti maslinovim uljem.
- peći na 180 stupnjeva 40-etak minuta
KRUMPIR:
- oguliti i odrezati. Kratko ga prokuhati, otprilike 15 min.
- Krumpir začiniti i dodati uz roladu na pečenje.
CHE BUENO
KOLAČ BEZ PEČENJA - RECEPT
SASTOJCI:
- 2 šlaga po 500 g
- 5 žlica nutelle
- 1 čajna žličica kave
- 10 kinder bueno čokoladica
- žličica maslaca sobne temperature
POSTUPAK:
- u veliku zdjelu izmiksati šlag.
- dodati 5 žlica nutelle i žličicu kave.
- sve izmiksati.
- namastiti kalup sa malo maslaca.
- napuniti kalup do pola. Složiti par bueno čokoladica po sredini.
- dodati ostatak smjese. Poravnati smjesu i na nju posložiti ostatak bueno čokoladica, tako da se prekrije cijela površina.
- staviti kolač na cca 3 sata u zamrzivač.
- nakon toga, izvadimo kolač iz zamrzivača i iz kalupa.
- preokrenemo kolač na donju stranu, gdje su bueno keksi.
- Na pari otopimo čokoladu i prelijemo cijeli kolač.
- Kolač ukrasimo sa kockicama bueno keksa
- stavimo ga u hladnjak da se čokolada stisne.