Večera za 5 na selu

Mileram torta s borovnicama idealan je desert za svaku prigodu: Evo kako je priprema Martina

Gosti su kod Martine Tišljarić u 'Večeri za 5 na selu' najviše pohvala imali za desert

RTL.hr
31.05.2023 08:18

Desert: Mileram torta s borovnicama

Sastojci:

Tijesto:

250 g brašna

110 g šećera

100 g maslaca

1 jaje

1 žlica kiselog vrhnja

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećera

Krema:

2 pudinga od borovnice Dolcela

500 ml mlijeka

200 g šećera

800 g milerama

250g borovnica ( ili voća po želji )

1 želatina ( ili preljev za torte)

4 žlice vode

Priprema:

Za tijesto pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte maslac. Za početak, "rastopite" maslac u brašnu, tj. razmrvite među rukama, zatim dodajte jaje i žlicu kiselog vrhnja. Formirajte prhko tijesto. Dobiveno tijesto omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak.

Dok se tijesto hladi pripremite kremu.

Za kremu od 500 ml mlijeka oduzmite oko 150 ml mlijeka i pomiješatje s pudingom od borovnica, ukuhajte preostalo mlijeko s šećerom, dodajte puding. Kada je puding kuhan, dodajte mileram. Spojite. Prekrijte prozirnom folijom kako vam se ne bi stvorila korica prilikom hlađenja.

Tijesto razvaljajte na veću veličinu od kalupa u kojem ćete peći tortu (moj kalup je cca20 cmØ). Kalup namastite i pobrašnite. Prebacite tijesto u kalup. Ako se tijesto slučajno trga, samo prstima, na mjestu rupa, utisnite ostatak tijesta.

Sada istresite pripremljenu kremu, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C cca 50 minuta, ovisno o pećnici.

Zadnjih 10 minuta dodajte borovnice ( ili voće po želji ). Torta je gotova iako je u sredini malo kao "mlohava".

Tortu ohladite na sobnoj temperaturi.

Prema uputama na ambalaži pripremite želatinu ( ili preljev za tortu ), ja sam doma imala želatinu, pa sam nju koristila ( kada želatina nabubri i kada ju topite, dodajte 4 žlice vode, kako bi dobili "preljev" ).

Ukrasite po želji.