Desert: Mileram torta s borovnicama
Sastojci:
Tijesto:
250 g brašna
110 g šećera
100 g maslaca
1 jaje
1 žlica kiselog vrhnja
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećera
Krema:
2 pudinga od borovnice Dolcela
500 ml mlijeka
200 g šećera
800 g milerama
250g borovnica ( ili voća po želji )
1 želatina ( ili preljev za torte)
4 žlice vode
Priprema:
Za tijesto pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom i praškom za pecivo, dodajte maslac. Za početak, "rastopite" maslac u brašnu, tj. razmrvite među rukama, zatim dodajte jaje i žlicu kiselog vrhnja. Formirajte prhko tijesto. Dobiveno tijesto omotajte prozirnom folijom i pospremite u hladnjak.
Dok se tijesto hladi pripremite kremu.
Za kremu od 500 ml mlijeka oduzmite oko 150 ml mlijeka i pomiješatje s pudingom od borovnica, ukuhajte preostalo mlijeko s šećerom, dodajte puding. Kada je puding kuhan, dodajte mileram. Spojite. Prekrijte prozirnom folijom kako vam se ne bi stvorila korica prilikom hlađenja.
Tijesto razvaljajte na veću veličinu od kalupa u kojem ćete peći tortu (moj kalup je cca20 cmØ). Kalup namastite i pobrašnite. Prebacite tijesto u kalup. Ako se tijesto slučajno trga, samo prstima, na mjestu rupa, utisnite ostatak tijesta.
Sada istresite pripremljenu kremu, pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C cca 50 minuta, ovisno o pećnici.
Zadnjih 10 minuta dodajte borovnice ( ili voće po želji ). Torta je gotova iako je u sredini malo kao "mlohava".
Tortu ohladite na sobnoj temperaturi.
Prema uputama na ambalaži pripremite želatinu ( ili preljev za tortu ), ja sam doma imala želatinu, pa sam nju koristila ( kada želatina nabubri i kada ju topite, dodajte 4 žlice vode, kako bi dobili "preljev" ).
Ukrasite po želji.