Večera za 5

Najslasniji jelovnik: Isprobajte slavonske specijalitete ovotjedne pobjednice 'Večere za 5 na selu'

Gospođa Janja odnijela je pobjedu u ovotjednoj 'Večeri za 5 na selu', a ovo su njezini recepti!

RTL.hr
17.04.2021 12:30

PREDJELO: POGAČA S DOMAĆIM NARESCIMA I SALATOM

Janja Ređep

sastojci:

- 700 g glatkog (mekog) brašna

- 10 g suhog kvasca

- 10 g šećera

- 10 g soli

- 4 dl mlake vode

- 30 ml ulja

U glatko brašno dodati šećer, sol, suhi kvasac i promiješati. Dodati mlaku vodu pa umijesiti mekano tijesto. Nemojte dodavati još brašna. Ostaviti da se diže 20 minuta, a u tom vremenu zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Domaća pogača se peče 23 do 25 minuta na 220 stupnjeva.

Pogaču puniti sastojcima po želji: domaćim kulenom, kulenovom sekom, sirom, slaninom, rajčicom, zelenom salatom.


GLAVNO JELO: ROLANO PILE

Večera za 5 na selu

sastojci:

- 1 pile, otprilike 2,5 kg, otkoštiti

- 15 dg šunke

- 15 dg sira

- 15 dg tanko rezane slanine

- sol

- papar

Otkoštiti pile te pokušati dobiti što četvrtastiji oblik, začiniti solju i paprom, staviti redom nadjev te čvrsto umotati u papir za pečenje, zarolano staviti peći na 220 stupnjeva oko sat i pol. Poslužiti uz mlince.


ŠOKAČKI ODREZAK

Večera za 5 na selu

sastojci:

- 5 purećih odrezaka

- 15 dg svježeg sira

- 10 dg kulena ili kulenove seke

- sol

- papar

Istući odreske, odrezak premazati sa žlicom svježeg sira te staviti nekoliko kriški kulena, zamotati. Meso potom uvaljati u brašno te kratko zapeći sa svake strane, prebaciti u drugu posudu. Masnoću na kojoj se peklo meso zaliti temeljcem, vratiti meso i kuhati oko pola sata.


DESERT: TORTA OD SIRA

Večera za 5 na selu

KORE

sastojci:

- 30 dg brašna

- 15 dg šećera

- 15 dg margarina

- 1 jaje

- praška za pecivo

- malo limunove korice

Zamijesiti prhko tijesto, podijeliti na dva dijela te peći na izvrnutom kalupu.

KREMA

sastojci:

- l mlijeka

- 20 dg šećera

- 6 žumanjaka

- 2 vrećice želatine

Od navedenih sastojaka skuhati kremu - u mlijeko dodati žumanjke i paziti da ne prokuha, odnosno, da se žumanjci ne zgrušaju. Nakon kratkotrajnog miješanja, dodati želatinu koju je prije potrebno razmutiti u malo vode. Smjesu ostaviti da se ohladi.

- l vrhnja za šlag

- kg svježeg sira

- malo limunove korice

- 2 vanilin šećera

Vrhnje umutiti u šlag te u to dodati sir s limunom i vanilin šećerom. Smjesu sjediniti s ohlađenom kremom od žumanjaka. Izliti kremu na koru te sve pokriti drugom korom. Ostaviti da se dobro ohladi.