PREDJELO: POGAČA S DOMAĆIM NARESCIMA I SALATOM
sastojci:
- 700 g glatkog (mekog) brašna
- 10 g suhog kvasca
- 10 g šećera
- 10 g soli
- 4 dl mlake vode
- 30 ml ulja
U glatko brašno dodati šećer, sol, suhi kvasac i promiješati. Dodati mlaku vodu pa umijesiti mekano tijesto. Nemojte dodavati još brašna. Ostaviti da se diže 20 minuta, a u tom vremenu zagrijati pećnicu na 220 stupnjeva. Domaća pogača se peče 23 do 25 minuta na 220 stupnjeva.
Pogaču puniti sastojcima po želji: domaćim kulenom, kulenovom sekom, sirom, slaninom, rajčicom, zelenom salatom.
GLAVNO JELO: ROLANO PILE
sastojci:
- 1 pile, otprilike 2,5 kg, otkoštiti
- 15 dg šunke
- 15 dg sira
- 15 dg tanko rezane slanine
- sol
- papar
Otkoštiti pile te pokušati dobiti što četvrtastiji oblik, začiniti solju i paprom, staviti redom nadjev te čvrsto umotati u papir za pečenje, zarolano staviti peći na 220 stupnjeva oko sat i pol. Poslužiti uz mlince.
ŠOKAČKI ODREZAK
sastojci:
- 5 purećih odrezaka
- 15 dg svježeg sira
- 10 dg kulena ili kulenove seke
- sol
- papar
Istući odreske, odrezak premazati sa žlicom svježeg sira te staviti nekoliko kriški kulena, zamotati. Meso potom uvaljati u brašno te kratko zapeći sa svake strane, prebaciti u drugu posudu. Masnoću na kojoj se peklo meso zaliti temeljcem, vratiti meso i kuhati oko pola sata.
DESERT: TORTA OD SIRA
KORE
sastojci:
- 30 dg brašna
- 15 dg šećera
- 15 dg margarina
- 1 jaje
- praška za pecivo
- malo limunove korice
Zamijesiti prhko tijesto, podijeliti na dva dijela te peći na izvrnutom kalupu.
KREMA
sastojci:
- l mlijeka
- 20 dg šećera
- 6 žumanjaka
- 2 vrećice želatine
Od navedenih sastojaka skuhati kremu - u mlijeko dodati žumanjke i paziti da ne prokuha, odnosno, da se žumanjci ne zgrušaju. Nakon kratkotrajnog miješanja, dodati želatinu koju je prije potrebno razmutiti u malo vode. Smjesu ostaviti da se ohladi.
- l vrhnja za šlag
- kg svježeg sira
- malo limunove korice
- 2 vanilin šećera
Vrhnje umutiti u šlag te u to dodati sir s limunom i vanilin šećerom. Smjesu sjediniti s ohlađenom kremom od žumanjaka. Izliti kremu na koru te sve pokriti drugom korom. Ostaviti da se dobro ohladi.