Predjelo: POLESNJAK
Potrebne namirnice:
- 5-6 većih krompira
- brašno
- jaje (nije nužno potrebno)
- sol (po ukusu)
- masnoća za prženje (ulje,svinjska mast)
Postupak:
- krompire oguliti i naribati na sitan ribež,posoliti,dodati jaje (ako želite)
- izmiješati i dodati brašna da smjesa bude kompaktna
- zagrijati masnoću
- od smjese oblikovati pogačice veličine dlana i pržiti na ugrijanoj masnoći s obje strane dok porumeni
- izvaditi na papirnati ubrus
- servirati toplo uz svježi sir s vrhnjem,jogurt,šunku...
-u osnovnu smjesu može se umiješati po želji bibera,češnjaka,crvenog luka,šunke (pojedinačno ili sve zajedno)
Glavno jelo: ŠARAN U RAŠLJAMA
Potrebne namirnice:
- šaran 1,5-2 kg
- 0,5l piva
- mješavina začina –1 žlica soli2 žlice Vegete1 žlica mljevenog bijelog bibera1 žličica češnjaka u prahu
Postupak:
- šarana očistiti od ljuske i iznutrica (ili kupiti očišćenog) i razrezati po leđima i stomaku da se dobiju dvije polovice
- u posudu staviti polovice i preliti pivom,ostaviti da odstoji oko sata
- izvaditi polovice i ocijediti ih pa natrljati mješavinom začina
- prekriti folijom,ostaviti da stoji bar 3-4 sata,najbolje preko noći
- umetnuti polovice u rascijepljene ljeskove štapove,repom prema dolje,zategnuti žicom rascjep da se ne pomiče pola
- peći u okomitom položaju uz jak plamen,najprije unutanju stanu,a onda vanjsku (s kožom)
- pečeno skinuti iz rascjepa,servirati na zagrijan tanjur uz Ciganski(Lovački) grah,krompir salatu ili grah salatu