Večera za 5 na selu

Nataša je oduševila svojim slavonskim jelovnikom: Isprobajte i vi njezin recepte za polesnjak i šarana!

Nataša je briljirala svojim jelovnikom i osvojila 37 bodova!

RTL.hr
01.06.2022 13:30

Predjelo: POLESNJAK

Potrebne namirnice:

- 5-6 većih krompira

- brašno

- jaje (nije nužno potrebno)

- sol (po ukusu)

- masnoća za prženje (ulje,svinjska mast)

Postupak:

- krompire oguliti i naribati na sitan ribež,posoliti,dodati jaje (ako želite)

- izmiješati i dodati brašna da smjesa bude kompaktna

- zagrijati masnoću

- od smjese oblikovati pogačice veličine dlana i pržiti na ugrijanoj masnoći s obje strane dok porumeni

- izvaditi na papirnati ubrus

- servirati toplo uz svježi sir s vrhnjem,jogurt,šunku...

-u osnovnu smjesu može se umiješati po želji bibera,češnjaka,crvenog luka,šunke (pojedinačno ili sve zajedno)

Glavno jelo: ŠARAN U RAŠLJAMA

Potrebne namirnice:

- šaran 1,5-2 kg

- 0,5l piva

- mješavina začina –1 žlica soli2 žlice Vegete1 žlica mljevenog bijelog bibera1 žličica češnjaka u prahu

Postupak:

- šarana očistiti od ljuske i iznutrica (ili kupiti očišćenog) i razrezati po leđima i stomaku da se dobiju dvije polovice

- u posudu staviti polovice i preliti pivom,ostaviti da odstoji oko sata

- izvaditi polovice i ocijediti ih pa natrljati mješavinom začina

- prekriti folijom,ostaviti da stoji bar 3-4 sata,najbolje preko noći

- umetnuti polovice u rascijepljene ljeskove štapove,repom prema dolje,zategnuti žicom rascjep da se ne pomiče pola

- peći u okomitom položaju uz jak plamen,najprije unutanju stanu,a onda vanjsku (s kožom)

- pečeno skinuti iz rascjepa,servirati na zagrijan tanjur uz Ciganski(Lovački) grah,krompir salatu ili grah salatu