Večera za 5

Nedostaje vam inspiracije za ručak? Isprobajte recepte poznatog bjelovarskog kuhara Božidara!

Kuhar Božidar Miodragović svojim je gostima ponudio specijalni rižoto sa sedam vrsta gljiva, zatim im je pripremio svinjske rolice, a za kraj je napravio osvježavajući desert u čaši!

RTL.hr
06.06.2021 12:00

Predjelo: Rižoto od gljiva

Sastojci:

200 g bukovača

100 g shiitake gljiva

200 g bijelih šampinjona

200 g zlatnih šampinjona

100 g kraljevskih bukovača

100 g vrganja

100 g lisičarka

1 luk

sol

papar

300 g riže

50 g parmezana

temeljac/umak od gljiva

voda

Priprema:

Luk narezati i prodinstati na ulju dok ne porumeni. Dodati narezane gljive i dinstati ih dok ne omekšaju. Zatim dodati rižu, kratko prodinstati pa dodati 300 ml vode (omjer riže i vode je 1:1). Kuhati dok riža ne postane al dente i na kraju dodati parmezan.


Glavno jelo: Punjeni svinjski kare

Večera za 5 na selu

Sastojci:

1 kg svinjskih odrezaka (od karea)

10 jaja

500 g margarina

250 g kuhane šunke

0,5 l vrhnja

1 dl senfa

50 g luka

200 g šampinjona

10 dag brašna

2 jaja

10 dg mrvica

500 g krumpira

Priprema:

Odreske tanko potucite, premažite senfom i posolite. Za nadjev skuhajte jaja, očistite ih, ohladite i narežite na kockice. Kuhanu šunku također narežite na kockice te sve zajedno pomiješajte s margarinom. Dobivenu smjesu stavite na odreske i zarolajte. Napunjene odreske uvaljajte u brašno, jaja i mrvice te pohajte u dubokoj masnoći. Za umak, na luku prodinstajte šampinjone, dodajte vrhnje i soli po potrebi te kratko prokuhajte dok se umak ne zgusne. Uz meso poslužite umak i pire krumpir.


Desert: Kolač od sira u čaši

Večera za 5 na selu

Sastojci:

200 g svježeg kravljeg sira

200 g integralnih keksi

200 g maslaca

250 g šumskog voća

50 g šećera

Priprema:

Kekse zdrobiti i povezati s maslacem u kompaktnu smjesu koju treba staviti na dno čaše. Svježi sir pomiješati sa šećerom i staviti na smjesu od keksa i maslaca. Od šumskog voća i malo šećera napraviti preljev i staviti na vrh čaše.

Večera za 5 na selu