Večera za 5

Nesvakidašnji desert oduševio goste: 'Nikad nismo jeli tortu od krumpira i čokolade!'

Glazbenica Gordana Lach jelima je dala nazive svojih pjesama pa je tako za predjelo pripremila 'Dva junaka', glavno se jelo zvalo 'Moja Drava', a desert 'Sreća'.

RTL.hr
06.05.2021 12:30

sastojci za tortu od krumpira:
1 kg krumpira
1 margarin
250 g mljevenih keksa
150 g mljevenih oraha
300 g šećera
1 dl ruma
3 žlice kakao ili 100 g čokolade
300 ml slatkog vrhnja
300 g čokolade za kuhanje

Krumpir narežite na kockice i skuhajte, propasirajte i dodajte šećer, kekse, orahe, rum i kakao ili čokoladu. Sipajte u namašćeni kalup i stavite u hladnjak. Na štednjaku zagrijte vrhnje do vrenja i dodajte na kockice usitnjenu čokoladu i miješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Njome prelijte tortu i hladite dalje dok se ne stegne. Ukrasite po želji.

Gordana Lach

sastojci za namaz od bijelog graha:
pola kg bijelog kuhanog graha
1 režanj protisnutog češnjaka
2 žlice bučina ulja
1 žlica suhog vlasca
malo peršina
1 žličica hrena
sol
papar

Sve stavite u sjeckalicu i sjedinite, ohladite i poslužite.

sastojci za paštetu od vrganja:
2-3 glavice crvenog luka
2 žlice maslaca
pola kg smrznutih narezanih vrganja
2 režnja protisnutog češnjaka
1 dl bijelog vina
sol, papar, mješavina začina
2 žlice mljevenih suhih vrganja
1 žlica usitnjenog peršina

Na maslacu prodinstajte luk i dodajte protisnuti češnjak, vrganje (koje ste prethodno zalili kipućom vodom da otpuste), malo prodinstajte i dodajte vino. Posolite, popaprite i dodajte vrlo malo mješavine začina. Dinstajte dok sva tekućina ne ispari. Na kraju dodajte 2 žlice suhih vrganja i sitno kosani peršin. Stavite sve u sjeckalicu i usitnite. Namaz stavite u hladnjak da se ohladi i poslužite.

sastojci za miješani raženi kruh:
200 g bijelog glatkog brašna
200 g raženog brašna
200 g crnog brašna
1 kocka kvasa
1 žličica šećera
2 žlice maslinova ulja
2 žličice soli
350 ml tople vode
sjemenke suncokreta, lana, sezama i bučinih golica

U posudici razmrvite kvas sa žličicom šećera i malo tople vode te žličicom brašnate pustite da se digne. Prosijte brašno svako posebno te ih stavite zajedno i promiješajte, dodajte dignuti kvas i sjemenke te dolijevajte toplu vodu i miješajte najmanje 5 minuta. Premažite uljem i pustite da se diže 1,5 sat.

Ponovno premijesite kuhačom ili mikserom za tijesto te sipajte na lim obložen pak papirom, oblikujte kruh, možete izvana utisnuti sjemenke, premažite uljem i stavite peći na 200 stupnjeva najmanje 40 minuta.

Gordana Lach

sastojci za glavno jelo - filete smuđa s povrćem u vrhnju:
6 fileta smuđa
6 traka pečenog hamburgera
1 dl maslinova ulja
sol, papar, mješavina začina, kadulja, ružmarin
200 g kukuruznog brašna
malo crvene paprike

Filete operite, dobro osušite, posolite i začinite navedenim začinima te stavite u posudu s maslinovim uljem i ostavite u hladnjaku barem dva sata. Nakon toga na svaki filet stavite traku hamburgera, zarolajte, spojite čačkalicom, uvaljajte u kukuruzno brašno u koje ste stavili malo bibera, soli i crvene paprike te pržite na ulju dok porumeni.

150 g krumpira
150 g patlidžana koje ste stavili u malo mlijeka i ocijedili
150 g tikvica
150 g paprike
1 glavica luka
1 žlica suhog kopra
1 žlica maslinova ulja
sol, papar, mješavina začina
3 dl vrhnja za kuhanje

Povrće narežite na kocke, začinite i pecite. Na kraju prelijte s vrhnjem, koprom i protisnutim češnjakom.