Večera za 5 na selu

Nevenovi sjajni recepti mogli bi vas inspirirati ovog vikenda: Isprobajte carpaccio od grdobine i voćnu...

RTL.hr
11.06.2022 12:00

PREDJELO

Carpaccio od grdobine

1-2 grdobine

3 dl vode

1 dl octa

1 limun

Maslinovo ulje

Sol-papr, začini po želji

Mlada salata, rukola....

Najvažnije je nabaviti izuzetno svježu grdobinu, te je pažljivo očistiti i narezati na fete ili trakice, narezanu ribu staviti marinirati nekoliko sati – najbolje preko noći, odnosno dan raniji, poslužiti s mladom salatom po želji i bogato preliti domaćim maslinovim uljem.

Riblja juha

Oko 1 kg ribe – u ovom slučaju ostaci od grdobine i romba

15 dag riže

dl maslinovog ulja

3 mrkve

Pola korijena celera

1 korijen peršina

2 režnja češnjaka

Sol i papar i začini po želji

Skuhati juhu te zadnjih 20 min procijediti juhu te dodati rižu, pri serviranju natrgati i malo ribe koja se kuhala u juhi te poslužiti toplo i pokapano maslinovim uljem.

GLAVNO JELO

Romb u pećnici

1 romb

1 kg krumpira

2 mrkve

Glavica luka

2 dl bijelog vina

2 dl ribljeg temeljca

Masilnovo ulje

Začini – sol, papar, začini po želji

Romb pažljivo očistiti te narezati na komade (najbolje na mesoreznici ako imate pristup zbog kosti). Krumpir, mrkvu i luk oguliti i narezati na komade – sve staviti u pećnicu, preliti uljem, začiniti, pokriti aluminijskom folijom te staviti peći – tijekom pečenja podlijevati temeljcem i vinom. Vrijeme pečenja ovisi o veličini romba, ali otprilike koliko i krumpiru treba da omekša.

DESERT

Voćna torta

Krema :

500 g svježeg sira

400 g vrhnja za sir

250 gr šećera u prahu

1 vrećica želatine

500 ml vrhnja za šlag

Podloga:

350 gr mljevenih keksa

200 gr maslaca

Malo mlijeka

Gornji sloj:

3 dl crvenog soka

500 g jagoda

1 vrećica preljeva za torte

Kekse samljeti, maslac rastopiti i dodati u kekse, ako treba dodati malo mlijeka. U kalup staviti papir za pečenje i u njega utisnuti smjesu od keksa.

U posudu staviti šećer u prahu, svježi sir i vrhnje, sve zajedno izmiješati, staviti želatinu u malo vode te zagrijati, ali paziti da ne zakipi. Dodati šlag. Izmiksati min-dvije te dodati u smjesu od sira i sve sjediniti. Kremu uliti u kalup na podlogu od keksa, složiti narezane jagode i preliti s preljevom koji se također otopi u vodi prema uputama na vrećici.