Večera za 5 na selu

Nikša je oduševio poparom i paradižotom: Donosimo njegove recepte!

Recepti iz sinoćnje emisije oduševili su goste pa bi mogli i vas!

RTL.hr
28.05.2022 12:00

PREDJELO: "U po marča" – Popečci od sipe sa šparogama i carpaccio od orade

Sastojci:

Sipa

Luk

Krušne mrvice

Jaje

Peršin

Orada

Šparoge

Limunov sok

Sol

Papar

Sipu očistiti i skuhati te samljeti u blenderu. Luk i peršin narezati na sitno i dodati u sipu. Svemu dodati jaje i krušne mrvice, sol i papar te dobro pomiješati. Od dobivene smjese napraviti popečke i ispeći na ulju na tavi. Oradu očistiti te narezati na trakice i na to dodati samo limunov sok. Uz to servirati kuhane šparoge.

GLAVNO JELO: Divja teća" – Popara

Sastojci:

Škarpina

Škampi

Pelati

Luk

Češnjak

Lovorov list

Bijelo vino

Palenta

Sol

Papar

Postupak:

Očistiti škampe i škarpinu, a luk i češnjak usitniti te popržiti na ulju. Na to dodati ribu u komadu i podliti bijelim vinom. Nakon što vino ispari dodati pelate, lovorov list, sol i papar. Kuhati otprilike 20 minuta na jakoj vatri bez miješanja (Lonac povremeno lagano protresti lijevo-desno). Poslužiti uz palentu.

DESERT:"Kako vam bude" – Paradižot

Sastojci:

maraskino ili rum

Postupak:

Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjeljanke sa malo soli umutiti u jako čvrsti snijeg. Mlijeko staviti u plitku teću, dodati vanilin šećer i pustiti da zakuha. Sa žlicom vaditi bjeljanke i staviti ih kuhati u mlijeko. Na dno zdjele u kojoj ćete poslužiti paradižot natrgati kekse, poškropiti ih maraskinom ili rumom, te na njih naribati limunovu koricu. Kako su žličnjaci gotovi, tako ih slažite na kekse.

Posebno (isto u teći) pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom.

Sada lagano dodavati vrelo mlijeko u teću sa žumanjcima i lagano promiješati, te staviti kuhati na laganu vatru da se malo zgusne (treba ostati tekuće) te neprekidno miješati. Zatim smjesu lagano uliti sa strane u zdjelu s keksima i bjeljancima. Po vrhu bogato naribati čokoladom, pa ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider. Mora se dobro ohladiti i jesti hladan.