"Vlatko, što nam je ovo?", pitala ga je produkcija. Naime, kandidat ovotjedne 'Večere za 5 na selu' desert je pripremio ranije, odnosno nije ga pripremao tijekom snimanja.
"A čujte, to je trebalo stajati malo u frižideru, duže vrijeme. To sam ranije napravio. Mogu vam reći što je to", rekao je Vlatko. Gostima je poslužio gibanicu, a kad već nismo vidjeli pripremu, čitateljima donosimo recept.
Desert: Nešto slatko
Za gibanicu s višnjama
- 500 g tijesta za savijače
- 400 g višanja iz kompta (ili svježih)
- 3 jogurta (3 x180 g)
- 1 prašak za pecivo
- ekstrakt vanilije
- 100 ml ulja
- 200 g griza (pšenične krupice)
- 280 g šećera
Višnje iz kompota ocijedite, ako koristite svježe višnje, očistite ih od koštica. U zdjeli pomiješajte jogurt, ulje, šećer, griz, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Polovinu šećera možete po želji zamijeniti smeđim šećerom.
Odvojite kore tijesta za savijače. Za jednu savijaču trebaju vam 3-4 kore. Prvu koru premažite smjesom jogurta i griza, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Na zadnju koru posložite ocijeđene višnje. Pažljivo zarolajte tijesto i pecite u pećnici na 180 C oko 40 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Za gibanicu s orasima
- 500 g lisnatog tijesta
- 20 dag oraha
- 10 dag krušnih mrvica
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 5 dag maslaca
Pjenasto izmiješajte 2 žumanjka, 4 žlice šećera i vanil šećer. Kada žumanjci dobiju svijetložutu boju, ulijte 5 dag otopljenog maslaca, dodajte 20 dag oraha, 10 dag krušnih mrvica i pola žlice šećera.
U kremu umiješajte, prema potrebi, 3-4 žlice mlijeka, ali pazite da ostane prilično gusta. Obje polovice lisnatog tijesta razvaljate u listove. Tri četvrtine svakog lista ravnomjerno premažite kremon od oraha i savijte. Pecite ih na nešto više od 200 C (pećnica mora biti unaprijed zagrijana). Savijaču poslužite mlaku ili hladnu posutu šećerom u prahu i narezanu na manje komade.
Emisiju 'Večeru za 5 na selu' pogledajte i na PLAYU .