Play ponuda
Play ponuda
MLJAC

Nismo vidjeli njihovu pripremu na setu, ali zato donosimo recept Vlatkove gibanice i savijače

Vlatkova gibanica i savijača nisu doživjele pripremu na setu

Image
Foto: RTL
RTL.hr/ 19.5.2023. u 14:00
Play ponuda

"Vlatko, što nam je ovo?", pitala ga je produkcija. Naime, kandidat ovotjedne 'Večere za 5 na selu' desert je pripremio ranije, odnosno nije ga pripremao tijekom snimanja.

"A čujte, to je trebalo stajati malo u frižideru, duže vrijeme. To sam ranije napravio. Mogu vam reći što je to", rekao je Vlatko. Gostima je poslužio gibanicu, a kad već nismo vidjeli pripremu, čitateljima donosimo recept.

Desert: Nešto slatko

Za gibanicu s višnjama

  • 500 g tijesta za savijače
  • 400 g višanja iz kompta (ili svježih)
  • 3 jogurta (3 x180 g)
  • 1 prašak za pecivo
  • ekstrakt vanilije
  • 100 ml ulja
  • 200 g griza (pšenične krupice)
  • 280 g šećera

Višnje iz kompota ocijedite, ako koristite svježe višnje, očistite ih od koštica. U zdjeli pomiješajte jogurt, ulje, šećer, griz, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Polovinu šećera možete po želji zamijeniti smeđim šećerom.

Odvojite kore tijesta za savijače. Za jednu savijaču trebaju vam 3-4 kore. Prvu koru premažite smjesom jogurta i griza, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Na zadnju koru posložite ocijeđene višnje. Pažljivo zarolajte tijesto i pecite u pećnici na 180° C oko 40 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Za gibanicu s orasima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda
  •  500 g lisnatog tijesta
  • 20 dag oraha
  • 10 dag krušnih mrvica
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 5 dag maslaca

Pjenasto izmiješajte 2 žumanjka, 4 žlice šećera i vanil šećer.Kada žumanjci dobiju svijetložutu boju, ulijte 5 dag otopljenog maslaca, dodajte 20 dag oraha, 10 dag krušnih mrvica i pola žlice šećera.

U kremu umiješajte, prema potrebi, 3-4 žlice mlijeka, ali pazite da ostane prilično gusta. Obje polovice lisnatog tijesta razvaljate u listove. Tri četvrtine svakog lista ravnomjerno premažite kremon od oraha i savijte. Pecite ih na nešto više od 200 °C (pećnica mora biti unaprijed zagrijana). Savijaču poslužite mlaku ili hladnu posutu šećerom u prahu i narezanu na manje komade.

Emisiju 'Večeru za 5 na selu' pogledajte i na PLAYU.

Image

Večera za 5 na selu (nove epizode)

kulinarski show
Hrvatska - 2023
Ponedjeljak - petak u 20.15 sati
Gledaj na
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
TO NE ŽELIMO PROBATI

Muškarci u mukama! Ovakav izazov nisu očekivali: 'Počela mi curiti slina od boli'

Play ponuda

Više s weba