Večera za 5 na selu

Nismo vidjeli njihovu pripremu na setu, ali zato donosimo recept Vlatkove gibanice i savijače

Vlatkova gibanica i savijača nisu doživjele pripremu na setu

RTL.hr
19.05.2023 14:00

"Vlatko, što nam je ovo?", pitala ga je produkcija. Naime, kandidat ovotjedne 'Večere za 5 na selu' desert je pripremio ranije, odnosno nije ga pripremao tijekom snimanja.

"A čujte, to je trebalo stajati malo u frižideru, duže vrijeme. To sam ranije napravio. Mogu vam reći što je to", rekao je Vlatko. Gostima je poslužio gibanicu, a kad već nismo vidjeli pripremu, čitateljima donosimo recept.


Desert: Nešto slatko

Za gibanicu s višnjama

- 500 g tijesta za savijače

- 400 g višanja iz kompta (ili svježih)

- 3 jogurta (3 x180 g)

- 1 prašak za pecivo

- ekstrakt vanilije

- 100 ml ulja

- 200 g griza (pšenične krupice)

- 280 g šećera

Višnje iz kompota ocijedite, ako koristite svježe višnje, očistite ih od koštica. U zdjeli pomiješajte jogurt, ulje, šećer, griz, prašak za pecivo i ekstrakt vanilije. Polovinu šećera možete po želji zamijeniti smeđim šećerom.

Odvojite kore tijesta za savijače. Za jednu savijaču trebaju vam 3-4 kore. Prvu koru premažite smjesom jogurta i griza, prekrijte drugom korom i ponovite postupak. Na zadnju koru posložite ocijeđene višnje. Pažljivo zarolajte tijesto i pecite u pećnici na 180 C oko 40 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Za prikaz nam je potreban tvoj pristanak za umetanje sadržaja s društvenih mreža i trećih pružatelja usluga.

Za gibanicu s orasima

- 500 g lisnatog tijesta

- 20 dag oraha

- 10 dag krušnih mrvica

- 4 žlice šećera

- 1 vanilin šećer

- 2 žumanjka

- 5 dag maslaca

Pjenasto izmiješajte 2 žumanjka, 4 žlice šećera i vanil šećer. Kada žumanjci dobiju svijetložutu boju, ulijte 5 dag otopljenog maslaca, dodajte 20 dag oraha, 10 dag krušnih mrvica i pola žlice šećera.

U kremu umiješajte, prema potrebi, 3-4 žlice mlijeka, ali pazite da ostane prilično gusta. Obje polovice lisnatog tijesta razvaljate u listove. Tri četvrtine svakog lista ravnomjerno premažite kremon od oraha i savijte. Pecite ih na nešto više od 200 C (pećnica mora biti unaprijed zagrijana). Savijaču poslužite mlaku ili hladnu posutu šećerom u prahu i narezanu na manje komade.


Emisiju 'Večeru za 5 na selu' pogledajte i na PLAYU .