Večera za 5 na selu

Pašticada i štrudel od smokava ručak je iz snova: Imamo Milivojeve recepte!

Domaćin s Korčule otkrio nam je svoje recepte

RTL.hr
27.05.2022 12:00

Predjelo

Sastojci

1 kom balančane,

2 kom tikvice,

2 pamidore,

2 paprike,

crveni luk,

bili luk,

2 kuglice mozzarella,

Pakiranje smrznutog lisnatog tijesta

I raznorazni mediteranski začini.

Priprema

U tavu ( prsuru )ulijemo malo maslinovog ulja, crveni luk nasjeckamo na sitno zatim ostalo povrće također nasjeckamo na male komadiće i dodamo u tavu da se dinsta, zatim u zdijelice koje smo prethodno premazali sa uljem stavimo lisnato tijesto i nakon što se je povrće dinstalo stavimo u zdijele i u peć koju smo prethodno zagrijali na 180 stupnjeva kad se malo zapeče na vrh dodamo mozarelu i ponovo vratimo u peć dok se mozarela fino ne razlije i zatim serviramo

Pašticada

1, 80 kg. goveđe meso ( frikando )

3 komada crveni luk

4 režnja češnjaka

50 grama pancete

4-5 klinčića

muškantni oraščić

Oko pola litre kvasine ( coat)

1 žlica koncentrata rajčice

Svinjska mast

Sol

Lovorovi listovi

Suhih šljiva

Mrkva

Celer

Crveni luk

Bijeli luk

Postupak pripreme

Narežemo mrkvu I pancetu na tanke take također češnjak podugovasto na tanko nasjeć,

Mesu po duljini sa tankim nožem urežemo đepiće tako da uguramo mrkvu, pancetu I luk

Meso stavimo u lonac I dolijemo 2/3 kvasine I 1/3 vode I ostatak povrća koje smo isjekli na komadiće dodamo u lonac sa mesom sa začinima I stavimo priko noći da stoji

U međuvremenu okrenemo meso dva do tri puta

U lonac stavimo masti i nakon što smo izvadili meso iz paca osušimo I malo začinimo stavimo u lonac da se zapeče sa svih strana, zatim izvadimo iz lonca i prekrijemo folijom

U isti lonac dodamo još malo masti i sitno nasjeckano povrće koje je bilo u pacu sa mesom dodamo sa suhe šljive I začinima da se dinsta dok se dinsta dodamo 2-3 žlice koncentrata od rajčice, crno vino zatim kad se povrće skroz smekšali dodamo meso

kuhamo 2- 3 sata poklopljeno na laganoj vatri povreneno podljevamo vodom , probajte nakon 3 sata jeli meso mekano ako jest izvadimo i narežemo na otprilike prst debljine

Povrće u loncu usitnimo sa štapnim mikserom zatim dodamo šnite mesa u umak u loncu i dodamo još štogod ako zatreba i to bi bilo to

Desert

Štrudel od smokava i I jabuka

Sastojci

8 listova kora za savijaču

500 grama jabuka

500 grama smokava

100 grama oraha

150 grama

50 grama krušnih mrvica

70 grama šećera

1 limun

8 žlica ruma

Priprema

Jabuke i smokve operemo i na tanko narežemo, orahe na grubo narežemo i lagano zagrijemo maslac i pustimo da se otopi i lagano ohladi dodajemo krušne mrvice I cimet

ba ubrus sravimo dva lista tijesta I lagano poprskamo sa maslacem pa radporedimo sa jabukom , smokvama i orasima , naribamo malo limunove korice , nakapamo sa dvije žlice ruma I pospemo sa 2-3 žlice mješavine mrvica šećera I cimeta

Savijemo nadjevene listove tijesta pomoću ubrusa I stavimo savijaču u namašćeni lim .

Savijaču premažemo sa preostalim maslacem i stavimo u prethodno zagrijanu peć koju smo zagrijali na 180 stupnjeva oko 40 minuta I kad je gotovo serviramo.