Predjelo
Sastojci
1 kom balančane,
2 kom tikvice,
2 pamidore,
2 paprike,
crveni luk,
bili luk,
2 kuglice mozzarella,
Pakiranje smrznutog lisnatog tijesta
I raznorazni mediteranski začini.
Priprema
U tavu ( prsuru )ulijemo malo maslinovog ulja, crveni luk nasjeckamo na sitno zatim ostalo povrće također nasjeckamo na male komadiće i dodamo u tavu da se dinsta, zatim u zdijelice koje smo prethodno premazali sa uljem stavimo lisnato tijesto i nakon što se je povrće dinstalo stavimo u zdijele i u peć koju smo prethodno zagrijali na 180 stupnjeva kad se malo zapeče na vrh dodamo mozarelu i ponovo vratimo u peć dok se mozarela fino ne razlije i zatim serviramo
Pašticada
1, 80 kg. goveđe meso ( frikando )
3 komada crveni luk
4 režnja češnjaka
50 grama pancete
4-5 klinčića
muškantni oraščić
Oko pola litre kvasine ( coat)
1 žlica koncentrata rajčice
Svinjska mast
Sol
Lovorovi listovi
Suhih šljiva
Mrkva
Celer
Crveni luk
Bijeli luk
Postupak pripreme
Narežemo mrkvu I pancetu na tanke take također češnjak podugovasto na tanko nasjeć,
Mesu po duljini sa tankim nožem urežemo đepiće tako da uguramo mrkvu, pancetu I luk
Meso stavimo u lonac I dolijemo 2/3 kvasine I 1/3 vode I ostatak povrća koje smo isjekli na komadiće dodamo u lonac sa mesom sa začinima I stavimo priko noći da stoji
U međuvremenu okrenemo meso dva do tri puta
U lonac stavimo masti i nakon što smo izvadili meso iz paca osušimo I malo začinimo stavimo u lonac da se zapeče sa svih strana, zatim izvadimo iz lonca i prekrijemo folijom
U isti lonac dodamo još malo masti i sitno nasjeckano povrće koje je bilo u pacu sa mesom dodamo sa suhe šljive I začinima da se dinsta dok se dinsta dodamo 2-3 žlice koncentrata od rajčice, crno vino zatim kad se povrće skroz smekšali dodamo meso
kuhamo 2- 3 sata poklopljeno na laganoj vatri povreneno podljevamo vodom , probajte nakon 3 sata jeli meso mekano ako jest izvadimo i narežemo na otprilike prst debljine
Povrće u loncu usitnimo sa štapnim mikserom zatim dodamo šnite mesa u umak u loncu i dodamo još štogod ako zatreba i to bi bilo to
Desert
Štrudel od smokava i I jabuka
Sastojci
8 listova kora za savijaču
500 grama jabuka
500 grama smokava
100 grama oraha
150 grama
50 grama krušnih mrvica
70 grama šećera
1 limun
8 žlica ruma
Priprema
Jabuke i smokve operemo i na tanko narežemo, orahe na grubo narežemo i lagano zagrijemo maslac i pustimo da se otopi i lagano ohladi dodajemo krušne mrvice I cimet
ba ubrus sravimo dva lista tijesta I lagano poprskamo sa maslacem pa radporedimo sa jabukom , smokvama i orasima , naribamo malo limunove korice , nakapamo sa dvije žlice ruma I pospemo sa 2-3 žlice mješavine mrvica šećera I cimeta
Savijemo nadjevene listove tijesta pomoću ubrusa I stavimo savijaču u namašćeni lim .
Savijaču premažemo sa preostalim maslacem i stavimo u prethodno zagrijanu peć koju smo zagrijali na 180 stupnjeva oko 40 minuta I kad je gotovo serviramo.