Večera za 5 na selu

Petrina mala škola branja gljiva u šumi: 'Nisam veliki znalac, ali vrganje raspoznajem'

Petra ne mora ići na tržnicu ili u trgovačke centre kako bi kupila bioproizvode, sve što treba je udaljiti se nekoliko desetaka metara od vlastite kuće

RTL.hr
15.11.2022 13:30

Turizam u Fužinama postoji gotovo 150 godina, što je na vrijeme prepoznala 28-godišnja Petra Katalinić , majka, supruga i voditeljica obiteljskog pansiona. Prije pet godina pokrenula je privatni posao, a posebno joj se sviđa što joj nijedan dan u toj branši nije jednak. Kada se malo zasiti rada, odmara se uz peglanje, kuhanje i sviranje saksofona.

Kuhanje je zavoljela još kao djevojčica i vjeruje da je ta ljubav došla s obje strane obitelji i svih generacija jer su joj otac i brat profesionalni kuhari. S obzirom da joj je velika želja već godinama prijaviti se u RTL-ov kulinarski show 'Večeru za 5 na selu' mogla bi iznenaditi svoje goste kulinarskim umijećem. Ipak, jedan od razloga prijave u popularni show je što joj obitelj govori da je odlična kuharica, a ona želi da je u to uvjere ocjene nakon večere. S početkom jeseni s obitelji ode u šumu brati gljive jer u to vrijeme ondje ima najviše jestivih gljiva.

"Joj, ako ne nađemo nijednu gljivu, ništa od večere", rekla je Petra, koja je usput otkrila i mjesta na kojima se mogu pronaći gljive u šumi. Prema njezinim riječima, obično rastu uz stabla, gdje je vlažno, ali treba pripaziti na lišće jer se i ispod njega znaju sakriti.

Upravo je ondje pronašla ogledni primjerak vrganja komentiravši usput kako nije veliki znalac gljiva, ali vrganje raspoznaje jer ipak sa svojom obitelji rado ode u gljive kada im počne sezona.

"Vrganj je jedna prekrasna gljiva. Kako raste, stručak je sve naglašeniji, a klobuk sve veći. To je goranski tartuf", pojasnio je nekadašnji gradonačelnik Delnica, Ivica Knežević .