Večera za 5

Pobjednički recepti ovog tjedna koje biste možda htjeli isprobati: Uvrnute kremšnite, Pinklec na tanjuru...

U varaždinskom tjednu Večere za 5 na selu Nikolina je svojim pobjedničkim jelovnikom osvojila nevjerojatnih 39 bodova. Donosimo njezine recepte za maštovite kremšnite, lungić okupan u umaku od senfa, ali i heljdin bezglutenski kruh.

RTL.hr
18.10.2020 10:00

PREDJELO - PINKLEC NA TANJURU (bez glutena i laktoze)

Večera za 5 na selu

Heljdin kruh s namazom od sira

Kruh:

Svježi kvasac 15 g

1 žličica šećera za kvasac

Brašno bez glutena 400 g (+ 1žlica za kvasac)

Heljdino brašno 60 – 70 g

Tapioka škrob 100 g

Sjemenke: suncokret, sezam (bijeli i crni), bućine sjemenke grubo usitnjene i mljeveni lan – po jednu žlicu od svakog (+sjemenke za posipanje po kruhu – crni i bijeli sezam i mljeveni lan)

1 jaje, malo soli

Oko 150 ml vode ( + 50 ml za kvasac)

Sezamovo i maslinovo ulje

Maslac za podmazivanje kalupa

Postupak:

Kvasac namočiti u 50 ml tople vode s 1 žlicom brašna bez glutena i 1 žličicom šećera .

Jaje umutiti s malo soli i dodati 150 ml vode.

Brašna i škrob međusobno izmiješati, dodati dignuti kvasac, malo promiješati, dodati jaje i sjemenke te kuhačom spojiti sastojke.

Polako dodavati malo sezamovog i maslinovog ulja (može samo jedna vrsta ulja, po želji) toliko da se dobije lijepo mekano tijesto. Ako je masa pregnjecava dodati još bezglutenskog brašna, ako je pretvrda, dodati još malo vode. Bezglutenska tijesta se ne trebaju dugo mijesiti i ovo tijesto mora biti jako mekano i malo ljepljivo kad ide u kalup .

Kalup za kruh premazati maslacem i posipati mljevenim lanom ili krušnim mrvicama te staviti tijesto. Ostaviti dizati oko pola sata, premazati površinu kruha s malo vode, posipati s malo soli i sjemenkama bijelog i crnog sezama te mljevenim lanom, prema željama.

Kruh se peče oko 20 min na 190 do 200 C, ovisno o pećnici.

Namaz od sira bez laktoze:

Svježi sir bez laktoze

Avokado

Oljuštene sjemenke konoplje

Svježe klice

Špek

Rikola, mini rajčice, vlasac

Himalajska sol, šareni papar

Maslinovo ulje, limun

Postupak:

Svježi sir pomiješati s usitnjenim avokadom, oljuštenim sjemenkama konoplje, dodati malo limunovog soka, maslinovog ulja, papar i sol.

Premazati ohlađeni kruh s dobivenim namazom. Posipati svježim klicama i sitno nasjeckanim vlascem.

Špek narezati na uske, tanke rezance i kratko prepeći na grill tavi da dobe hrskavost pa i njih staviti gore na kruh. Rikolu i mini rajčice začiniti s malo maslinovog ulja, limunovog soka i soli te poslužiti uz kruh s namazom.


GLAVNO JELO - KREATIVNA TRADICIJA

Vecera za 5 na selu

Složenac od prosa s povrćem:

2 šalice (od 2 dl) prosa

Grašak 600 g

1 srednji poriluk

2 veće mrkve

1 veća crvena paprika

Mini šampinjoni 250 g

2 manje zelene tikvice

Svježi kopar (1 vezica)

Svježa majčina dušica (par grančica)

Maslinovo ulje

Himalajska sol, češnjak u prahu, šareni papar

3 jaja

2 dl vrhnja za kuhanje

Ribana mozzarella

Postupak:

Proso najprije dobro isprati s puno tople vode da mu se smanji specifičan, malo gorkast okus.

Staviti ga kuhati u slanu vodu (omjer prosa i vode 1:2) od 15 do 20 min, odnosno, dok ne upije svu vodu. Staviti ga da se rashladi na sobnoj temperaturi i povremeno promiješati da se ne slijepi. 400 g graška skuhati da bude skroz mekan i izblendati s malo vode, maslinovog ulja i soli. 200 g graška skuhati tek da malo omekša. Sve ostalo povrće nasjeckati na sitne kockice, osim šampinjona, njih na četvrtine. Tikvice malo posoliti i zatim prodinstati sve povrće na tavici s malo maslinovog ulja. Najprije staviti poriluk pa mrkvu da malo omekša, crvenu papriku, grašak (200 g), tikvice i na kraju šampinjone.

Kad je povrće pri kraju dodati himalajsku sol, šareni papar, malo češnjaka u prahu, nasjeckani kopar i majčinu dušicu. Količine začina prilagoditi vlastitom ukusu. Umutiti jaja s vrhnjem za kuhanje i malo soli.

Kuhani proso izmiješati s povrćem, izblendanim graškom i umućenim jajima s vrhnjem.

Izliti smjesu u nauljenu posudu, posipati ribanom mozzarellom i peći na 200C oko 15 minuta sve dok se sir ne otopi i malo zarumeni. Pečeni i malo rashlađeni složenac izrezivati na željeni oblik.

Lungić sa začinima

Količine su za jedan lungić:

Lungić

Sol, šareni papar

Svježi ružmarin

Svježa majčina dušica

Mljeveni korijandar, 1 i pol žličica

Dimljena crvena paprika, pola žličice

Češnjak u prahu, prstohvat

Limun

Maslinovo ulje

Postupak:

Lungić (očišćen od opni i masnoće) dobro posoliti i popapriti te staviti marinirati preko noći s grančicama ružmarina, majčine dušice i malo maslinovog ulja. Korijandar, dimljenu crvenu papriku i češnjak pomiješati i dobro obložiti marinirani lungić

sa svih strana te nakapati limunovim sokom .

Na tavi zagrijati malo maslinovog ulja i popeći lungić s obje strane po par minuta da dobije lijepu boju, te mu još kratko zapeći i sve ostale krajeve da se dobro zatvori i ostane kasnije sočan.

Tako pripremljen lungić staviti u posudu s malo maslinovog ulja, par grančica ružmarina, majčine dušice, dva češnja češnjaka i 2-3 kriške limuna. Peći na 180C oko 8 do 10 minuta, ovisno o pećnici.

Umak od senfa (za jedan lungić):

1 manji luk

1 žlica senfa s medom

1 žlica senfa sa zrncima gorušice

Bijelo vino, voda

Maslac

Vrhnje za kuhanje 1 dl

Svježi vlasac

Postupak:

Luk popržiti na tavici na malo maslinovog ulja, kad omekša dodati senf, promiješati, dodati malo vina po želji i pustiti da reducira. Zatim podliti s malo vode i opet reducirati.

Na kraju dodati vrhnje za kuhanje, neka kratko provrije, dodati kockicu hladnog maslaca i nasjeckanog vlasca te maknuti s vatre.


DESERT - UVRNUTE KREMŠNITE (bez glutena i laktoze)

Večera za 5 na selu

Kremšnite od ljubičastog batata u čaši

Ljubičasti batat 350 g

Bademovo mlijeko (ili rižino mlijeko, može i kravlje ako vam ne smeta laktoza) 4 dl +2 dl

1 puding od vanilije

Kukuruzni škrob 100 g

Agar agar 2 žličice

Dark muscowado šećer 2 žlice ili više po želji

Burbon vanilija pola žličice

Kardamom prah pola žličice

Muškatni oraščić prstohvat

Slatko biljno vrhnje za šlag 2,5dl + 1 dl za dekoraciju

Svježe maline

Lisnato tijesto bez glutena

Postupak:

Lisnato tijesto tanko razvaljajte i ispecite.

Neoguljene batate staviti kuhati u vruću vodu i kuhati oko 20 min, ovisno o veličini batata. Kada je kuhan, ocjediti ga, rashladiti, oguliti i spasirati. Puding, kukuruzni škrob, začine i agar razmutiti u 4 dl bademovog mlijeka. U 2 dl preostalog mlijeka stavite šećer, pasirani batat i polako zagrijavati. Kada se zagrije u ovu smjesu dodavati polako smjesu od pudinga , škroba, začina i agara. Kuhati oko 5 min. Maknuti s vatre, rashladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje mikserom. U rashlađenu smjesu umutiti izmiksani šlag (2,5dl).

U čaše staviti prvo malo natrganog lisnatog tijesta, zatim dobivenu smjesu pa sloj malina, na kraju šlag za dekoraciju i još malo lisnatog tijesta, te jedna malima na sami vrh.

Kremšnite se, naravno, mogu napraviti i u klasičnoj varijanti za posluživanje na tanjuru s donjim i gornjim slojem lisnatog tijesta.