Večera za 5

Producentica 'Večere za 5 na selu' otkriva: 'Bit će dosta nezgoda u novoj sezoni, od sirovog mesa u piti...

Ususret novoj sezoni kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu', razgovarali smo s ključnom osobom projekta

RTL TV
26.01.2020 11:39

Marija-Jelena Zen producentica je 11. sezone 'Večere za 5 na selu' , koja se od ponedjeljka, 27. siječnja u 20 sati, vraća na TV ekrane. S iskusnom producenticom koja, među ostalim, u svom portfelju ima i projekte poput emisije 'Ljubav je na selu', razgovarali smo o ovoj omiljenoj kulinarskoj emisiji, ali i njezinim privatnim afinitetima prema kuhanju i kulinarstvu.

Možete li usporediti prvu i nadolazeću jedanaestu sezonu showa 'Večera za 5', koliko se toga promijenilo?

U početku je show 'Večera za 5' bila emisija koja je imala voditelje, bila je napravljena više kao poslijepodnevni format, što znači da je naglasak više bio na receptima i jelima. Sada smo se malo više orijentirali na međuljudske odnose i stavljamo naglasak na krasnu i bogatu tradiciju hrvatskih jela i običaja. Također, u početku smo snimali cikluse od šest tjedana, s tim da je šesti tjedan bio tjedan u kojem je sudjelovalo petero pobjednika iz prethodnih emisija.

Putujete po cijeloj Hrvatskoj, koje je dosad najzanimljivije mjesto koje ste posjetili?

Definitivno Imotski. Osim što me korijeni vuku u taj grad, jer mi je tata rođen u samom centru Imotskog, jedanaesta je sezona ujedno i prva u kojoj su se Imoćani ohrabrili i prijavili u našu kulinarsku emisiju. Bilo je već Imoćana u emisijama 'Superpar' i u 'Ljubav je na selu', ali smatram da je njih teško dobiti pred kamere. No jednom kad se odvaže na to, opravdaju svoju reputaciju dobrih kuhara, duhovitih i ponosnih domaćina. Naravno, gledatelji će moći uživati i u prirodnim ljepotama koje nudi Imotska krajina.

Jesu li kandidati nervozni prije snimanja, kako ih opustite?

Rijetko danas naletimo na natjecatelja koji je nervozan. Vjerujem da kamere više nisu strani pojam, pogotovo otkako ih svaki mobitel ima. A ako se i nađe koji natjecatelj s tremom, naši su dečki iz produkcijske ekipe toliko simpatični i druželjubivi da odmah opuste kandidate i pokraj njih je doista lako zaboraviti kako je zapravo riječ o poslu i snimanju.

Imate li priliku probati jela koja se kuhaju?

Jako rijetko. Obično natjecatelji očiste tanjure.

Zapisujete li si neke recepte koji vam se čine zanimljivima?

Ne zapisujem, potražim ih kasnije na web stranicama RTL-a.

Je li vas neko tradicionalno jelo posebno oduševilo?

Ne mogu reći da me oduševilo jelo kao takvo. Ipak već 20 godina s kamerama obilazim Hrvatsku i svijet tako da mogu reći kako sam doista jako puno jela kušala. Više me oduševljavaju tradicionalne metode i načini pripreme tih jela jer se to uglavnom razlikuje od regije do regije.

Kakva je domaća kuhinja na kojoj ste vi odrasli?

Tatina. Dalmatinska. Pašticada s domaćim njokima, pršut, panceta.... To su bili slatkiši u našoj kući dok sam ja bila dijete.

Kuhate li i sami?

Naravno. Moram, imam malog četverogodišnjeg terminatora (i njegova tatu), obojica obožavaju moju kuhinju. Sin je najsretniji kad kuham pužeke s mesekom" - bolonjez, ali najviše volim pripremati brudet, fritule, punjene paprike... Uglavnom su to jela koja mi je otac spremao.

Možete li nam ispričati neku anegdotu ili zanimljivu situaciju koju pamtite sa snimanja?

Rijetko se dogode neke velike nezgode u kuhinji, ali u novoj će ih sezoni biti dosta. Bit će tu sirovog mesa u piti, sirovog kruha, potom nestanak plina usred kuhanja, a jedna je kuharica zaboravila kupiti krumpire pa je cijela produkcija stala dok joj ih nismo donijeli. A jednom se čak upalio i dimni alarm! Uz sve navedeno, dogodila se i situacija u kojoj jedno predjelo nije stiglo pred goste. Kako će se kandidati izvući iz tih nepredvidivih situacija - gledatelji će vidjeti od 27. siječnja na RTL-u.

Možete li opisati jedan snimajući dan - kada ekipa počinje snimanje, koji je tijek snimanja i kada sve završava?

'Večera za 5 na selu' je uz 'Ljubav je na selu' jedan od najzahtjevnijih projekata na kojima sam radila. Svakoga dana rade dvije ekipe paralelno. Jedna ekipa počinje ranije, dolazi u kuću natjecatelja koji taj dan kuha. Prvo se snima profil domaćina, kako bi gledatelji mogli upoznati kuharicu ili kuhara, potom se kreće u nabavu namirnica, zatim se vraćamo u kuću na kuhanje tri slijeda i predvečer dolaze gosti na večeru. Nakon samog jela, domaćin obično pripremi neko iznenađenje, a tek nakon toga slijedi prava drama - ocjenjivanje.

Dok se jedna ekipa druži s domaćinom i snima ga, druga se nalazi s ostalim natjecateljima i snimaju se njihovi komentari na namirnice i recepte. Nakon što se to prikupi svi idu na večeru koju potom snimaju obje ekipe zajedničkim snagama.

U našem je poslu jako važno da se svi u produkcijskoj ekipi dobro slažu jer zajedno provode gotovo 24 sata dnevno i tako pet dana u tjednu. A ponekad je iza kamera zanimljivije nego ispred. Tko zna, možda jednog dana napravim YouTube kanal sa svime što se događa iza četvrtog zida".

Kako izgleda proces odabira kandidata? Prolazi li svatko tko se prijavi ili postoji selekcija natjecatelja?

Uvijek postoji selekcija, ali najvažnije je da imamo pet natjecatelja koji dolaze iz iste regije ili mjesta. Razlog je čisto logistički jer upet dana snimanja moramo biti u mogućnosti obići sve natjecatelje. Osim toga, zanimljivo je vidjeti kako se isti recepti razlikuju od mjesta do mjesta, iako su udaljeni možda samo desetak kilometara. Drugi su kriterij za odabir sami natjecatelji. Osim što trebaju znati pripremiti jela, važno je da su to komunikativne, druželjubive i zabavne osobe koje žele pokazati po čemu je njihov kraj poseban, a okusi različiti i čime se najviše ponose.