Večera za 5

/RECEPTI/ Gosti oduševljeni jelovnikom Vanje Uzelac: 'Jako je lijepo osmislila tematsku večeru - od...

Asistentica u nastavi Vanja Uzelac živi u Bregani, a kandidate u 'Večeri za 5 na selu' oduševila je jelovnikom koji se sastojao od predjela Čuvar rudnika, glavnog jela Nacugani junec i deserta Ljubica mekog srca.

RTL.hr
25.04.2021 10:00

sastojci za predjelo:
300 g brašna (pola glatko/pola oštro)
150 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
žlica šećera

za nadjev:
300 g špinata
100 g oraha
domaći kravlji sir
2 jaja

Priprema: Špinat posoliti i staviti ga u cjediljku kako bi sol izvukla vodu iz njega. U međuvremenu pripremiti tijesto. Pomiješati suhe sastojke, ohlađeni maslac narezati na kockice 1x1 i trljati ih u 'začinjeno' brašno dok se maslac u potpunosti ne usitni, ali isto tako se ne smije otopiti. U tijesto umiješati jaje i po potrebi hladnu vodu. Tijesto mora biti čvrsto. Dok se nadjev priprema, tijesto se može odložiti u hladnjak kako ne bi došlo do otapanja maslaca.

Pomiješati usitnjene orahe, sir, nasjeckani i ocijeđeni špinat i dva jaja. Posoliti i papriti po ukusu. Na razvaljano tijesto stavi se nadjev. Ostaviti par centimetara od ruba. Rubove presaviti za unutra.Staviti u pećnicu, zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 25 do 30 minuta.

Vanja Uzelac

sastojci za marinadu za mesni gulaš:
350 ml tamnog piva
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
3 lovorova lista
3 grančice svježeg timijana
5 zrna papra

sastojci:
1 kg junetine
150 g špeka
4 ljutike
2 luka
20 g smeđeg šećera
50 ml jabučnog octa
500 ml mesnog temeljca
1 žlice brašna
sol
maslinovo ulje

Priprema: Narezano meso staviti u marinadu do dva dana. Popržiti špek, a potom ga izvaditi. Nakon špeka popržiti marinirano meso i izvaditi ga. Nadodati ulja i početi pržiti luk i ljutiku. Nakon što je povrće omekšalo dodati smeđi šećer. Kad se šećer karamelizirao, podliti s jabučnim octom. Kad ocat ishlapi, dodati meso i špek s jednom žlicom brašna. Sve dobro promiješati i zaliti s ostatkom marinade sa začinima i mesnim temeljcem. Gulaš se kuha u pećnici na 160 stupnjeva, 2 sata i 30 minuta. Svakih pola sata gulaš se promiješa.

sastojci za zapečene njoke:
1,5 kg krumpira
150 g glatkog brašna
2 jaja
muškatni orah
sol
maslinovo ulje

Priprema: Skuhati i ohladiti krumpir i usitniti ga u pire. U krumpir dodati brašno, jaja, sol, muškatni orah. Umijesiti u tijesto. Dio po dio tijesta razvaljati u crviće tj. valjuške. Njoki se kuhaju u kipućoj posoljenoj vodi. Nakon što izađu na površinu vode, kuhaju se još koju minutu i ocijede. Njoke popržiti na kombinaciji običnog i maslinova ulja.

Vanja Uzelac

sastojci za desert (lava kolač):
50 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade
165 g maslaca
4 velika jaja
100 g smeđeg šećera
2 žličice vanilije
5 žlica brašna
žličica soli

Priprema: Napraviti smjesu od vrućeg vrhnja za šlag i 60 grama čokolade. Staviti u hladnjak. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Dodati vaniliju i sol. Na pari otopiti ostatak čokolade i maslac. Smjesu pomiješati sa smjesom jaja i brašnom. Maslacem premazati posudice i posuti ih sa šećerom u prahu. U svaku posudicu izliti pola smjese i dodati žličicu ohlađene čokolade. Na vrh staviti drugi dio smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10 do 15 minuta.

sladoled:
5 žumanjka
pola žličice soli
85 g šećera
128 g punomasnog mlijeka
256 g vrhnja za kuhanje
vanilija

Priprema: Zagrijati tekućinu s vanilijom i polako dodavati u žumanjke koji su istučeni sa šećerom i posoljeni. Paziti da se žumanjci ne počnu kuhati. Smjesu dobro ohladiti. Miksati je u zdjeli koja se nalazi u zdjeli s jako posoljenim ledom kako se led ne bi počeo topiti. Učvršćenu smjesu dobro ohladiti u hladnjaku.