Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
DRUKČIJE, A TAKO UKUSNO

/RECEPTI/ Gosti oduševljeni jelovnikom Vanje Uzelac: 'Jako je lijepo osmislila tematsku večeru - od aperitiva do deserta s pivom'

Asistentica u nastavi Vanja Uzelac živi u Bregani, a kandidate u 'Večeri za 5 na selu' oduševila je jelovnikom koji se sastojao od predjela Čuvar rudnika, glavnog jela Nacugani junec i deserta Ljubica mekog srca.

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
RTL.HR/ 25.4.2021. u 10:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

sastojci za predjelo: 
300 g brašna (pola glatko/pola oštro)
150 g maslaca
1 jaje
prstohvat soli
žlica šećera

za nadjev:
300 g špinata
100 g oraha
domaći kravlji sir
2 jaja

Priprema: Špinat posoliti i staviti ga u cjediljku kako bi sol izvukla vodu iz njega. U međuvremenu pripremiti tijesto. Pomiješati suhe sastojke, ohlađeni maslac narezati na kockice 1x1 i trljati ih u 'začinjeno' brašno dok se maslac u potpunosti ne usitni, ali isto tako se ne smije otopiti. U tijesto umiješati jaje i po potrebi hladnu vodu. Tijesto mora biti čvrsto. Dok se nadjev priprema, tijesto se može odložiti u hladnjak kako ne bi došlo do otapanja maslaca.

Pomiješati usitnjene orahe, sir, nasjeckani i ocijeđeni špinat i dva jaja. Posoliti i papriti po ukusu. Na razvaljano tijesto stavi se nadjev. Ostaviti par centimetara od ruba. Rubove presaviti za unutra. Staviti u pećnicu, zagrijanu na 180 stupnjeva i peći 25 do 30 minuta.

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
Image

Večera za 5 na selu

RTL

sastojci za marinadu za mesni gulaš:
350 ml tamnog piva
3 režnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja
3 lovorova lista
3 grančice svježeg timijana
5 zrna papra

sastojci:
1 kg junetine
150 g špeka
4 ljutike
2 luka
20 g smeđeg šećera
50 ml jabučnog octa
500 ml mesnog temeljca
1 žlice brašna
sol
maslinovo ulje

Priprema: Narezano meso staviti u marinadu do dva dana. Popržiti špek, a potom ga izvaditi. Nakon špeka popržiti marinirano meso i izvaditi ga. Nadodati ulja i početi pržiti luk i ljutiku. Nakon što je povrće omekšalo dodati smeđi šećer. Kad se šećer karamelizirao, podliti s jabučnim octom. Kad ocat ishlapi, dodati meso i špek s jednom žlicom brašna.  Sve dobro promiješati i zaliti s ostatkom marinade sa začinima i mesnim temeljcem. Gulaš se kuha u pećnici na 160 stupnjeva, 2 sata i 30 minuta. Svakih pola sata gulaš se promiješa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

sastojci za zapečene njoke:
1,5 kg krumpira
150 g glatkog brašna
2 jaja
muškatni orah
sol
maslinovo ulje

Priprema: Skuhati i ohladiti krumpir i usitniti ga u pire. U krumpir dodati brašno, jaja, sol, muškatni orah. Umijesiti u tijesto. Dio po dio tijesta razvaljati u crviće tj. valjuške. Njoki se kuhaju u kipućoj posoljenoj vodi. Nakon što izađu na površinu vode, kuhaju se još koju minutu i ocijede. Njoke popržiti na kombinaciji običnog i maslinova ulja.

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
Image

Večera za 5 na selu

RTL

sastojci za desert (lava kolač):
50 g vrhnja za šlag
300 g tamne čokolade
165 g maslaca
4 velika jaja
100 g smeđeg šećera
2 žličice vanilije
5 žlica brašna
žličica soli

Priprema: Napraviti smjesu od vrućeg vrhnja za šlag i 60 grama čokolade. Staviti u hladnjak. Pjenasto umutiti jaja i šećer. Dodati vaniliju i sol. Na pari otopiti ostatak čokolade i maslac. Smjesu pomiješati sa smjesom jaja i brašnom. Maslacem premazati posudice i posuti ih sa šećerom u prahu. U svaku posudicu izliti pola smjese i dodati žličicu ohlađene čokolade. Na vrh staviti drugi dio smjese. Peći u zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva, 10 do 15 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
upoznajte nove kandidate!

Pulski tjedan je pred nama! 'Večera za 5 na selu' stiže u Istru, očekuju nas predana volonterka, osebujni umjetnik....

sladoled:
5 žumanjka
pola žličice soli
85 g šećera
128 g punomasnog mlijeka
256 g vrhnja za kuhanje
vanilija

Priprema: Zagrijati tekućinu s vanilijom i polako dodavati u žumanjke koji su istučeni sa šećerom i posoljeni. Paziti da se žumanjci ne počnu kuhati. Smjesu dobro ohladiti. Miksati je u zdjeli koja se nalazi u zdjeli s jako posoljenim ledom kako se led ne bi počeo topiti. Učvršćenu smjesu dobro ohladiti u hladnjaku.

Image

Večera za 5 na selu (nove epizode)

kulinarski show
Hrvatska - 2023
Ponedjeljak - petak u 20.15 sati
Gledaj na
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
SREĆA NAJVEĆA

Domaćica Tihana: 'Kad rano postaneš mama, život te prisili da naučiš kuhati'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba