Večera za 5

RECEPTI: Isprobajte pobjednički jelovnik simpatične Zadranke Marice Krstić!

Dok čekate novu 'Večeru za 5 na selu', možete se prisjetiti pobjedničkog jelovnika Marice Krstić iz zadarskog tjedna. Marica je gostima za predjelo servirala punjene srdele sa salatom od bulgura, za glavno jelo ossobuco, a za desert osvježavajuću tortu od limuna.

RTL.hr
17.05.2021 12:00

Predjelo: Punjene srdele sa salatom od bulgura i namaz od balancana

Sastojci:

1,5 kg srdela

200 g zelenih ili crnih maslina

mala tegla kapara

1/2 l passata od pomidora (rajčica)

1 kapula (luk )

1 žlica krušnih mrvica

sol, papar

Prilog:

2 šalice bulgura

4 pomidora

2 svježa krastavca

maslinovo ulje

sok limuna

svježa menta

1 žlica majoneze

sol, papar

Namaz:

2 balancane (patlidžan)

50 g grčkog jogurta

150 g feta sira

2 rebra bijelog luka (češnjak)

sok limuna

sol, papar

Priprema:

Srdele očistiti od ljuski, glave i droba i izvaditi kost. Tako isfiletirane, rastvorene, lagano posoliti te staviti na njih malo prije napravljenog i ohlađenog umaka od passate. Dodati isjeckane masline i kapare posuti s malo krušnih mrvica. Zarolati srdele od repa i tako zarolane posložiti u vatrostalnu posudu jednu do druge da se ne rastvore. Lagano između njih dodati umak od passate i lagano posuti krušnim mrvicama. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva i peći 20 minuta ili dok ne porumene.


Glavno jelo: Ossobuco

Večera za 5 na selu

1,8 kg teleće koljenice

500 g mrkve

200 g korijena celera

3-4 stabljike celera

1/2 l passate ili samljevenih pelata

1 žlica koncentrata pomidora

4 žlice brašna

200 ml bijelog vina

sol, papar

2-3 lista lovora

palenta (žganci)

2 žlice sjeckanog petresimula (peršin)

2 žlice korice limuna

Priprema:

Odreske koljenice 3-5 centimetra debljine posoliti, uvaljati u brašno i popržiti s obje strane da dobije zlatnu boju (par minuta sa svake strane). Izvaditi na stranu. Na ulje na kojem ste pekli meso stavite sitno isjeckanu kapulu da zažuti i onda dodati isjeckanu mrkvu, korijen celera i stabljike celera. Pirjati 10 minuta i onda zaliti vinom. Kad vino malo iskuha, dodati zdrobljene pelate ili passatu, list lovora i začiniti soli i paprom. Vratiti odreske u to i pirjati 1 do 2 sata, a ako je potrebno, zalijevati mesnim temeljcem.

Palentu skuhati u omjeru 1: 3, odnosno, 3 šalice vode i 1 šalica palente sa soli i malo maslaca. Kad se skuha, izliti je na masni papir, raširiti na 1 cm debljine i ohladiti. Poslužiti je na tanjuru izrezanu na trokute ili krugove (po želji). Kraj palente staviti umak, na njega odrezak koljenice i posuti GREMOLATOM, koja se sastoji od sjeckanog peršina i limunove korice.


Desert: Torta s kremom od limuna i mascarponea

Večera za 5 na selu

Biskvit:

250 g maslaca

300 g šećera u prahu

380 g glatkog brašna

4 jaja (žumanjak)

korica jednog limuna

prašak za pecivo

prstohvat soli

170 ml mlijeka

Krema od limuna:

2 cijela jajeta

300 g šećera u prahu

85 ml soka od limuna

naribana korica 1 limuna

125 g maslaca narezati na kockice

Krema od mascarponea:

500 g mascarponea

50 g šećera u prahu

1 žličica arome vanilije

200 ml vrhnje za šlag

Swiss Meringue:

160 g bjelanjaka od 4 cijela jaja

pola žličice limunova soka

200 g šećera u prahu

Večera za 5 na selu

Priprema biskvita:

Pripremiti tri kalupa promjera 20 centimetara. Dno obložiti papirom, a rubove namazati maslacem. Maslac i šećer pjenasto izraditi. Dodati koricu limuna. Sada dodavati jedno po jedno jaje i miksati između svakog dodavanja. Dodati sok limuna. Postupno spojiti suhe sastojke (brašno, sol i prašak za pecivo) pa dodati smjesi pola te količine, lagano izmiksati i onda dodati mlijeko. Dodati i ostatak brašna i sve povezati laganom brzinom. Smjesu ravnomjerno podijeliti u kalupe (najbolje je brojati žlice ). Peći 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva. Biskvite ostaviti u kalupu 10 minuta pa ih izvaditi da se ohlade.

Krema od limuna:

U staklenu posudu staviti jaja i šećer, razmutiti dok ne pobijele. Posudu premjestiti, kuhati na pari i dodati koricu i sok limuna. Smjesu kuhati na pari i miješati drvenom ili silikonskom lopaticom (nikako metalnom, promijeni okus kreme). Kuhati 10 do 15 minuta dok se ne zgusne i pred sam kraj dodati maslac. Kremu pokriti prozirnom folijom da se ohladi.

Krema od mascarponea:

Mascarpone izraditi mikserom. Dodati šećer u prahu, vaniliju i vrhnje za šlag. Izraditi mikserom dok ne postane kompaktna krema . Paziti da vrhnje bude hladno kod korištenja.

Swiss Meringue

Bjelanjke sobne temperature i šećer lagano umutiti ručno i staviti kuhati na pari. Cijelo vrijeme miješati pjenjačom dok se šećer ne otopi. Posudu maknuti s pare, dodati žličicu limunova soka i nastaviti miksati najjačom brzinom dok ne postignete sjajnu i čvrstu meringu.

Postupak:

Na pladanj staviti biskvit obrnuto od pečenja da bi gore bio ravan. I slastičarsku vrećicu staviti dio kreme od mascarponea. Biskvit namazati tankim slojem kreme od mascarponea, a rub premazanog biskvita obrubite s istom kremom koristeći slastičarsku vrećicu s debelim nastavkom (2 cm). Sad je unutrašnjost ostala neispunjena. Tu izlijte kremu od limuna u visini ruba, tj. da taj rub bude kao okvir (da nema okvira od bijele kreme, krema od limuna bi iscurila).Tako ponovite s drugim biskvitom, a kad stavite treći cijeli, tortu premažite preostalom kremom od mascarponea. Tortu staviti u hladnjak na sat vremena da se stisne. Kad se ohladila, tortu namažite meringom pomoću špatule pomalo neuredno (ne je zagladiti). Za kraj meringu spalite brenerom kako biste postigli zapečene vrhove.

Večera za 5 na selu