Predjelo: Punjene srdele sa salatom od bulgura i namaz od balancana
Sastojci:
1,5 kg srdela
200 g zelenih ili crnih maslina
mala tegla kapara
1/2 l passata od pomidora (rajčica)
1 kapula (luk )
1 žlica krušnih mrvica
sol, papar
Prilog:
2 šalice bulgura
4 pomidora
2 svježa krastavca
maslinovo ulje
sok limuna
svježa menta
1 žlica majoneze
sol, papar
Namaz:
2 balancane (patlidžan)
50 g grčkog jogurta
150 g feta sira
2 rebra bijelog luka (češnjak)
sok limuna
sol, papar
Priprema:
Srdele očistiti od ljuski, glave i droba i izvaditi kost. Tako isfiletirane, rastvorene, lagano posoliti te staviti na njih malo prije napravljenog i ohlađenog umaka od passate. Dodati isjeckane masline i kapare posuti s malo krušnih mrvica. Zarolati srdele od repa i tako zarolane posložiti u vatrostalnu posudu jednu do druge da se ne rastvore. Lagano između njih dodati umak od passate i lagano posuti krušnim mrvicama. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva i peći 20 minuta ili dok ne porumene.
Glavno jelo: Ossobuco
1,8 kg teleće koljenice
500 g mrkve
200 g korijena celera
3-4 stabljike celera
1/2 l passate ili samljevenih pelata
1 žlica koncentrata pomidora
4 žlice brašna
200 ml bijelog vina
sol, papar
2-3 lista lovora
palenta (žganci)
2 žlice sjeckanog petresimula (peršin)
2 žlice korice limuna
Priprema:
Odreske koljenice 3-5 centimetra debljine posoliti, uvaljati u brašno i popržiti s obje strane da dobije zlatnu boju (par minuta sa svake strane). Izvaditi na stranu. Na ulje na kojem ste pekli meso stavite sitno isjeckanu kapulu da zažuti i onda dodati isjeckanu mrkvu, korijen celera i stabljike celera. Pirjati 10 minuta i onda zaliti vinom. Kad vino malo iskuha, dodati zdrobljene pelate ili passatu, list lovora i začiniti soli i paprom. Vratiti odreske u to i pirjati 1 do 2 sata, a ako je potrebno, zalijevati mesnim temeljcem.
Palentu skuhati u omjeru 1: 3, odnosno, 3 šalice vode i 1 šalica palente sa soli i malo maslaca. Kad se skuha, izliti je na masni papir, raširiti na 1 cm debljine i ohladiti. Poslužiti je na tanjuru izrezanu na trokute ili krugove (po želji). Kraj palente staviti umak, na njega odrezak koljenice i posuti GREMOLATOM, koja se sastoji od sjeckanog peršina i limunove korice.
Desert: Torta s kremom od limuna i mascarponea
Biskvit:
250 g maslaca
300 g šećera u prahu
380 g glatkog brašna
4 jaja (žumanjak)
korica jednog limuna
prašak za pecivo
prstohvat soli
170 ml mlijeka
Krema od limuna:
2 cijela jajeta
300 g šećera u prahu
85 ml soka od limuna
naribana korica 1 limuna
125 g maslaca narezati na kockice
Krema od mascarponea:
500 g mascarponea
50 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
200 ml vrhnje za šlag
Swiss Meringue:
160 g bjelanjaka od 4 cijela jaja
pola žličice limunova soka
200 g šećera u prahu
Priprema biskvita:
Pripremiti tri kalupa promjera 20 centimetara. Dno obložiti papirom, a rubove namazati maslacem. Maslac i šećer pjenasto izraditi. Dodati koricu limuna. Sada dodavati jedno po jedno jaje i miksati između svakog dodavanja. Dodati sok limuna. Postupno spojiti suhe sastojke (brašno, sol i prašak za pecivo) pa dodati smjesi pola te količine, lagano izmiksati i onda dodati mlijeko. Dodati i ostatak brašna i sve povezati laganom brzinom. Smjesu ravnomjerno podijeliti u kalupe (najbolje je brojati žlice ). Peći 30 do 35 minuta na 180 stupnjeva. Biskvite ostaviti u kalupu 10 minuta pa ih izvaditi da se ohlade.
Krema od limuna:
U staklenu posudu staviti jaja i šećer, razmutiti dok ne pobijele. Posudu premjestiti, kuhati na pari i dodati koricu i sok limuna. Smjesu kuhati na pari i miješati drvenom ili silikonskom lopaticom (nikako metalnom, promijeni okus kreme). Kuhati 10 do 15 minuta dok se ne zgusne i pred sam kraj dodati maslac. Kremu pokriti prozirnom folijom da se ohladi.
Krema od mascarponea:
Mascarpone izraditi mikserom. Dodati šećer u prahu, vaniliju i vrhnje za šlag. Izraditi mikserom dok ne postane kompaktna krema . Paziti da vrhnje bude hladno kod korištenja.
Swiss Meringue
Bjelanjke sobne temperature i šećer lagano umutiti ručno i staviti kuhati na pari. Cijelo vrijeme miješati pjenjačom dok se šećer ne otopi. Posudu maknuti s pare, dodati žličicu limunova soka i nastaviti miksati najjačom brzinom dok ne postignete sjajnu i čvrstu meringu.
Postupak:
Na pladanj staviti biskvit obrnuto od pečenja da bi gore bio ravan. I slastičarsku vrećicu staviti dio kreme od mascarponea. Biskvit namazati tankim slojem kreme od mascarponea, a rub premazanog biskvita obrubite s istom kremom koristeći slastičarsku vrećicu s debelim nastavkom (2 cm). Sad je unutrašnjost ostala neispunjena. Tu izlijte kremu od limuna u visini ruba, tj. da taj rub bude kao okvir (da nema okvira od bijele kreme, krema od limuna bi iscurila).Tako ponovite s drugim biskvitom, a kad stavite treći cijeli, tortu premažite preostalom kremom od mascarponea. Tortu staviti u hladnjak na sat vremena da se stisne. Kad se ohladila, tortu namažite meringom pomoću špatule pomalo neuredno (ne je zagladiti). Za kraj meringu spalite brenerom kako biste postigli zapečene vrhove.