Istarski simbolići na salatu
- 250 grama kozica
- 150 grama naranče
- 200 grama lista salate endivije
- 2 dcl bijelog vina - malvazije
- 50 grama maslaca
- 100 grama luka (challote)
- 1 dcl maslinovog ulja
- Sol
- Papar
Kozice lagano istučemo na dasci, a zatim ih na tavi popržimo na maslinovom ulju. Od ostatka prženja napravimo burre blanc umak sa vinom i maslacem. Pripremljene repove kozica serviramo u list salate endivije i filetirane naranče i sve skupa prelijemo buree blanc umakom.
Rižoto od cuketa i pršuton kojega ni
- 0,800 kg tikvica
- 0,300 kg riže Arborio
- Jedna glavica luka
- Pileći temeljac
- Maslinovo ulje
- 0,100 kg maslaca
- 0,200 litara bijelog vina
- 0,100 kg pršuta
- 0,100kg sira tipa Grana padana
- 0,080 kg maskarponea
- papra po želji
Skuhamo od piletinei povrća temeljac, naribamo tikvice, ocijedimo, prodinstamo na maslinovom ulju i stavimo sa strane Nakon togaprodinstamo sitno nasjeckani luk, dodamo rižu koju kad se dobro ocakli zalijemo bijelim vinom, dodamo tikvice pa lagano zalijevamo temeljcem. Pred kraj umiješamo maskarpone, sir i maslac. Kod serviranja dodamo smrvljeni pršut koji je prethodno dehidriran na tavi, bez masnoće.
Kulinarski show Večera za 5 na selu" gledajteod ponedjeljka do četvrtka u terminu od 21 sat, a petkom od 20 sati na RTL-u.
Nešto je divlje u zraku
Sastojci:
- 2 veća seitana
- 100 g suhih šljiva
- 0,5 dl crnog vina
- 150 g mrkve
- 250 g luka
- 30 g češnjaka
- 20 g crvene mljevene paprike, slatke i ljute
- 75 g pirea od rajčice
- 50g senfa
- 10 g soli
- 10 g papra
- 30 g korijena celera
- 30 g korijena peršina
- 3 lovorova lista
- 20 g ajvara
- 10 dag suhog sejtana
Priprema:
Seitan marinirajte solju, senfom, vinom i češnjakom. Pirjajteluk s povrcem i zacinite crvenom paprikom, slatkom i ljutom. Seitan popržite na ulju i dodajte u umak. Pri kraju dodajte senf, pire od rajcica, ajvar, papar. Šljive namocite u crnom vinu i pred kraj dodajte u umak. Poslužite sa žličnjacima bez jaja .
Žličnjaci bez jaja : U 300 gglatkog brašna dodajte vodu, crvenu papriku, peršin i miješajte žlicom, kao za noklice. Na štednjak stavite posoljenu vodu i kad jako zavrije ubacujete žličnjake ( uzmete smjesu na žlicu i ubacite u vruću vodu). Kad su kuhani, procijedite, i lagano propirjajte na margarinu ili maslinovom ulju i poslužite uz glavno jelo.
Bučina procaja
Sastojci:
- Brašno glatko bijelo
- Bučino brašno
- Maslac
- Svježa crvena i žuta paprika
- Tikvice
- Jaje
- Svježi sir
- Peršin
- Sol i papar
- Mini rajčice
- Vrhnje
Način pripreme:
Zamijesiti tijesto od bučinog i bijelog brašna, dodati maslac i jaje. Oblikovati košarice i staviti peći. Povrćenarezati na kockicei dodati u svježi sir s vrhnjem. Puniti košarice.