Večera za 5

Recepti za 5: Nekoliko idealnih laganih ljetnih jela

Nova sezona 'Večere za 5 na selu' kreće u ponedjeljak na RTL-u u 20 sati, a za kraj sam ljeta izvukli smo nekoliko sjajnih recepata iz prošlih sezona!

RTL.hr
06.09.2020 10:30

Istarski simbolići na salatu

- 250 grama kozica

- 150 grama naranče

- 200 grama lista salate endivije

- 2 dcl bijelog vina - malvazije

- 50 grama maslaca

- 100 grama luka (challote)

- 1 dcl maslinovog ulja

- Sol

- Papar

Kozice lagano istučemo na dasci, a zatim ih na tavi popržimo na maslinovom ulju. Od ostatka prženja napravimo burre blanc umak sa vinom i maslacem. Pripremljene repove kozica serviramo u list salate endivije i filetirane naranče i sve skupa prelijemo buree blanc umakom.


Rižoto od cuketa i pršuton kojega ni

- 0,800 kg tikvica

- 0,300 kg riže Arborio

- Jedna glavica luka

- Pileći temeljac

- Maslinovo ulje

- 0,100 kg maslaca

- 0,200 litara bijelog vina

- 0,100 kg pršuta

- 0,100kg sira tipa Grana padana

- 0,080 kg maskarponea

- papra po želji

Skuhamo od piletinei povrća temeljac, naribamo tikvice, ocijedimo, prodinstamo na maslinovom ulju i stavimo sa strane Nakon togaprodinstamo sitno nasjeckani luk, dodamo rižu koju kad se dobro ocakli zalijemo bijelim vinom, dodamo tikvice pa lagano zalijevamo temeljcem. Pred kraj umiješamo maskarpone, sir i maslac. Kod serviranja dodamo smrvljeni pršut koji je prethodno dehidriran na tavi, bez masnoće.

Kulinarski show Večera za 5 na selu" gledajteod ponedjeljka do četvrtka u terminu od 21 sat, a petkom od 20 sati na RTL-u.


Nešto je divlje u zraku

Sastojci:

- 2 veća seitana

- 100 g suhih šljiva

- 0,5 dl crnog vina

- 150 g mrkve

- 250 g luka

- 30 g češnjaka

- 20 g crvene mljevene paprike, slatke i ljute

- 75 g pirea od rajčice

- 50g senfa

- 10 g soli

- 10 g papra

- 30 g korijena celera

- 30 g korijena peršina

- 3 lovorova lista

- 20 g ajvara

- 10 dag suhog sejtana

Priprema:

Seitan marinirajte solju, senfom, vinom i češnjakom. Pirjajteluk s povrcem i zacinite crvenom paprikom, slatkom i ljutom. Seitan popržite na ulju i dodajte u umak. Pri kraju dodajte senf, pire od rajcica, ajvar, papar. Šljive namocite u crnom vinu i pred kraj dodajte u umak. Poslužite sa žličnjacima bez jaja .

Žličnjaci bez jaja : U 300 gglatkog brašna dodajte vodu, crvenu papriku, peršin i miješajte žlicom, kao za noklice. Na štednjak stavite posoljenu vodu i kad jako zavrije ubacujete žličnjake ( uzmete smjesu na žlicu i ubacite u vruću vodu). Kad su kuhani, procijedite, i lagano propirjajte na margarinu ili maslinovom ulju i poslužite uz glavno jelo.


Bučina procaja

Sastojci:

- Brašno glatko bijelo

- Bučino brašno

- Maslac

- Svježa crvena i žuta paprika

- Tikvice

- Jaje

- Svježi sir

- Peršin

- Sol i papar

- Mini rajčice

- Vrhnje

Način pripreme:

Zamijesiti tijesto od bučinog i bijelog brašna, dodati maslac i jaje. Oblikovati košarice i staviti peći. Povrćenarezati na kockicei dodati u svježi sir s vrhnjem. Puniti košarice.