Večera za 5 na selu

Riblji jelovnik koji je oduševio goste 'Večere za 5 na selu': Probajte 'podušeno more Jadransko' i ...

Marinela je prva ovotjedna domaćica 'Večere za 5 na selu'

RTL.hr
14.06.2022 12:00

Predjelo - Šarena Dalmacija

Sastojci:

5 jaja

30 inćuna

2 žute paprike

10 šeri rajčice

2 žute paprike

10g salate rikole

20 kapara

2 male žlice maslinovog ulja

Prstohvat začinskog bilja,začin

Priprema:

1.)Staviti kuhati jaja u posoljenu vodu.

Kad voda proviruje maknuti s vatre i ostaviti da stoji 10minuta.

2.)Kad se ohlade očistiti ih i izrezati na četvrtine.

3.)Oprati i izrezati rajčice na četvrtine.

4.)Oprati papriku i izrezati ju na trakice.

5.)Oprati i posušiti rikolu.

6.)U veću posudu staviti inćune i dodati ostale sastojke uz kapare,maslinovo ulje i začin.

Glavno jelo- Podušeno more Jadransko

Sastojci:

Tri vrste ribe( Škarpina,Arbun,Kokot- 2kg)

2 kapule ( malo veće )

5 mrkva (srednje velika)

2 bogate stabljike peršina

5 paradajz ( šljivari )

9 manji okrugli krumpir ( mladi krumpir )

3dl maslinovog ulja

2dl bijelog vina ( Graševina )

Prstohvat papra

1 manja žličica morske soli

Priprema:

Očistiti ribu i odrezati joj glavu a zatim svaki dio posebno namazati sol,papar i maslinovo ulje.

Pripremiti jedan dublji lonac,promjera 30cm i u njega uliti maslinovo ulje.

Kapulu izrezati na ploškice širine 1cm i posložiti na dno zdjele.

Ribu staviti na kapulu jednu do druge a uz rub zdjele poredati krumpir.

Mrkvu izrezati na štapiće i poredati odozgor,staviti peršin preko toga.

Staviti na laganu vatru i nakon 5minuta uliti vino.

Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 25minuta.

Napomena:

Ne miješati i ne dodavati vodu.

Preporuka:

Lonac i poklopac da dobro dihtaju kako bi se riba pripremila na vlastitoj par i zadržala svu aromu i miris.

Desert- Bakina slatka tajna

Sastojci:

5 jabuka malo većih

70g oraha

70g badema

40g svijetlih grožđica

40g tamnih grožđica

100ml domaćeg soka od jabuke

1/2g cimeta

30g meda

Priprema:

Pomiješati grožđice u posudi i preliti sokom od jabuke,ostaviti 20minuta da stoji.

Odvojite četiri pet oraha i badema sa strane,preostale samljeti skupa.

Dodati grožđicama mljevene orahe i bademe,zasladiti medom dodati cimet i promiješati.

Jabukama odrezati poklopac,izdubiti sredinu kao lijevak i napuniti smjesom.

Dodati cijeli badem i orah,poklonite i stavite u pećnicu na 180C 30 minuta.

Poslužiti toplo.

Savjet:

Za pečenje birajte jabuke nešto kiselijeg okusa jer će dobiti odgovarajuću slatkoću i poseban miris dok ih pečete.