Predjelo - Šarena Dalmacija
Sastojci:
5 jaja
30 inćuna
2 žute paprike
10 šeri rajčice
2 žute paprike
10g salate rikole
20 kapara
2 male žlice maslinovog ulja
Prstohvat začinskog bilja,začin
Priprema:
1.)Staviti kuhati jaja u posoljenu vodu.
Kad voda proviruje maknuti s vatre i ostaviti da stoji 10minuta.
2.)Kad se ohlade očistiti ih i izrezati na četvrtine.
3.)Oprati i izrezati rajčice na četvrtine.
4.)Oprati papriku i izrezati ju na trakice.
5.)Oprati i posušiti rikolu.
6.)U veću posudu staviti inćune i dodati ostale sastojke uz kapare,maslinovo ulje i začin.
Glavno jelo- Podušeno more Jadransko
Sastojci:
Tri vrste ribe( Škarpina,Arbun,Kokot- 2kg)
2 kapule ( malo veće )
5 mrkva (srednje velika)
2 bogate stabljike peršina
5 paradajz ( šljivari )
9 manji okrugli krumpir ( mladi krumpir )
3dl maslinovog ulja
2dl bijelog vina ( Graševina )
Prstohvat papra
1 manja žličica morske soli
Priprema:
Očistiti ribu i odrezati joj glavu a zatim svaki dio posebno namazati sol,papar i maslinovo ulje.
Pripremiti jedan dublji lonac,promjera 30cm i u njega uliti maslinovo ulje.
Kapulu izrezati na ploškice širine 1cm i posložiti na dno zdjele.
Ribu staviti na kapulu jednu do druge a uz rub zdjele poredati krumpir.
Mrkvu izrezati na štapiće i poredati odozgor,staviti peršin preko toga.
Staviti na laganu vatru i nakon 5minuta uliti vino.
Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 25minuta.
Napomena:
Ne miješati i ne dodavati vodu.
Preporuka:
Lonac i poklopac da dobro dihtaju kako bi se riba pripremila na vlastitoj par i zadržala svu aromu i miris.
Desert- Bakina slatka tajna
Sastojci:
5 jabuka malo većih
70g oraha
70g badema
40g svijetlih grožđica
40g tamnih grožđica
100ml domaćeg soka od jabuke
1/2g cimeta
30g meda
Priprema:
Pomiješati grožđice u posudi i preliti sokom od jabuke,ostaviti 20minuta da stoji.
Odvojite četiri pet oraha i badema sa strane,preostale samljeti skupa.
Dodati grožđicama mljevene orahe i bademe,zasladiti medom dodati cimet i promiješati.
Jabukama odrezati poklopac,izdubiti sredinu kao lijevak i napuniti smjesom.
Dodati cijeli badem i orah,poklonite i stavite u pećnicu na 180C 30 minuta.
Poslužiti toplo.
Savjet:
Za pečenje birajte jabuke nešto kiselijeg okusa jer će dobiti odgovarajuću slatkoću i poseban miris dok ih pečete.