Samoborska kremšnita bio je desert koji je svima izmamio osmijeh na lice kad jestigao na stol.
Samoborske kremšnite za kraj samoborskog tjedna su pun pogodak! Kremšnite su odlične!" pohvalila je Jelena koja je jedina tražila repete, a desert se posebno svidio i Lukreciji: Zaista je to dobro napravila!" Ivanu su se također svidjele dok Tomislavu - nisu: Nije bila slatka, puno brašna i čudan okus..."
Ako se vama činila ukusna, možete isprobati Snježanin recept!
SAMOBORSKE KREMŠNITE
PRVA SMJESA
- 10 žumanjaka
- 30 dag brašna
- 30 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 dl mlijeka
DRUGA SMJESA
- 12 dl mlijeka
- 12 dl vode
- 3 vanilin šećera
TREĆA SMJESA
- 10 bjelanjaka
- 20 dag šećera u prahu
- Kore ili paket lisnatog tijesta
Sastojke za prvu smjesu izmiješajte električnim mikserom. Za drugu smjesu zakuhajte mlijeko, vodu i vanilin šećer, pa kad smjesa zavrije maknite ju s vatre i ulijte u prvu smjesu. Neprestano miješajte novonastalu smjesu petnaestak minuta dok se sastojci ne zgusnu u puding. Za treću smjesu istucite snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu pa ju lagano umiješajte u gornju smjesu dok je vruća. Lisnato tijesto razvaljajte tanko u dvije kore i stavite peći na obrnuti lim za pečenje. Kad su kore pečene, položite prvu koru na lim i prelijte ju vrućom smjesom pa poklopite s drugom korom. Kad se samoborske kremšnite ohlade pospite ih sa šećerom u prahu.
U slast!