Rijavćanski krekeri i vilin vrućak
KREKERI OD SJEMENKI
- Lanene sjemenke
- Sezamove sjemenke
- Zobene pahuljice
- Bučine sjemenke
- Krušne mrvice
- Sol, papar
Četiri velike žlice lana i sezama namočimo u vodi. Količina vode ovisi o tome koliko će vam sjemenke upiti.
Nakon što su se sjemenke namočile dodamo začine, bučine sjemenke i zobene pahuljice. To sve stavimo u blender i miksamo do željene finoće.Ako je potrebno dodamo malo krušnih mrvica, smijesa mora biti ljepljiva ne tekuća. Radimo oblike i stavljamo ih na zagrijanu tavu bez ulja.
NAMAZ OD SLANUTKA
- Slanutak
- Celer
- Sol, papar
- Sušene rajčice
- Maslinovo ulje
- Češnjak
- Limunov sok
Dvije šalice slanutka namočimo dan prije u mlakoj vodi. U zdijelu dodajemo ocijeđeni slanutak, začine, celer, sol i papar, trisušene rajčice, četirižlice maslinovog ulja,češnjak, celeri sok od pola limuna.
JUHA OD TIKVICA
- Tikvice
- Luk
- Maslinovo ulje
- Krumpir
- Mrkva
- Rajčica
Dvije tikvice narežemo na kolutove, popržimo 1 luk na maslinovom ulju, dodamo tikvice u luk i kratko popržimo. Dodamo 2 krumpira narezana na kockice, 2 mrkve i jednu rajčicu.
Dodamo vode da pokrijemo sadržaj u loncu, dodamo celer, sol, papar, curry. Kuhamo dok krumpir ne omekša pa sve izblendamo štapnim mikserom.
Odrezak na crnom zlatu
- 5x steakova po 350 grama svaki
- 150 grama tartufate
- 50 grama crnog tartufa
- 1000 grama brašna
- 1 dcl bijelog vina malvazije
- 25 grama goveđe kocke
- 250 grama maslaca
- 50 grama grančica timijana sviježeg
- 200 grama lista rukole
- 500 grama cherry rajčica
- 1 dcl acceta balsamica
- 2 dcl maslinovog ulja
- Sol u zrnu
- Papar
- Češnjak u prahu
Steakove začinimo solju i češnjakom u prahu. Tako začinjene stavimo u vakum vrećicu i kuhamo sous vide tehnikom (zapakiramo skupa sa začinima i vakumiramo te kuhamo dva, dvai pol sata). Napravimo goveđi temeljac i pljukance skuhamo (pljukance napravimo od brašna, vode i malvazije).
Napravimo veloute kremu u koju dodamo tartufatu i skuhane pljukance. Steakove nakon sous vide-ranja popečemo na maslacu i timijanu i serviramo sve to skupa sa cheery rajčicamai rukolom.Na sve to naribamo crni tartuf.
- 2 kg telećih obraza
- Jedna veća mrkva
- Dvije veće glavice luka
- 0,200 litara crnog vina
- 0,200 litara šalše
- 0,200 litara maslinovog ulja
- 0,050 kg češnjaka
- 0,500 kg domaće palente
- 0,500 kg gljiva/lisičke tj.pršutnice
- Sol i papar po potrebi
- Par listova kadulje
- Dvije žlice maskarponea
- cikla za dekoraciju na tanjuru
Očistimo teleće obraze te ih obostrano prepečemo na maslinovom ulju i pustimo da se ohlade. U tavi prodinstamo luk i mrkvu sitno narezanu. Kad luk postane staklast zalijemo ga crnim vinom i šalšom te posolimo i poparimo te pustimo da se sve reducira. Meso stavimo u vakuum vrećicu, dodamo umak, kadulju i češnjak te zatvorimo vrećicu.
U veću posudu stavimo meso u vrećici, dodamo vode koja potpuno prekriva vrećicu sa mesom. Posudu stavimo u pećnicu na 80C te pečemo 7-8 sati. Palentu uspemo lagano miješajući u slanu vodu i kuhamo na laganoj vatri oko sat vremena. Pri kraju dodamo žlicu do dvije maslinovog ulja.Gljive prodinstamo na luku, dodamo po potrebi malo vode ili temeljca. Kad se gljive omekšaju dodamo dvije žlice maskarpone sira te se dodatno još malo prodinsta. Gljive maknemo sa vatre, posolimo i popaprimo prema ukusu.
Na tanjur serviramo pažljivo narezane obraze, palentu, gljive te malo umaka u kojem se radilo meso. Skuhanu i na listiće narezanu ciklu stavimo sa strane kao dekoraciju.
Fešna užanca
- Janjetina
- Sol
- Grančica ružmarina
- Krumpiri
- Mrkva
- Rajčica
- Zelena salata
- Svinjska mast
Janjetina se marinira30 min, onda se zajedno s povrćem slaže u čerepnju na svinjsku masti tako pod užarenim ugljenom u zatvorenoj posudi peče sat i pol vremena.
Trio gušti
Sastojci:
- 0,5 kg škampa
- Grancipori / grmalji
- Rakovice
- Kozice
- Riblji temeljac od orada
- 1 dcl konjaka
- Češnjak
- Kapula
- Peršin
- Vino
- Maslinovo ulje
- Peperonchini
- Tartuf
Priprema:
Na maslinovom ulju prodinstamo kapulu, kada dobije kristalnu boju dodamo rakove da puste morski ukus. Podlijemo vinom, konjakom, temeljcem od orada, dodamo peršin, češnjak.Poslužiti uz paštu.
'Večeru za 5 na selu' gledajte opet od ponedjeljka u 21 sat na RTL-u!