Večera za 5

'Slatko, a nije': Odličan recept za kremšnite od ljubičastog batata!

Prvi domaćin 'Večere za 5 na selu' u Bjelovaru i okolici Sven Perec za predjelo je poslužio rolice od mljevenog mesa, za glavno jelo pileću roladu, a za kraj je poslužio neobičan desert - kremšnite od batata!

RTL.hr
01.06.2021 12:00

Predjelo:Bakine sarmice

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješano)

120 g tjestenine

120 g crvenog luka

2 jaja (ostaviti dio bjelanjka za lijepljenje)

žličica papra

žličica soli

kore za gibanicu

Priprema:

Tjesteninu skuhati i izrezati. Luk isjeckati na sitno. Pomiješati meso, jaja, luk i začine te dodati nasjeckanu tjesteninu. Smjesu posložiti na koru kao za gibanicu. Zaviti koru i na kraju zalijepiti bjelanjkom. Staviti malo u škrinju da se stegne pa izrezati na odgovarajuće komade za prženje na masti. Servirati s grčkim jogurtom i rigom.


Glavno jelo: Rolano punjeno pile s pečenim batatom i šampinjonima

Večera za 5 na selu

Sastojci:

pile (što veće)
majčina dušica

bosiljak

mažuran

povrtna mješavina začina

200 g milerama

100 g ajvara

sir - tvrdi ovčji

slani sir (feta)

šunka

slanina

batat

šampinjoni

pesto

200 g plavog sira

Priprema:

Pile otkostiti, bijelo meso stanjiti i popuniti rupe na piletu. Meso rasoliti pa rastući da bude mekše i da se dobije veća, po mogućnosti pravokutna površina. Dodati ajvar, na njega mileram, naribati ovčji tvrdi sir, razmrviti slani sir pa zarolati, zavezati sa špagom ili mrežicom za pečenje. Peći u pećnici jedan sat na 200 stupnjeva te 20 minuta na 170 stupnjeva. Batat izrezati na štapiće, začiniti i preliti maslinovim uljem. Peći na papiru za pečenje 25 minuta na 200 stupnjeva. Šampinjone odvojiti od peteljke i napuniti smjesom pesta i zdrobljenog plavog sira. Ispeći na grill tavi.


Desert: Kremšnite s batatom

Večera za 5 na selu

Sastojci:

1 kgskuhanog ljubičastog batata

1.75 l mlijeka

25 dg šećera

2 pudinga odvanilije

200 g gustina

2 paketića mljevena želatina

5 dl slatkog vrhnja

2 vanilin šećera

Priprema:

Tri decilitra mlijeka pomiješati s pudingom, gustinom i vanilin šećerom. U 1,75 l mlijeka dodati šećer, pustiti da prokuha. Kada prokuha, dodati onih 3 dl mlijeka s prašcima, miješati da se ne naprave grudice. U smjesu dodati ohlađeni pire od skuhanog batata. Istući vrhnje za šlag.Želatinu staviti da nabubri (2 želatine i 10 žlica vode razmutiti, prije dodavanja ugrijati u mikrovalnoj). Sve zajedno izmiksati i složiti na kore. Peći 12 minuta na 170 stupnjeva.

Sastojci i priprema za kore:

30 dg mekog brašna

20 dg margarina

1 dl hladne vode

Zamijesiti i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Večera za 5 na selu