Predjelo:Bakine sarmice
Sastojci:
450 g mljevenog mesa (miješano)
120 g tjestenine
120 g crvenog luka
2 jaja (ostaviti dio bjelanjka za lijepljenje)
žličica papra
žličica soli
kore za gibanicu
Priprema:
Tjesteninu skuhati i izrezati. Luk isjeckati na sitno. Pomiješati meso, jaja, luk i začine te dodati nasjeckanu tjesteninu. Smjesu posložiti na koru kao za gibanicu. Zaviti koru i na kraju zalijepiti bjelanjkom. Staviti malo u škrinju da se stegne pa izrezati na odgovarajuće komade za prženje na masti. Servirati s grčkim jogurtom i rigom.
Glavno jelo: Rolano punjeno pile s pečenim batatom i šampinjonima
Sastojci:
pile (što veće)
majčina dušica
bosiljak
mažuran
povrtna mješavina začina
200 g milerama
100 g ajvara
sir - tvrdi ovčji
slani sir (feta)
šunka
slanina
batat
šampinjoni
pesto
200 g plavog sira
Priprema:
Pile otkostiti, bijelo meso stanjiti i popuniti rupe na piletu. Meso rasoliti pa rastući da bude mekše i da se dobije veća, po mogućnosti pravokutna površina. Dodati ajvar, na njega mileram, naribati ovčji tvrdi sir, razmrviti slani sir pa zarolati, zavezati sa špagom ili mrežicom za pečenje. Peći u pećnici jedan sat na 200 stupnjeva te 20 minuta na 170 stupnjeva. Batat izrezati na štapiće, začiniti i preliti maslinovim uljem. Peći na papiru za pečenje 25 minuta na 200 stupnjeva. Šampinjone odvojiti od peteljke i napuniti smjesom pesta i zdrobljenog plavog sira. Ispeći na grill tavi.
Desert: Kremšnite s batatom
Sastojci:
1 kgskuhanog ljubičastog batata
1.75 l mlijeka
25 dg šećera
2 pudinga odvanilije
200 g gustina
2 paketića mljevena želatina
5 dl slatkog vrhnja
2 vanilin šećera
Priprema:
Tri decilitra mlijeka pomiješati s pudingom, gustinom i vanilin šećerom. U 1,75 l mlijeka dodati šećer, pustiti da prokuha. Kada prokuha, dodati onih 3 dl mlijeka s prašcima, miješati da se ne naprave grudice. U smjesu dodati ohlađeni pire od skuhanog batata. Istući vrhnje za šlag.Želatinu staviti da nabubri (2 želatine i 10 žlica vode razmutiti, prije dodavanja ugrijati u mikrovalnoj). Sve zajedno izmiksati i složiti na kore. Peći 12 minuta na 170 stupnjeva.
Sastojci i priprema za kore:
30 dg mekog brašna
20 dg margarina
1 dl hladne vode
Zamijesiti i ostaviti preko noći u hladnjaku.