Play ponuda
Play ponuda
Zdravi desert

'Slatko, a nije': Odličan recept za kremšnite od ljubičastog batata!

Prvi domaćin 'Večere za 5 na selu' u Bjelovaru i okolici Sven Perec za predjelo je poslužio rolice od mljevenog mesa, za glavno jelo pileću roladu, a za kraj je poslužio neobičan desert - kremšnite od batata!

Image
Foto: RTL
RTL.HR/ 1.6.2021. u 12:00
Play ponuda

Predjelo: Bakine sarmice 

Sastojci:

450 g mljevenog mesa (miješano)

120 g tjestenine

120 g crvenog luka

2 jaja (ostaviti dio bjelanjka za lijepljenje)

žličica papra

žličica soli

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

kore za gibanicu

Priprema:

Tjesteninu skuhati i izrezati. Luk isjeckati na sitno. Pomiješati meso, jaja, luk i začine te dodati nasjeckanu tjesteninu. Smjesu posložiti na koru kao za gibanicu. Zaviti koru i na kraju zalijepiti bjelanjkom. Staviti malo u škrinju da se stegne pa izrezati na odgovarajuće komade za prženje na masti. Servirati s grčkim jogurtom i rigom.

Glavno jelo: Rolano punjeno pile s pečenim batatom i šampinjonima

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
NAPETO PRED FINALE

Povratak bildera najviše iživcirao Filipa i Dragu: 'Maksimalno ćemo gristi da ih izbacimo!'

pile (što veće)
majčina dušica

bosiljak

mažuran

povrtna mješavina začina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

200 g milerama

100 g ajvara

sir - tvrdi ovčji

slani sir (feta)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

šunka

slanina

batat

šampinjoni

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

pesto

200 g plavog sira

Priprema:

Pile otkostiti, bijelo meso stanjiti i popuniti rupe na piletu. Meso rasoliti pa rastući da bude mekše i da se dobije veća, po mogućnosti pravokutna površina. Dodati ajvar, na njega mileram, naribati ovčji tvrdi sir, razmrviti slani sir pa zarolati, zavezati sa špagom ili mrežicom za pečenje. Peći u pećnici jedan sat na 200 stupnjeva te 20 minuta na 170 stupnjeva. Batat izrezati na štapiće, začiniti i preliti maslinovim uljem. Peći na papiru za pečenje 25 minuta na 200 stupnjeva. Šampinjone odvojiti od peteljke i napuniti smjesom pesta i zdrobljenog plavog sira. Ispeći na grill tavi.

Desert: Kremšnite s batatom

Image
Foto: RTL
Image
RTL

Sastojci:

1 kg skuhanog ljubičastog batata

1.75 l mlijeka 

25 dg šećera

2 pudinga od vanilije

200 g gustina

2 paketića mljevena želatina

5 dl slatkog vrhnja

2 vanilin šećera

Priprema:

Tri decilitra mlijeka pomiješati s pudingom, gustinom i vanilin šećerom. U 1,75 l mlijeka dodati šećer, pustiti da prokuha. Kada prokuha, dodati onih 3 dl mlijeka s prašcima, miješati da se ne naprave grudice. U smjesu dodati ohlađeni pire od skuhanog batata. Istući vrhnje za šlag. Želatinu staviti da nabubri (2 želatine i 10 žlica vode razmutiti, prije dodavanja ugrijati u mikrovalnoj). Sve zajedno izmiksati i složiti na kore. Peći 12 minuta na 170 stupnjeva.

Sastojci i priprema za kore: 

30 dg mekog brašna

20 dg margarina

1 dl hladne vode

Zamijesiti i ostaviti preko noći u hladnjaku.

Image
Foto: RTL
Image
RTL
Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
I DALJE SU PRIJATELJI

Marija za RTL.hr o večeri i čestitkama sa svih strana: 'Partner Ante iz 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' me odmah nazvao'

Play ponuda

Više s weba