PREDJELO (Lički slalom /4 vrata) - Lička ljevača
Čaša od 2 dcl je mjera
3 jaja
čaša vrhnja
čaša ulja
čaša jogurta
pola čaše svježeg sira
2 čaše pšeničnog brašna
čaša i pol kukuruznog brašna (brašno - ne krupica!)
prašak za pecivo
sol
Prvo umutiti jaja pa dodati ostale sastojke. Tijesto treba biti gušće nego tijesto za palačinke.
Ukoliko je tijesto gušće, razrijediti ga s jogurtom ili kiselim mlijekom.
Ostaviti tijesto da odstoji 30- 45 minuta.
Tepsiju dobro podmazati i staviti u vruću pećnicu i peći oko 40 minuta na 200 stupnjeva.
GLAVNO JELO (Vrat u polupidžami) - Gratinirani svinjski vrat s krumpirom
5 odrezaka svinjskog vrata
1 žlica ulja
100 g ribanog sira
4 žlice kiselog vrhnja
1 jaje
čaša bijelog vina
sol
papar
Ulje zagrijati i na njemu kratko popržiti odreske svinjskog vrata. Pomiješati ribani sir, kiselo vrhnje i jaje. Odreske posoliti i popapriti te prebaciti u pleh za pečenje, a u masnoću na kojoj su se pržili dodati bijelo vino i kratko prokuhati pa time preliti odreske. Na svaki odrezak staviti smjesu od sira, vrhnja i jajeta te zapeći u pećnici.
DESERT ("Osmijeh davnine") - Medovik
Sastojci za tijesto:
450 grama brašna
150 grama šećera
100 grama maslaca
85 grama meda
3 jaja
5 grama sode bikarbone
Sastojci za nadjev:
500 ml kiselog vrhnja
250 ml vrhnja za šlag
170 grama šećera u prahu
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
2. U vatrostalnoj zdjeli tucite jaja sa šećerom dok ne dobijete jednoličnu laganu smjesu. Dodajte maslac i med, pa sve zajedno miješajte na pari drvenom kuhačom dok se maslac i šećeri ne rastope.
3. Skinite s vatre smjesu.
4. Dodajte sodu bikarbonu u smjesu i dobro promiješajte.
5. Postepeno dodajte brašno i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
6. Na pobrašnjenoj podlozi izradite smjesu u glatko tijesto pa ga podijelite na osam jednakih dijelova.
7. Svaki dio razvucite u krug te odrežite na iste dimenzije promjera 18 centimetara. Ispikajte tijesto po površini vilicom.
8. Svaki komad izvučenog tijesta stavite peći u pećnicu na sedam do osam minuta dok ne dobije zlatnožutu boju. Dobro ohladite.
9. Ispecite i komadiće preostalog tijesta. Tu će vam trebati nešto manje vremena za termičku obradu. Kad se pečeni komadići tijesta ohlade, sameljite ih u blenderu u fini prah te ostavite sa strane.
10. Za nadjev: mikserom istucite vrhnje za šlag sa šećerom i ekstraktom vanilije.U dobivenu smjesu ručno umiješajte kiselo vrhnje.
11. Na ohlađeno tijesto razmažite oko tri žlice nadjeva, pa tako slažite slojeve u visinu dok ne potrošite sve sastojke. Ostatak nadjeva premažite preko dobivene torte te je posipajte s prahom od pečenih ostataka tijesta.
12. Stavite tortu u hladnjak preko noći da se stisne. Poslužite je dobro ohlađenu. Dobar tek!