Večera za 5 na selu

Srednjoškolka Tea oduševila je svojom večerom, a mi imamo njezine recepte!

Tea je bila prva ovotjedna domaćica 'Večere za 5 na selu'

RTL.hr
21.09.2021 12:00

PREDJELO - KRUH OD SIRA

Sastojci: 2 šalice brašna

1 šalica mlijeka

20 dkg ementalera

1 prašak za pecivo

1 mala žlica soli

Priprema: U posudu stavimo dvije šalice brašna, jedan prašak za pecivo, šalicu mlijeka, malu žličicu soli te 20 dkg naribanog ementalera. Sve navedeno dobro promiješano dok ne dobijemo kompaktnu smjesu koju stavljamo u kalup za pečenje. Pečemo 30 minuta na 200 stupnjeva.

Večera za 5 na selu Tea Petrović

PREDJELO - PAŠTETA OD TUNE

Sastojci: 3 teglice tune

1 sirni namaz

2 zdenka sira

1 žlica majoneze

1 žlica senfa

prstohvat soli

list od 2 pešina

prstohvat vlasca

papra po želji

par kapi maslinovog ulja

Priprema: Sve navedene sastojke pomiješat u blenderu. Probati i dodavati senfa po želji. Kad se smjesa zmiksa staviti u fižider na hlađenje.

GLAVNO JELO - ĆAĆIN GRDELIN

Večera za 5 na selu

Sastojci: 2 kg jadranske lignje

2 velike žice krušnih mrvica

prstohvat soli

list od 2 peršina

malo papra

4 režnja češnjaka

1 dcl maslinovog ulja

Priprema: Očistiti otprilike 2 kg liganja, narezati krakove te dodati dvije velike žlice krušnih mrvica, malo soli i papra, peršina i 1 dcl maslinovog ulja te 4 režnja češnjaka i sa time napuniti liugnje. Peći 1 sat na 180 stupnjeva.

MEDITERANSKI RIŽOTO

2 mrkve

2 paprike

2 tikvice

1 patlidžan

100 grama cherry rajčica

prstohvat soli

prstohvat papra

2 režnja češnjaka

2dcl bijelog vina

2 dcl pasirane rajčice

2 kapule

20g peršina

1/2 kg riže

Priprema: Na maslinovom ulju prodinstati kapulu, pa isto učiniti i sa usiznjenim češnjakom par sekundi nakon što kapula požuti. Dodati narezanu mrkvu i papriku i ostalo povrće te kada omekša dodati rižu i sve prodinstati. Nakon par minuta dodati rajčice, crvene paprike po želji te kuhati na laganoj vatri dok se riža ne skuha. Pred kraj dodati papar, pešin, sol i topčo poslužiti.

DESERT - SLATKI TROKUT

Večera za 5 na selu

Sastojci: 300 g mljevene plazme

10g maslaca

1/2 kg šumskog voća

1/2 kg svježeg sira

5 velikih žlica šecera u prahu

želatina

šlag

vanilin šećer

naribana korica limuna

Priprema: 300 g mljevene plazme stavimo u posudu i otopimo 10ak grama maslaca kojeg dodamo u plazmu. Sve prelijemo sa 2 dcl mlijeka, umutimo i stavimo u kalup.

Pola kg svježeg sira stavimo u posudu, dodamo 5 velikih žlica šećera u prahu, jedan vanilin šećer te naribamo malo korice limuna i dodamo malo limunovog soka. Na kraju dodajemo u smjesu malo želatine, te pola litre šlaga sa dodanim šlag fixom te stavimo preko već postavljene plazme. Na kraju stavljamo kuhati 2 dcl vode i dodamo pola kg šumskog voća. Želatinu ubacimo u sve to i stavljamo na hlađenje. Na ohlađeno stavljamo kremu i poslužujemo.