Večera za 5

Afrodizijak i gurmansko blago: Njegovo veličanstvo - tartuf!

Tartufi su daleko napoznatiji istarski kulinarski adut koji će malo koga ostaviti ravnodušnim. Evo što sve trebate znati o njima!

Press
28.05.2019 16:00

Mnogim gurmanima je prva asocijacija na Istru upravo ova zanimljiva i iznimno cijenjena namirnica - tartuf. Tartuf spada u porodicu gljiva, a u Istri je prvi put otkriven prije 80-ak godina u Motovunskoj šumi te od tada ne prestaje biti gastro hit cijele Istre.

Postoje tri vrste tartufa koje se najčešće koriste u kulinarstvu - bijeli tartuf, koji je ujedno i najkvalitetniji, a time i najskuplji primjerak ove gljive, te ljetni i zimski crni tartufi. Svi imaju specifično doba godine koje je najpogodnije za berbu, točnije - lov na tartufe, koji se obavlja uz pomoć pasa tragača, a ponekad i uz dresirane svinje.

Prava ruta: Tartufi

Tartuf se u kulinarstvu koristi kao gljiva i kao začin, ali bolje je kada je on glavni sastojak kako bi sve njegove jače strane bile potpuno iskorištene. Jedna od njih je i navodno afrodizijačko svojstvo, zbog kojeg su neki spremni dati vrtoglave svote iz svojih novčanika.

Najčešće se koristi u jelima od tjestenine, a može biti i dio raznih tartovate lako oplemenjuje jela u kojima je glavna namirnica sočni mesni odrezak. Odgovara i drugim snažim okusima, poput parmezanai maslinovog ulja te obilujevitaminom B i drugim mineralimapa je poznat kao dobar lijek za povratak energije i suzbijanje umora.

Kako su ove gljive iznimno skupe i nisu baš uvijek dostupne na tržištu, često se pronalaze načini kako ih sačuvati i koristiti što dulje kroz godinu. Jedan od njih je i tartufata – pasta koja se napravi od kombinacije šampinjona, tartufa, maslinovog ulja, soli te limunske kiseline i češnjaka. Tom kombinacijom namirnica tartufi se prirodno konzerviraju, a zatim koriste kao dodatak tjesteninama ili, pak, u svježim namazima.

Prava ruta: Tartufi

Hoće li se ova vrijedna namirnica naći i na tarnjurima ovotjednih kandidata showa 'Večera za 5 na selu', ne propustite pogledati već večeras u 21 sat na RTL-u!