Večera za 5 na selu

Tomislav otkrio preferira li 'muška jela ili emulzije': Pohvalio se svojim načinom pripreme peke

Ovo je izvrsna prilika za Tomislava koji se prijavio u popularni show s ciljem prezentacije tradicionalnih jela Gorskog kotara

RTL.hr
17.11.2022 13:30

Vjerojatno ne postoji osoba koja živi u Brod Moravicama, a da ne zna za 33-godišnjeg tehničara za elektrostrojarstvo, vlasnika kafića i iznajmljivača quadova po imenu Tomislav Mance . Kada bi se trebao opisati u tri riječi, Tomislav je rekao kao je poduzetan, veseo i zabavan. Mora se priznati kako Tomislav ima avanturističkog duha pa se upravo zbog njega i odlučio prijaviti u RTL-ov kulinarski show 'Večera za 5 na selu' jer je htio stvoriti nova poznanstva, steći nova iskustva, ali i predstaviti delicije svog rodnog kraja za koji smatra da je nedovoljno zastupljen na ekranima. Kada ne radi ili se ne druži s djevojkom i njihovo dvoje djece, Tomislav rado kuha mesna jela, ali i svoj favorit - kotlovinu.

Poput pravog Goranina, Tomislav je otkrio preferira li "muška jela ili emulzije". "Najviše volim peku i roštilj jer je najjednostavnije i najbolje. ne bih rekao za neke stvari da su baš najjednostavnije, ali ajde - mislim da je to za nas muške najfinije jelo", pojasnio je.

Tada je u pomoć priskočio Ivica sa svojim obrazloženjem: "Peka je svakako jedno tradicionalno ruralno jelo. zastupljena i u Gorskom kotaru. naravno nije izvorno jelo ovih krajeva, ali rekao bih da je podjednako muško i žensko jelo i ne bih rekao da je rezervirano samo za muškarce".

Budući da je peka bila pripremljena prije, odnosno začinjena i marinirana u maslinovom ulju i ružmarinu. "Da bude lijepo podmazana. Sad ćemo staviti meso jer ono ide malo poslije", pojasnio je te dodao kako bi se prvo meso moralo staviti pod peku, a onda tek krumpir i povrće.

"Pravi majstor peke prvo mora dobro izbalansirati namirnice koje će staviti u peku. Naravno da su u peki neizostavni krumpiri. I ako su krumpiri s povrćem koje mora biti u peki, još goranski, prhki s posebnom aromom. Uz dužno poštovanje svim krumpirima, mislim da su goranski krumpiri najbolji. I majstor mora znati osjećati temperaturu da bi to bilo u određenom tajmingu spremno i pečeno kako treba", tvrdi Ivica.

"Sada kada se to malo skuha, onda ćemo za pola sata to otvoriti, vidjeti situaciju i onda ćemo dalje - staviti povrće, krumpir i redom kako već što ide", izjavio je Tomislav Mance.