Petra Brodar je, među ostalim, svojim gostima u 'Večeri za 5 na selu' odlučila poslužiti domaće zagorske mlince, koje je uzela od mame dok je išla po sve potrebne namirnice za večeru.
Kako mnogi muče muku s tim da im mlinci ispadnu savršeni kao nekad bakini ili možda mamini, Petra je otkrila kako da ne budu gnjecavi nego savršeni!
"Mama mi je rekla da ne ostavim mlince predugo u kipućoj vodi jer onda postanu premekani, gnjevaci, a to mnogi ne vole", rekla je Petra.
Ovo je recept za njezino glavno jelo:
Komad svinjske vratine držati u marinadi dva dana
Marinada:
- luk
- češnjak
- soli
- papar
- kajenski papar
- malo senfa
- malo limunova soka
- ulje
Priprema:
Staviti u protvanj, na meso staviti domaću mast, peći na 250 stupnjeva 20 minuta, izvaditi, prekriti meso folijom i na 200 stupnjeva peći sljedećih sat vremena. Ponovno izvaditi, skinuti foliju i peći na 250 stupnjeva narednih 20 minuta.
Domaće mlince blanširati s kipućom vodom i nakon pet minuta ocijediti i preliti s masti koja je ostala od pečenja mesa.
Umak od vrganja:
Na masti dinstati luk, malo češnjaka, dodati vrganje koje smo prije prelili kipućom vodom i ocijedili.
Dodati sol, papar, malo crvene paprike i pustiti da se dinsta 5 minuta. Sa strane pomiješati žlicu brašna i cca 400 ml kravljeg mlijeka te umiješati i kuhati narednih 5 minuta uz miješanje.