Večera za 5

Tradicionalno i ukusno: 'Meso je bilo prefino, kao i umak od šampinjona, sve se stapalo'

Domaćica Nedjeljka Karadža gostima je za predjelo poslužila nareske, domaći sir i kruh s tikvom, za glavno jelo punjenu piletinu s prilogom, a za desert krempitu.

RTL.hr
02.06.2021 12:45

sastojci za predjelo:
vrhnje
slatka paprika
sol, papar
15 dag tikve
30 dag mekog brašna
kvasac
svježi sir
domaće kobasice, buđola i domaći špek

Napraviti namaz od vrhnja, slatke paprike i začina te narezati nareske. Tikvu smiksati i skuhati prije da malo odstoji te umiješati u tijesto. Staviti u kalup kao za francuski kruh i peći 20-ak minuta na 200 stupnjeva.

Nedjeljka Karadža

sastojci za glavno jelo:
10 pilećih odrezaka
20 dag kuhane šunke
10 dag ribanog sira
3 naribana krastavca
2 žlice vrhnja
2 mrkve skuhati i izrezati na prutiće
krumpir
batat

umak od šampinjona: šampinjoni,luk.kiselo vrhnje

Napraviti nadjev od kuhane šunke, ribanog sira, krastavca, vrhnja, staviti kuhanu mrkvu, zarolati i staviti pržiti u ulje. Nadjev napraviti ranije da malo odstoji da se sastojci bolje povežu. Krumpir i batat narezati na kriške, začiniti i staviti u pećnicu. Najprije samo krumpir, a batat ubaciti za jedno pola sata i ostaviti ga 20-ak minuta na 180 stupnjeva.

Umak od šampinjona: dinstati luk, staviti vrhnje i šampinjone i kuhati dok se ne poveže.

sastojci za kruh: 1 kg brašna, 1 kocka kvasca, sol i voda, staviti da se diže 20-ak minuta i staviti peći sat vremena na 180 stupnjeva.

Nedjeljka Karadža

sastojci za krempitu:
6 jaja
5 vanilin šećera
1 gustin
brašno
40 dag šećera
1 lisnato tijesto
1 l mlijeka
l vode

Ispeći dvije kore. Razdvojiti bjelanjke i u njih staviti 15 dag šećera i 2 vanilin šećera. U žumanjke ostatak šećera i 3 vanilin šećera (u žumanjke dodati gustin i brašno). Zakuhati žumanjke u mlijeku i vodi na laganoj vatri 10-ak minuta te na kraju dodati bjelanjke. Vruću smjesu staviti na koru i pokriti odmah s drugom korom. Posuti šećerom u prahu i staviti na hlađenje.