Večera za 5 na selu

Trebate ideju za ručak? Danas je idealan dan da isprobate Jadrankinu kotlovinu

Domaćica Jadranka Bedeković pripremila je svojim gostima pravu gozbu, na koju ih je dovela kočijom. Isprobajte njene recepte!

RTL.hr
22.06.2022 12:00

Predjelo: SVINJA NA HLADNI NAČIN
(naresci uz kuhani sir i domaći kukuruzni kruh)

Večera za 5 na selu (10).png

Kuhani sir

SastojcI:

4l mlijeka
150 ml alkoholni ocat
Sol

Priprema:

U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95 C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45 C. Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati.
Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi.
Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo.
Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir.
Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.

Glavno jelo: TUROPOLJSKI TANJUR

Večera za 5 na selu (12).png

Sastojci:
Svinjetina
piletina
krumpir
ulje
slatka mljevena paprika
svježa paprika
svježa rajčica
luk
mrkva
sol
papar
vegeta
vino
suhi začini po želji

Priprema:
Prije same pripreme potrebno je sve potrebne sastojke pripremiti, meso nasoliti, krumpir oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u lonac, svježu papriku narezati na komadiće, nasjeckati luk i mrkvu te pripremiti svježu rajčicu ili pelate.
Za vrijeme početne pripreme pripremite tanjur za peći kotlovinu.
Nakon što je sve pripremljeno u tanjur stavite ulje i ispecite meso na naglo. Nakon pečenja postavljajte ga na rub tanjura te dodajte luk. Nakon što luk poprimi zlatnu boju, u tanjur dodajte svježu papriku, mrkvu i rajčicu i pustite da povrće malo opusti.
Zatim vratite meso u tanjur i pustite da se sve prožme. Po potrebi dodajte začine i vodu, ali nemojte pretjerivati. U svakom slučaju dodajte slatku mljevenu papriku i miješajte.
Za vrijeme dok se kotlovina krčka, provjerite je li krumpir kuhan. Nije potrebno da bude do kraja kuhan jer će se još krčkati u tanjuru s kotlovinom. Cijelo vrijeme miješajte.

Desert: TUROPOLJKA

Večera za 5 na selu (14).png

SastojcI:

1 paket lisnatog tijesta

Za kremu:
2 l mlijeka
1 l vode
20 dag škrobnog brašna-gustina
8 velikih žlica oštrog brašna
1/2 kg šećera
2 vanilin šećera
8 žutanjaka
8 bjeljanjaka
šećera u prahu za posip

Priprema:
Lisnato tijesto razvaljaj, izbodi vilicom i ispeci na vanjskoj strani tepsije obložene pek-papirom,na 180 stupnjeva dok ne dobije laganu boju - pazite da ne izgori, tj.posmeđi. Veličina pleha je 40*24 (kremšnite ispadnu visoke jer bude puno kreme. To su sad kremšnite bez šlaga jer su bile toliko visoke da nije bilo mjesta za šlag - ako želite ispecite tijesto na limu od pećnice električne,prekrijte kremom pa kad se ohladi prekrijte s 1/2 l izrađenog šlaga,te prekrijte drugom korom.
Za kremu stavite kuhati 1,80 l mlijeka s 1 litrom vode. Žutanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, škrobnim brašnom i oštrim brašnom. Pomiješajte s 2 dl mlijeka pa ukuhajte u vrelu mješavinu mlijeka i vode. Kuhajte u većoj posudi da ne zagori.
Snijeg umiješajte u još vruću kremu i izmiješajte drvenom kuhačom.
Prelijte preko prve ispečene kore,poravnajte i malo ohladite pa tada prekrijte drugom korom. Dobro ohladite 4-5 sati ili preko noći.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.