Predjelo: SVINJA NA HLADNI NAČIN
(naresci uz kuhani sir i domaći kukuruzni kruh)
Kuhani sir
SastojcI:
4l mlijeka
150 ml alkoholni ocat
Sol
Priprema:
U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95 C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45 C. Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati.
Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta. Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi.
Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti. Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo.
Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu. Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir.
Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.
Glavno jelo: TUROPOLJSKI TANJUR
Sastojci:
Svinjetina
piletina
krumpir
ulje
slatka mljevena paprika
svježa paprika
svježa rajčica
luk
mrkva
sol
papar
vegeta
vino
suhi začini po želji
Priprema:
Prije same pripreme potrebno je sve potrebne sastojke pripremiti, meso nasoliti, krumpir oguliti, narezati na kockice i staviti kuhati u lonac, svježu papriku narezati na komadiće, nasjeckati luk i mrkvu te pripremiti svježu rajčicu ili pelate.
Za vrijeme početne pripreme pripremite tanjur za peći kotlovinu.
Nakon što je sve pripremljeno u tanjur stavite ulje i ispecite meso na naglo. Nakon pečenja postavljajte ga na rub tanjura te dodajte luk. Nakon što luk poprimi zlatnu boju, u tanjur dodajte svježu papriku, mrkvu i rajčicu i pustite da povrće malo opusti.
Zatim vratite meso u tanjur i pustite da se sve prožme. Po potrebi dodajte začine i vodu, ali nemojte pretjerivati. U svakom slučaju dodajte slatku mljevenu papriku i miješajte.
Za vrijeme dok se kotlovina krčka, provjerite je li krumpir kuhan. Nije potrebno da bude do kraja kuhan jer će se još krčkati u tanjuru s kotlovinom. Cijelo vrijeme miješajte.
Desert: TUROPOLJKA
SastojcI:
1 paket lisnatog tijesta
Za kremu:
2 l mlijeka
1 l vode
20 dag škrobnog brašna-gustina
8 velikih žlica oštrog brašna
1/2 kg šećera
2 vanilin šećera
8 žutanjaka
8 bjeljanjaka
šećera u prahu za posip
Priprema:
Lisnato tijesto razvaljaj, izbodi vilicom i ispeci na vanjskoj strani tepsije obložene pek-papirom,na 180 stupnjeva dok ne dobije laganu boju - pazite da ne izgori, tj.posmeđi. Veličina pleha je 40*24 (kremšnite ispadnu visoke jer bude puno kreme. To su sad kremšnite bez šlaga jer su bile toliko visoke da nije bilo mjesta za šlag - ako želite ispecite tijesto na limu od pećnice električne,prekrijte kremom pa kad se ohladi prekrijte s 1/2 l izrađenog šlaga,te prekrijte drugom korom.
Za kremu stavite kuhati 1,80 l mlijeka s 1 litrom vode. Žutanjke izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom, škrobnim brašnom i oštrim brašnom. Pomiješajte s 2 dl mlijeka pa ukuhajte u vrelu mješavinu mlijeka i vode. Kuhajte u većoj posudi da ne zagori.
Snijeg umiješajte u još vruću kremu i izmiješajte drvenom kuhačom.
Prelijte preko prve ispečene kore,poravnajte i malo ohladite pa tada prekrijte drugom korom. Dobro ohladite 4-5 sati ili preko noći.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.