PREDJELO ("Krema s planina") - juha od gljiva
1 luk
500 g šampinjona
4 žlice vrhnja
1 i pol litra vode
2 žlice masti ili ulja
2 žlice brašna
1 povrtni temeljac
sol, papar
Luk očistiti, narezati i pržiti na masti ili ulju dok ne dobije zlatnu boju. Dodati očišćene i na listiće narezane šampinjone. Pirjati ih oko 15 minuta dok ne puste vodu. Dodati brašno i vegetu i dobro premješati te zaliti s vodom. Kuhati oko 20min na laganoj vatri. Na kraju dodati vrhnje te sol i papar po želji. Pustiti da juha provrije i maknuti sa vatre.
Juhu prije posluživanja posuti krutonima.
GLAVNO JELO ("Juneće plavo") - Juneća koljenica s palentom
5 komada juneće koljenice
200 g palente
sol
papar
100 g gorgonzole
Odreske juneće koljenice posoliti i popapriti te kratko zapeći na ulju. Potom ih prebaciti u pleh i staviti u pećnicu. Peći na 180 stupnjeva 2 sata. Palentu skuhati i pred kraj dodati gorgonzolu te dobro izmiješati.
DESERT ("Eci, peci, pec") - zapečene palačinke s basom
8 velikih žlica brašna (koliko stane na žlicu)
2 jaja
1 vanilin šećer
1 mala žličica ulja
prstohvat soli
2 dcl mlijeka (cca)
0,5 l vode ili mineralne vode (cca)
SMJESA ZA PUNJENJE
0,5 kg base
1 jaje
1 vanilin šećer
3-4 velikih žlica šećera
naribana limunova korica
PRELJEV
1 kiselo vrhnje
1 jaje
1 vanilin šećer
Napraviti smjesu za palačinke od brašna, jaja, vanilin šećera, soli, ulja i mlijeka.
Dobro izmješati mikserom te dodavati vodu dok se ne dobije tekuća smijesa. (Ne previše rijetka!)
Od dobivene smjese ispeći palačinke.
SMJESA ZA PUNJENJE
Sa sirom pomješati jaje, vanilin šećer, običan šećer i naribanu koricu limuna.
Mješati dok se ne dobije glatka smjesa
PRELJEV
Izmješati kiselo vrhnje, vanilin šećer i jaje.
Ispečene palačinke napuniti sjesom od sira i zarolati.
Zarolane palačinke poslagati u dobro nauljenju vatrostalnu posudu za pečenje.
Posložene palačinke preliti preljevom od kiselog vrhnja.
Peći u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta (dok ne dobije zlatno smeđu boju)