Play ponuda
Play ponuda
Putevima Panonskog mora

'Večera za 5 na selu' ide u Slavoniju, evo nekoliko divnih razloga zbog kojih biste mogli i vi!

Nekad golemu površinu Panonskog mora danas krasi zlatna boja...

Image
RTL.HR/ 8.7.2019. u 17:00
Play ponuda

'Večera za 5 na selu' ovog tjedna ide u Slavoniju, a osim fine hrane, vina i odličnog društva - postoji još mnoštvo razloga zbog kojih bi i vas put mogao navesti tamo!

Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Marijan Susenj/PIXSELL

Nekad golemu morsku površinu Panonskog mora danas krasi zlatna boja, a njezini su otoci danas zelene gore. Od velike vode ostale su samo školjke u plodnim ravnicama slavonskih polja na kojima danas rastu žito, ječam, kukuruz i druge kulture. No to nije jedino predivno u Slavoniji...

Tri velike rijeke

Sava,Drava i Dunav zagrlile su Slavoniju, čiju zemlju opskrbljuju vodom. Davno nestalo Panonsko more ipak je ostavilo jedan svoj slani izvor u Bizovcu. Temperatura vode od čak 96 °C jedinstvena je pojava u Europi. To izazovno prirodno okruženje voljelo je plemstvo koje je nekada tu gradilo dvorce te uživalo u lovu, ribolovu i vrhunskom vinu koje se pilo i na europskim dvorovima i kraljevskim krunidbama, piše Croatia.hr

Poznati vinski podrumi 

Vinski podrumi Iloka, Kutjeva i Belja mjesta su koja se itekako isplati posjetiti i uživati u domaćim kapljicama. 

Manifestacije

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Đakovački vezovi i Vinkovačke jeseni destljećima su događanja na kojima se okuplja cijeli slavonski kraj, ali i ljudi iz cijele Hrvatske, pa čak i iz raznih krajeva svijeta. Uživa se u tradicionalnoj kuhinji i specijalitetima poput kulena, čobanca, fiša, ali i vinima te glazbi tradicionalne glazbe uz zvuke tamburice.

Zanimljivo je i Kutjevačko Vincelovo, tradicionalna i vrlo posjećena vinska manifestacija kojom se označuje početak rezidbe vinove loze. Na Trgu graševine u središtu grada peku se slavonske kobasice i slanina, sve se to zalijeva slavnim kutjevačkim vinima, a s pozornice odjekuje glazba tamburaških sastava i gostujućih pjevačkih klapa, piše Croatia.hr


Najdugovječniji grad

Vinkovci su grad s najduljim kontinuitetom života u Europi, a zbog izvrsne ponude seoskog turizma, uistinu ga vrijedi posjetiti. Budući da su sela Otok, Ivankovo, Rokovci, Andrijaševci, Lipovac i mnoga druga smještena u prekrasnim ambijentima slavnih hrastovih šuma i na meandrima rijeka Bosut, Biđ, Spačve, Studve i njihovih pritoka. Osobito su poznati "Virovi" kod Otoka - prirodni fenomen gotovo netaknute šumske prirode. I danas, osim čiste prirode i odmora u tišini, šetnji, lovu i ribolovu gost se može uključiti u seoske poslove sa svojim domaćinom i uživati u poznatim slavonskim specijalitetima. Sva ta sela sačuvala su svoj izvorni izgled, svoje narodne običaje, svetkovine, narodne nošnje, igre i vesele šokačke pjesme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Upravo se čita

Image
A FINALE JE PRED VRATIMA...

Parovi nisu oduševljeni prijašnjim natjecateljima, a Martina i Ismael napustili show!

Ergela koju je posjetila i britanska kraljevska obitelj 

Državna ergela lipicanaca, koja se nalazi u Đakovu, jedna je od rijetkih u ovom dijelu Europe koju je posjetila i kraljevska obitelj. Daleke 1976. godine kraljica Elizabeta II. posjetila ju je sa suprugom da bi potom i 2016. godine vojvotkinja od Cornwalla posjetila više od 500 godina staru ergelu, jednu od najstarijih u Europi, kako bi vidjela konjičku predstavu te obišla staje i ostale sadržaje, a to, naravno,  možete i vi.

Osječka Tvrđa

Romantični stari centar grada poprima osnovne oblike početkom baroknog 18. stoljeća, a savršeno spaja vojnu utvrdu i organiziran građanski život. Jedini preostali dijelovi nekad impozantnih bedema i gradskih vrata mogu se pronaći uz rijeku Dravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Đakovačka katedrala

Najmonumentalnija sakralna građevina u Slavoniji je đakovačka katedrala posvećena sv. Petru za koju je sam papa Ivan XXIII. rekao da je najljepša crkva između Venecije i Carigrada. Dao ju je izgraditi đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer 1866. godine kako bi dao važnost Đakovu kao crkvenom središtu Slavonije. Prepoznatljiva po crvenoj opeki jednako je lijepa izvana i iznutra s raskošnim vitrajima i oltarom. 

Kopački rit

Najveća raskoš zelenila vode i šume u Slavoniji i njen najveći prirodni biser odnosi se na područje Parka prirode Kopački rit. Park obuhvaća močvarni prostor oko ušća Drave u Dunav kod Osijeka. Kopački je rit ujedno i jedna od najvećih prirodnih močvara u Europi, zbog čega je uvrštena u Ramsarsku listu močvara svjetske važnosti i predložena za uvrštenje na listu svjetske prirodne baštine UNESCO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Arheološki lokalitet Vučedol

U svom punom zamahu vučedolska kultura prostirala se na velikom području u širini od sedam stotina kilometara, obuhvaćajući deset današnjih europskih država: Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru i Albaniju.

Arheološki lokalitet Vučedol smješten je uz obalu Dunava, pet kilometara nizvodno od Vukovara i jedan je od najvažnijih lokaliteta eneolitika. Vučedol je prvi put naseljen oko 6000 godina prije Krista, u doba prvih europskih zemljoradnika. Vrijeme između 3000. do 2200. prije Krista najintenzivnije je razdoblje njegova postojanja.  

Geopark Papuk

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play ponuda

Osim predivnih šuma Papuka i njegovih bistrih potoka i slapova, u Hrvatskoj je jedinstven i prema svojoj geologiji. Tu se mogu vidjeti sve vrste stijena od davnoga geološkog doba paleozoika do najmlađeg kvartara, a Papuk je i jedina hrvatska planina koja u izobilju ima neobične vulkanske stijene.

Vinski podrumi Iloka

Kutjevo - vinska prijestolnica kontinentalne Hrvatske. Gradić je smješten u plodnoj Požeškoj zlatnoj dolini, na južnim obroncima Krndije i Papuka u uskoj dolini rječice Kutjevčanke. Glasoviti kutjevački vinski podrum posjeduje arhivska vina, nadaleko poznatu kutjevačku graševinu, sivi pinot, bijeli pinot, traminac, rajnski rizling... Neposredno uz kompleks podruma i vinarije nalazi se i lijepi dvorac Kutjevo, podzemnim prolazom povezan s vinarijom, u kojem su nekad boravili glasoviti barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija. Dvorac Odescalchi i srednjovjekovne zidine u gradu Iloku također su poznati lokaliteti ovog kraja. 

A u koja slavonska mjesta će nas ovog tjedna odvesti 'Večera za 5 na selu', ne propustite doznati već večeras od 21 sat!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
UŽIVAJTE

Kod Maje je najviše pohvala bilo za desert: Donosimo recept za čokoladnu rapsodiju s narančom

Play ponuda

Više s weba