Predjelo
Makedonka pita pasrmajlija
Sastojci:
250 mil vode
10g kvasac
2 žlice masl ulje
1 zlica secera
Malo soli
400-450 brasno
N adjev
500gr carsko meso
Crvena paprika
Crni papar
Origano
Malo ulja
Svinska mast
3 Jaja
Zamijesiti od navedenih sastojaka dizano tijesto, a meso marinirati sa začinima i sirovo, zajedno s pancetom poslagati po tijestu, najbolje u glinene plitice. Staviti peći nekih 30ak minuta ili dok ne porumeni i pred kraj zaliti s umućenim jajima.
Glavno jelo
Rolada od svinjetine
Sastojci
1.5kg svinjetina kare
2 crvene rog paprike
250 g svježi sir
4 kom kiselih ribanih krastavaca
100g mozzarelle ribane
1 žlica smeđi šećer
1 žlica soli
1 žlica papra
1 žlica crvene paprike
3 zlice soja sos
2 žlice senfa
1dl cole
1 žlica česnjak
Priprema:
Otvori se svinjetina /rolada i napravi se marinada od smeđeg šećera, soli, papra, crvene paprike, soja sosa, senfa, cole, češnjaka - namaže se rolada i pokrije 15 min
Napravi se namaz od svježeg sira, kiselih krastavaca, mozzarelle i soli
Napune se rog crvene paprike sa namazom.
Stave se rog paprike u svinjetinu i zamota.
Svinjetinu zalijemo sa ostatkom marinade i pečemo 180 / 45 min
G r afče na tafče
500 gr bijeli grah Tetovac
1glavica luka
1dl ulja
2 suhe paprike crvene
1 ljuta paricica
1 zelena paprika
Sol
Papar
Lovor
Crvena mljevena paprika
Priprema
Ovo je jelo najbolje kada se priprema u nekoj plićoj zemljanoj posudi. Potreban je krupniji grah Tetovac. Kuhati ga s lovorom, paprom u zrnu i suhim paprikama, a zatim ocijediti. Luk narezati na tanke listiće i na laganoj vatri pustiti da požuti na ulju. Začiniti ga crvenom paprikom i maknuti s vatre. U zemljanoj posudi poredati red graha, pa red luka i tako do kraja. Na kraju završiti s grahom, paprike staviti odozgo, dodati malo papra i soli ako je potrebno. Po potrebi, doliti i malo vode u kojoj se kuhaograh. Zapeći ga u toploj pećnici 30 min. Ovo se jelo služi toplo ili hladno, po želji.
Posna sarma bez mesa
1 glavica kupusa
Malo ulja
2 mrkve
1poriluk
50g riže
Sjeckana rajcica 250g
Vageta
Sol
Papar
Crvena mlj paprika
Priprema
Na malo ulja izdinstajte poriluk i mrkvu.Zatim dodajte sjeckana rajčica i riža, kad se na pola sve skuha dodajte začine. Operite listove sarme i punite. U veci lonac poslaže se i zalije sa pasatom i peče se 2 h zatvoreno i jos 30 min otvoreno.
Desert
Baklava
Sastojci
500 gr kore tanke za pitu
Fil
- 400 gr. mljevenih oraha
- 50 ml. ulja
- 100 ml. vode
- 2 vrećice vanilin šećera
- 5 žlica šećera u prahu
- 5 žlica pšeničnog griza
Premaz:
- 150 gr. margarina
- 50 ml. ulja
Sirup:
- 1000 ml. vode
- 650 gr. šećera
- 2 limuna
Sastojke za fil izmiješati. Rastopiti margarin pa dodati ulje. Raširiti jednu koru, premazati sa dvije žlice premaza, staviti drugu koru, premazati jednom žlicom premaza. Na kraj kore staviti fil, dobro ga pritisnuti da se ne rasipa pa motati čvrst rolat. Rolate slagati u veliku podmazanu tepsiju i isjeći na manje rolice.
Sve dobro premazati premazom i staviti da se peče na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Pečene baklave ostavite da se ohlade pa preliti vrelim sirupom.
Kuhajte šećer, vodu i kriške limuna oko 15 minuta od točke vrenja. Prelivene baklave ostavite najmanje 4 sata da stoje a najbolje do sutradan.