Večera za 5 na selu

'Večera za 5 na selu': Oliverini recepti oduševili su goste, a možete ih probati i vi!

RTL.hr
14.05.2022 12:00

Predjelo

Makedonka pita pasrmajlija

Sastojci:

250 mil vode

10g kvasac

2 žlice masl ulje

1 zlica secera

Malo soli

400-450 brasno

N adjev

500gr carsko meso

Crvena paprika

Crni papar

Origano

Malo ulja

Svinska mast

3 Jaja

Večera za 5 na selu (14).JPG

Zamijesiti od navedenih sastojaka dizano tijesto, a meso marinirati sa začinima i sirovo, zajedno s pancetom poslagati po tijestu, najbolje u glinene plitice. Staviti peći nekih 30ak minuta ili dok ne porumeni i pred kraj zaliti s umućenim jajima.

Glavno jelo

Rolada od svinjetine

Sastojci

1.5kg svinjetina kare

2 crvene rog paprike

250 g svježi sir

4 kom kiselih ribanih krastavaca

100g mozzarelle ribane

1 žlica smeđi šećer

1 žlica soli

1 žlica papra

1 žlica crvene paprike

3 zlice soja sos

2 žlice senfa

1dl cole

1 žlica česnjak

Priprema:

Otvori se svinjetina /rolada i napravi se marinada od smeđeg šećera, soli, papra, crvene paprike, soja sosa, senfa, cole, češnjaka - namaže se rolada i pokrije 15 min

Napravi se namaz od svježeg sira, kiselih krastavaca, mozzarelle i soli

Napune se rog crvene paprike sa namazom.

Stave se rog paprike u svinjetinu i zamota.

Svinjetinu zalijemo sa ostatkom marinade i pečemo 180 / 45 min

Večera za 5 na selu (12).JPG

G r afče na tafče

500 gr bijeli grah Tetovac

1glavica luka

1dl ulja

2 suhe paprike crvene

1 ljuta paricica

1 zelena paprika

Sol

Papar

Lovor

Crvena mljevena paprika

Priprema

Ovo je jelo najbolje kada se priprema u nekoj plićoj zemljanoj posudi. Potreban je krupniji grah Tetovac. Kuhati ga s lovorom, paprom u zrnu i suhim paprikama, a zatim ocijediti. Luk narezati na tanke listiće i na laganoj vatri pustiti da požuti na ulju. Začiniti ga crvenom paprikom i maknuti s vatre. U zemljanoj posudi poredati red graha, pa red luka i tako do kraja. Na kraju završiti s grahom, paprike staviti odozgo, dodati malo papra i soli ako je potrebno. Po potrebi, doliti i malo vode u kojoj se kuhaograh. Zapeći ga u toploj pećnici 30 min. Ovo se jelo služi toplo ili hladno, po želji.

Posna sarma bez mesa

1 glavica kupusa

Malo ulja

2 mrkve

1poriluk

50g riže

Sjeckana rajcica 250g

Vageta

Sol

Papar

Crvena mlj paprika

Priprema

Na malo ulja izdinstajte poriluk i mrkvu.Zatim dodajte sjeckana rajčica i riža, kad se na pola sve skuha dodajte začine. Operite listove sarme i punite. U veci lonac poslaže se i zalije sa pasatom i peče se 2 h zatvoreno i jos 30 min otvoreno.

Večera za 5 na selu (15).JPG

Desert

Baklava

Sastojci

500 gr kore tanke za pitu

Fil

- 400 gr. mljevenih oraha

- 50 ml. ulja

- 100 ml. vode

- 2 vrećice vanilin šećera

- 5 žlica šećera u prahu
- 5 žlica pšeničnog griza

Premaz:

- 150 gr. margarina

- 50 ml. ulja

Sirup:

- 1000 ml. vode

- 650 gr. šećera

- 2 limuna

Sastojke za fil izmiješati. Rastopiti margarin pa dodati ulje. Raširiti jednu koru, premazati sa dvije žlice premaza, staviti drugu koru, premazati jednom žlicom premaza. Na kraj kore staviti fil, dobro ga pritisnuti da se ne rasipa pa motati čvrst rolat. Rolate slagati u veliku podmazanu tepsiju i isjeći na manje rolice.

Sve dobro premazati premazom i staviti da se peče na 200 stupnjeva oko 30 minuta.

Pečene baklave ostavite da se ohlade pa preliti vrelim sirupom.

Kuhajte šećer, vodu i kriške limuna oko 15 minuta od točke vrenja. Prelivene baklave ostavite najmanje 4 sata da stoje a najbolje do sutradan.