Večera za 5

Večeras se večera u Pušćinama, mjestu u općini Nedelišće: Taj je kraj veoma poseban, evo zašto

Danijela dolazi iz kraja koji je veoma važan za hrvatsku povijest

RTL.hr
03.07.2019 19:15

Večerašnja domaćica Danijela dolazi iz međimurskog sela Pušćine, koje spadaju pod općinu Nedelišće. To je mjesto vrlo posebno, zato što je tamo pronađeno i istraživano zasad najstarije slavensko naselje zabilježeno u Hrvatskoj.

Nedelišće se prvi put spominjr 1226. godine u darovnici kralja Bele IV. U srednjem se vijeku ovo naselje razvilo kao trgovište te je neko vrijeme bilo kulturno središte Međimurja.

Godine1498. godine u Nedelišću je otvorena i znamenita carinarnica ili tridesetnica. Nedelišće je procvalou vrijeme Zrinskih (od 1546. do 1691. g.), a u nekim se dokumentima iz 15. stoljeća vodi i kao grad (Civitatis Nedelicensis). Na jednom od tih dokumenata nalazi se i prvi poznati pečat oppiduma, odnosno civitatisa Nedelišća. Na pečatu se nalazi Presveto Trojstvo.

U Nedelišću je u vrijeme Zrinskih djelovala jedna od prvih hrvatskih tiskara (od 1570. do 1586. godine), u kojoj je 1574. godine tiskan "Decretum" Ivana Pergošića (prijevod Verboczyjeva "Tripartituma"), najstarija hrvatska kajkavska knjiga. U hrvatskoj književnosti poznata su imena nedelišćanskog svećenika i pisca Mihalja Šimunića te Jurja Križanića, župnika u Nedelišću.

Dan općine slavi se na blagdan sv. Vida, 15. lipnja. Proslava Dana općine ima kulturno-glazbeni, zabavni, sportski i gospodarski karakter. U okviru proslava održava se kulturno-glazbena manifestacija - smotra pod nazivom "Međimurska popevka".