PREDJELO – MOJA ROLADA
Savijača sa heljdinom kašom
Sastojci
Za nadjev
300 g Heljdine kaše
100 ml bučina ulja
3 žlice nasjeckanih bučinih sjemenki (40 g)
2 žličice soli
Za tijesto
500 g Pšenično glatko brašno Podravka
malo soli
2 žlice ulja
100 ml mlake vode
1. Heljdinu kašu prelijte vodom, kad zavrije ugasite vatru i ostavite je močiti oko 30 minuta.
2. Kašu zatim ocijedite, pomiješajte s bučinim uljem, nasjeckanim bučinim sjemenkama i posolite.
3. Brašno malo posolite te dodajte ulje i vodu. Zamijesite glatko, mekano tijesto i podijelite na dva dijela. Ostavite ga stajati oko 15 minuta.
4. Tijesto najprije razvaljajte valjkom, a zatim rukama razvucite u tanko tijesto.
5. Tijesto nakapajte uljem, premažite polovinom nadjeva i savijte u savijaču. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta.
6. Savijače premjestite u nauljenu tepsiju, premažite uljem i pecite na 200C oko 30 minuta.
Pečenu savijaču narežite i poslužite.
GLAVNO JELO – ZAKAJ NAM VELE PICOKI
Sastojci:
- 1 pile
- 1 kg špinata (mi nismo potrošili cijelu količinu)
- 2 mozzarelle
- 3 šnite integralnog kruha
- sol i papar
- maslinovo ulje
- maslac
- majčina dušica
- naribani parmezan
- 3 češnja češnjaka
- bijelo vino
Priprema:
Pile noć prije marinirajte u salamuri od 5% soli, vode i 1,5% šećera. U potpunosti ga otkoštite tako da prvo odstranite krilca, zatim pile okrenete na leđa i krenete rezati uz glavnu kost lagano odvajajući prsa, ali pazite da ih u potpunosti ne odvojite, pile u konačnici mora ostati cijelo. Zarežite batke i otrgnite im kost. Pažljivim pokretima nožem uklonite srednju kost i ostatke kostiju oko bataka.
Piletinu posolite i popaprite, možete kao što je to i Mate napravio, začiniti majčinom dušicom, a po potrebi staviti i limunove korice. Za nadjev, špinat termički obradite na suhoj tavi. Stavite ga u poseban tanjur. Na tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Popržite ga par sekundi, samo da pusti miris. Vratite špinat i sve maknite s vatre. Dodajte kruh izrezan na kockice, naribani parmezan, mozzarellu narezanu na kockice i sve promiješajte. Mate je još u ovom slučaju dodao i žumanjak i 2 češnja češnjaka. Nadjevom napunite pile i zarolajte u roladu.
Pile zavežite kuhinjskom špagom tako da prvo krenete od vrha na kojemu ćete zavezati špagu. Zatim prstom odredite željenu udaljenost, na tom mjestu zaustavite špagu, provucite uže oko pileta i zavežite drugim krajem. Ponavljajte postupak do kraja pileta. Stavite ga u nauljeni protvan, posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Ulijte bijelo vino, neoguljene češnjeve češnjaka i lovorov list. Pecite na 200 stupnjeva oko sat i pol.
*Kao što je opisano na početku članka (Savjeti), u Matinoj verziji korištena je rešetka za pečenje, ali mi je ovog puta nismo imali pa smo ispekli sve zajedno i bilo je zaista sočno.
DESERT – DOMAĆI SLATKIŠ
"Zlevanka"
4 cijela (srednje velika) jaja
3 dl šećera
3 dl suncokretovog ulja
4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice
4 dl oštrog brašna
4 dl mlijeka
2 vanilin šećera
1.5 prašak za pecivo
pekmez/kiselo vrhnje
Postupak: Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!) Pecite na 180 C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.