Večera za 5 na selu

Večerić je oduševio svojom večerom: Evo njegovih recepata

Vatrogasac Mirko Večerić bio je domaćin sinoćnje 'Večere za 5 na selu'.

RTL.hr
04.11.2021 12:06

PREDJELO – MOJA ROLADA

Večera za 5 na selu, Mirko Večerić

Savijača sa heljdinom kašom

Sastojci

Za nadjev

300 g Heljdine kaše

100 ml bučina ulja

3 žlice nasjeckanih bučinih sjemenki (40 g)

2 žličice soli

Za tijesto

500 g Pšenično glatko brašno Podravka

malo soli

2 žlice ulja

100 ml mlake vode

1. Heljdinu kašu prelijte vodom, kad zavrije ugasite vatru i ostavite je močiti oko 30 minuta.

2. Kašu zatim ocijedite, pomiješajte s bučinim uljem, nasjeckanim bučinim sjemenkama i posolite.

3. Brašno malo posolite te dodajte ulje i vodu. Zamijesite glatko, mekano tijesto i podijelite na dva dijela. Ostavite ga stajati oko 15 minuta.

4. Tijesto najprije razvaljajte valjkom, a zatim rukama razvucite u tanko tijesto.

5. Tijesto nakapajte uljem, premažite polovinom nadjeva i savijte u savijaču. Isti postupak ponovite i s drugim dijelom tijesta.

6. Savijače premjestite u nauljenu tepsiju, premažite uljem i pecite na 200C oko 30 minuta.

Pečenu savijaču narežite i poslužite.


GLAVNO JELO – ZAKAJ NAM VELE PICOKI

Večera za 5 na selu, Mirko Večerić

Sastojci:

- 1 pile

- 1 kg špinata (mi nismo potrošili cijelu količinu)

- 2 mozzarelle

- 3 šnite integralnog kruha

- sol i papar

- maslinovo ulje

- maslac

- majčina dušica

- naribani parmezan

- 3 češnja češnjaka

- bijelo vino

Priprema:

Pile noć prije marinirajte u salamuri od 5% soli, vode i 1,5% šećera. U potpunosti ga otkoštite tako da prvo odstranite krilca, zatim pile okrenete na leđa i krenete rezati uz glavnu kost lagano odvajajući prsa, ali pazite da ih u potpunosti ne odvojite, pile u konačnici mora ostati cijelo. Zarežite batke i otrgnite im kost. Pažljivim pokretima nožem uklonite srednju kost i ostatke kostiju oko bataka.

Piletinu posolite i popaprite, možete kao što je to i Mate napravio, začiniti majčinom dušicom, a po potrebi staviti i limunove korice. Za nadjev, špinat termički obradite na suhoj tavi. Stavite ga u poseban tanjur. Na tavi otopite maslac i dodajte češnjak. Popržite ga par sekundi, samo da pusti miris. Vratite špinat i sve maknite s vatre. Dodajte kruh izrezan na kockice, naribani parmezan, mozzarellu narezanu na kockice i sve promiješajte. Mate je još u ovom slučaju dodao i žumanjak i 2 češnja češnjaka. Nadjevom napunite pile i zarolajte u roladu.

Pile zavežite kuhinjskom špagom tako da prvo krenete od vrha na kojemu ćete zavezati špagu. Zatim prstom odredite željenu udaljenost, na tom mjestu zaustavite špagu, provucite uže oko pileta i zavežite drugim krajem. Ponavljajte postupak do kraja pileta. Stavite ga u nauljeni protvan, posolite, popaprite i začinite majčinom dušicom. Ulijte bijelo vino, neoguljene češnjeve češnjaka i lovorov list. Pecite na 200 stupnjeva oko sat i pol.

*Kao što je opisano na početku članka (Savjeti), u Matinoj verziji korištena je rešetka za pečenje, ali mi je ovog puta nismo imali pa smo ispekli sve zajedno i bilo je zaista sočno.

DESERT – DOMAĆI SLATKIŠ

Večera za 5 na selu, Mirko Večerić

"Zlevanka"

4 cijela (srednje velika) jaja

3 dl šećera

3 dl suncokretovog ulja

4 dl kukuruznog (oštrog) brašna ili kukuruzne krupice

4 dl oštrog brašna

4 dl mlijeka

2 vanilin šećera

1.5 prašak za pecivo

pekmez/kiselo vrhnje

Postupak: Pomiješajte sve sastojke i izlijte u protvan za pečenje. Žlicom dodajte pekmez i/ili vrhnje (nemojte štedjeti!) Pecite na 180 C dok ne dobije zlatno-smeđu boju na vrhu, a provjerite je li pečena tako da ju čačkalicom ili vilicom probodete na par mjesta. Ako ne ostaje trag, zlevanka je pečena.