PREDJELO: Lički tanjur
Sastojci:
3 šnite pršuta
2 komada škripavca
2 komada dimljenog sira
Namaz:
Pomješati kajmak i ajvar u homogenu smjesu
Uz to servirati nekoliko vrsta kruha
GLAVNO JELO: Vatra gore, vatra dolje
Sastojci:
3kg telećeg vrata narezanog na šnicle
2 velike glavice crvenog luka
2 kg krumpira
4 kom cikle
Šampinjoni i mrkve po želji
Sol, papar
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Tepsiju u kojoj ćete peći meso nauljite i posložite narezani crveni luk. Na luk naslažite teleći vrat te ga posolite i popaprite. Prekrijte meso folijom i stavite u pećnicu, kada je zagrijana. Pecite 1h za svaki kilogram mesa, u ovom slučaju to je sveukupno 3h pečenja. Nakon što je prošlo 1,5h izvadite meso iz pećnice i žlicom pokupite luk s dna i sok od pečenja (cca 100ml). U tepsiju posložite narezani krumpir na ploške, šampinjone i mrkvu. Na povrće ponovno posložite meso i pokrijte folijom i pecite još pola sata. Nakon što je prošlo pola sata (sveukupno 2h pečenja) skinite foliju i pojačajte pećnicu na 220 i pecite zadnjih sat vremena kako bi krumpir i teletina dobili koricu.
DESERT: Bijeli snijeg
Nadjev:
Sir basu i mileram pomiješati da bi se dobila kremasta smjesa
Dodati šećera po potrebi
Postepeno dodati vrhnje za šlag uz stalno polagano miješanje
Baza:
Kekse plazmu smrviti i dodati rastopljen maslac
Šumsko voće
PRIPREMA:
Keks sameljite i pomiješajte s maslacem rastopljenim na sobnoj temperaturi. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše te zbijte pomoću oblog dijela žlice, ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača.
Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, basu izmiješajte sa svježim sirom, mileramom i dodajte u vrhnje za šlag. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena.
U međuvremenu nasjeckajte šumsko voće na sitno i prebacite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja.