Večera za 5 na selu

Zato jer ste vi to tražili: Recpeti bake Marice iz 'Večere za 5 na selu'

Marica je bila prva ovotjedna domaćica, a iako nije odnijela pobjedu, osvojila je srca gledatelja!

RTL.hr
16.10.2022 12:45

PREDJELO

1. Popečci od tikvica

Sastojci:

- 2 tikvice

-2 jaja

- malo soli, bibera

- 5 dkg domaćeg špeka

- 7 dkg tvrdog sira (domaći kravlji, polusuhi)

- 20 dkg kukuruzne krupice

Postupak: Naribati tikvice, dodati jaja, sol i biber, sve promiješati da se dobije kompaktna masa, zatim dodati špek, sir i na kraju kukuruznu krupicu. Prži se u vrućoj domaćoj svinjskoj masti na slijedeći način: velika šeflja za juhu uroni se u mast i napuni vrućom masti do 1/3, smjesa se stavlja unutra, sa žlicom se prelijeva odozgora s mašću dok se lagano ne digne i odvoji od šeflje, a zatim se istrese u vruću mast. Na taj način svi popečci su jednaki, okrugli.

- Domaći sir s vrhnjem

- Domaća šunka, kobasice, polusuhi domaći sir

GLAVNO JELO:

Svinjski kotleti u umaku od šampinjona sa domaćim vrhnjem, dizani knedli kuhani na pari, štruca s nadjevom od blitve kuhana na pari, zelena salata, cherry rajčice.

Svinjski kotleti:

10 svinjskih kotleta marinira se u soli, češnjaku i mješavini začina cca 3 sata. U tanjur za kotlovinu (ili tava na peći)stavi se svinjska mast, dobro zagrije suhim drvima, kotleti se peku dok lagano ne porumene. U međuvremenu, ostatak marinade pomiješa se sa cca 0,5 l tople vode, uz dodatak bibera. Po potrebi se doda još vode i peče dok kotleti ne omekšaju.

Dizani knedli kuhani na pari,

- 1 kockica svježeg kvasca

- žličice šećera

- žličice soli

- 1.5 dl toplog mlijeka

- 1 jaje

- 1 žlica ulja

- kg oštrog brašna

Postupak:

Pomiješati razmrvljeni kvasac, malu žličicu šećera i 1/2 dl mlijeka. Ostaviti da se digne. Uliti u brašno, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati mlijeka, tijesto ne smije biti tvrdo. Ostaviti da se diže cca 1 sat.

razvaljati na debljinu prsta i rezati velikom čašom ili okruglim kalupom za krafne. Kuhati na pari.

Umak od šampinjona:

- 2 glavice crvenog luka

- 3 čena češnjaka

- svinjska mast

- 60 dkg šampinjona

- 2 dl domaćeg vrhnja

- 2 žlice oštrog brašna

- malo peršuna

- sol

- biber

- 2 dl vrele vode

Postupak:

Luk dinstati na svinjskoj masti dok ne postane staklast, dodati češnjak i šaminjone izrezane na tanke kriškice, dodati sol i biber, prodinstane zaliti sa vrelom vodom, kratko prokuhati, brašno razmutiti u vrhnju i sve zajedno dodati u šampinjone, kada je gotovo dodati peršun. Na kraju se u gotove šampinjone ulije umak od pečenja kotleta.

DESERT (Bijeli kotači stali pod granom)

Tijesto

- 6 jaja

- 6 žlica šećera

- 6 žlica brašna

- pecilnog praška

- 3 žlice kakaa

Krema

- 2 cijela jaja

- 1 dl mlijeka

- 15 dkg šećera

- 3 rebra čokolade

- 20 dkg maslaca

- 4 banane

Dekoracija

- umak od čokolade

- maline

Postupak:

Ispeći biskvit, zarolati ga i ostaviti da se ohladi, od mlijeka, čokolade, šećera i maslaca napraviti kremu, hladnu premazati preko biskvita, dio kreme ostaviti za premazivanje izvana, sa krajnjih strana biskvita uzduž složiti dvije banane s lijeve i dvije s desne strane, zarolati kao duplu roladu. Premazati sa ostatkom kreme, ukrasiti.... Poslužiti hladno.