PREDJELO
1. Popečci od tikvica
Sastojci:
- 2 tikvice
-2 jaja
- malo soli, bibera
- 5 dkg domaćeg špeka
- 7 dkg tvrdog sira (domaći kravlji, polusuhi)
- 20 dkg kukuruzne krupice
Postupak: Naribati tikvice, dodati jaja, sol i biber, sve promiješati da se dobije kompaktna masa, zatim dodati špek, sir i na kraju kukuruznu krupicu. Prži se u vrućoj domaćoj svinjskoj masti na slijedeći način: velika šeflja za juhu uroni se u mast i napuni vrućom masti do 1/3, smjesa se stavlja unutra, sa žlicom se prelijeva odozgora s mašću dok se lagano ne digne i odvoji od šeflje, a zatim se istrese u vruću mast. Na taj način svi popečci su jednaki, okrugli.
- Domaći sir s vrhnjem
- Domaća šunka, kobasice, polusuhi domaći sir
GLAVNO JELO:
Svinjski kotleti u umaku od šampinjona sa domaćim vrhnjem, dizani knedli kuhani na pari, štruca s nadjevom od blitve kuhana na pari, zelena salata, cherry rajčice.
Svinjski kotleti:
10 svinjskih kotleta marinira se u soli, češnjaku i mješavini začina cca 3 sata. U tanjur za kotlovinu (ili tava na peći)stavi se svinjska mast, dobro zagrije suhim drvima, kotleti se peku dok lagano ne porumene. U međuvremenu, ostatak marinade pomiješa se sa cca 0,5 l tople vode, uz dodatak bibera. Po potrebi se doda još vode i peče dok kotleti ne omekšaju.
Dizani knedli kuhani na pari,
- 1 kockica svježeg kvasca
- žličice šećera
- žličice soli
- 1.5 dl toplog mlijeka
- 1 jaje
- 1 žlica ulja
- kg oštrog brašna
Postupak:
Pomiješati razmrvljeni kvasac, malu žličicu šećera i 1/2 dl mlijeka. Ostaviti da se digne. Uliti u brašno, dodati ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Po potrebi dodati mlijeka, tijesto ne smije biti tvrdo. Ostaviti da se diže cca 1 sat.
razvaljati na debljinu prsta i rezati velikom čašom ili okruglim kalupom za krafne. Kuhati na pari.
Umak od šampinjona:
- 2 glavice crvenog luka
- 3 čena češnjaka
- svinjska mast
- 60 dkg šampinjona
- 2 dl domaćeg vrhnja
- 2 žlice oštrog brašna
- malo peršuna
- sol
- biber
- 2 dl vrele vode
Postupak:
Luk dinstati na svinjskoj masti dok ne postane staklast, dodati češnjak i šaminjone izrezane na tanke kriškice, dodati sol i biber, prodinstane zaliti sa vrelom vodom, kratko prokuhati, brašno razmutiti u vrhnju i sve zajedno dodati u šampinjone, kada je gotovo dodati peršun. Na kraju se u gotove šampinjone ulije umak od pečenja kotleta.
DESERT (Bijeli kotači stali pod granom)
Tijesto
- 6 jaja
- 6 žlica šećera
- 6 žlica brašna
- pecilnog praška
- 3 žlice kakaa
Krema
- 2 cijela jaja
- 1 dl mlijeka
- 15 dkg šećera
- 3 rebra čokolade
- 20 dkg maslaca
- 4 banane
Dekoracija
- umak od čokolade
- maline
Postupak:
Ispeći biskvit, zarolati ga i ostaviti da se ohladi, od mlijeka, čokolade, šećera i maslaca napraviti kremu, hladnu premazati preko biskvita, dio kreme ostaviti za premazivanje izvana, sa krajnjih strana biskvita uzduž složiti dvije banane s lijeve i dvije s desne strane, zarolati kao duplu roladu. Premazati sa ostatkom kreme, ukrasiti.... Poslužiti hladno.