Sastojci:
700 grama junećeg filea
300 ml vrhnja za kuhanje
2 režnja češnjaka
1 žlica svježeg sjeckanog peršina
sol/papar
200 grama vrganja
1 luk
2 kisela krastavca
100 ml bijelog vina
ulje
Upravo se čita
Upravo se čita
POSTUPAK:
Komad teletine prethodno mariniran staviti na tavicu i zapeći
dovoljno da se pore zatvore, nakon toga staviti u pećnicu na
jedno sat i pol na 100 stupnjeva. Luk sitno nasjeckati,
kisele krastavce na sitne kockice.
U tavu na masnoću od prženja dodati još malo ulja, zatim isjeckani luk i krastavce, protisnuti češnjak, posoliti i kratko propržiti, čim češnjak zamiriše uliti bijelo vino i dinstati dok vino napola ispari. Dodaj narezane vrganje na ploške i dinstaj dok malo ne omekšaju.
Nakon 2-3 min povrće popaprimo, ulijemo vrhnje za kuhanje, promiješamo, pričekamo da zavri i kuhamo sve zajedno 2-3 min. Gotov umak serviramo na tanjur, na njega složimo odrezak, posipamo sa malo sjeckanog peršina.
Kao prilog karamelizirane mlade mrkvice i špecle.
-mladu cijelu mrkvicu kuhaj 5-10 min, zatim na malo maslaca i šećera na tavi karameliziraj.
ŠPECLE:
500 grama brašna
6 jaja
100 ml mlake vode
10 grama soli
špinat
Sve sastojke mikserom ili kuhačom dobro izmiksati. U lonac sa vrelom vodom, soli i malo ulja protisnuti tijesto kroz prešu za špecle, kad se špecle dignu na vrh lonca procijediti i preliti sa malo ulja da se ne slijepe.