Večera za 5 na selu

Znate li kako se kaže nadjev u Gorskom kotaru? Zvuči poput organa: 'Ajme, što ću sad ispast glupa'

U Gorskom kotaru, za nadjev se još može reći želodac. Ako se pitate zašto, dozvolite ovotjednim kandidatima da vam objasne taj stari naziv

RTL.hr
15.11.2022 20:30

Iz najstarije općine u Gorskom kotaru, Brod Moravice, dolazi 31-godišnja Antonela Rački supruga i majka zaposlena kao prodavačica na lokalnoj benzinskoj pumpi. Već je iskusna pred kamerama jer je sudjelovala u kvizu 'Dođi, pogodi, osvoji' , a zbog zabave i upoznavanja novih ljudi, nedavno se odlučila i prijaviti u RTL-ov kulinarski show 'Večera za 5 na selu' . Sebe bi opisala kao vedru, ali sramežljivu pomalo povučenu osobu koja se opušta uz bicikliranje, šetnju prirodom i kuhanjem. Njezin rani dan počinje smjenom na poslu nakon koje žuri doma kuhati te onda vrijeme provodi sa svojim sinom Patrikom .Uživa u okusima i mirisima domaće kuhinje pa je musaku izdvojila kao najdraže jelo, dok najčešće kuha grah.

Za jedan goranski nadjev, Antonela nam je otkrila i drugo ime. "Nadjev po našem domaćem se kaže želodac", rekla je ne znajući točno odakle dolazi taj naziv tvrdeći da je riječ o starom stari goranskom nazivu.

"Puni se ta smjesa u crijevo od želudca pa je onda i po tome dobilo naziv. Ajme al' ću sad ispast glupa", pojasnila je Petra uz smijeh. "Valjda je to to. Ne znam", dodala je.

"Goranski nadjev ili želudac je želudac zbog toga zato što se puni u želudac od krave, u debela crijeva iako se danas pune umjetna crijeva. Ukusnije je kada je u pravom crijevu", smatra Matija .