Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Zaštićena vrsta

Znate li po čemu je poznat Cres? U mjestu Beli žive gospođa Asunta - i bjeloglavi supovi

Bjeloglavi supovi su zaštićena vrsta jer im prijeti izumiranje, a kao svoj dom odabrali su Cres

RTL.HR/ 28.6.2019. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Otok Cres jedno je od posljednjih prebivališta bjeloglavih supova u Hrvatskoj, a u mjestu Beli, u kojem živi gospođa Asunta, nalazi se Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove. Tamo brinu o zaštiti supovih staništa i da se spriječi njihovo izumiranje. 

Bjeloglavi supovi su ptice grabljivice koje pripadaju skupini strvinara. Hrane se uginulim krupnijim životinjama, a na Cresu su to obično uginule ovce. Supovi su jedne od najvećih ptica koje lete: odrasle jedinke narastu od 93 do 110 cm u visinu, teže od 7 do 12 kg, a raspon krila im je od 235 do 290 cm. 

Supovi žive u skupinama, u gnijezdima koja grade od grančica, suhe trave i vune na liticama iznad mora. Ženka liježe samo jedno jaje godišnje, a na njemu dva mjeseca sjede oba roditelja. Kada se ptić izlegne, roditelji se brinu od njemu nekoliko mjeseci. U prvoj godini života, kada nauče letjeti, mladi supovi kreću na put. Oko pet godina migriraju po Europi, Aziji i Africi, nakon čega se vrate na Cres gdje se razmnožavaju. No, s opasnog puta se vraća tek oko četiri-pet jedinki od 40 do 50. 

Na Cresu se supovi najčešće mogu vidjeti tijekom listopada, u doba snubljenja, kada lete u svadbenim letovima. 

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
večera za 5 na selu

Nevenka je pasivna letačica i kuharica u vrtiću: 'Kuham za djecu i lijepo mi je s njima, bolje nego s odraslima'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba