Play ponuda
Play ponuda
divota

Znate li što je gregada? Duška se odlučila nasloniti na stoljetnu dalmatinsku tradiciju

U specijalnom blagdanskom tjednu u 'Večeri za 5 na selu' petero kandidata iz Dalmacije pokazuju ponovno svoje kulinarske vještine, a ovoga puta na redu je Duška Zaninović!

RTL.hr/ 21.12.2022. u 20:45
Play ponuda

Ususret Božiću, gledatelji uživaju u specijalnom tjednu 'Večere za 5 na selu', u kojoj Dalmatinci ponovno pokazuju svoje kulinarske vještine - i to prigodnim blagdanskim jelovnicima. A kakva bi to večera bila bez prekaljene Duške Zaninović, Šibenčanke koja je osvojila i gledatelje RTL-ovog showa 'Tri, dva, jedan - kuhaj!' svojim sjajnim kulinarskim talentom. Duška se, uz kuhanje, bavi i slikarstvom te izrađuje odjevne predmete i nakit. Sa suprugom Ivom dizajnirala je kuću u Bilicama, koju su potom zajedno uredili.

Duška je prava umjetnička duša, a to se ogleda i na njezinim tanjurima. Proizvodi i biljne likere, džemove, kekse od lavande… Iako voli eksperimentirati, poštuje i tradiciju svoga kraja te cijeni stare recepte i jela! U skladu s njezinom umjetničkom dušom, nastao je i atraktivni, obojeni Duškin meni. Predjelo je Duški bilo 'Kao tempera', 'Jadranski akvarel' činio je glavno jelo, a za desert je Šibenčanka goste počastila 'Crno-bijelo u boji'.

Pripravu večere započela je glavnim jelom, gregadom koju je nazvala 'Jadranski akvarel'. Gregada je, inače, jedno od najpoznatijih morskih jela Dalmacije. Složenac je to od ribe, koji se kuha s minimalnim brojem začina i dodataka. Jelo je to koje je slično brudetu, no kuha se na jakoj vatri. Marica je pretpostavila da će Duška ponuditi gregadu, no nije bila potpuno sigurna. Duška je, pak, objasnila da se ne radi o jelu koje je tipično za šibensko podneblje. "Za Šibenik ne bih rekla da je tradicionalno. Jelo je to više vezano za otoke, ribare koji kada prodaju ulov, svu onu mješavinu koja im ostane za njih bace sve u jedan lonac, malo krumpira i njima je to ručak savršen", jasna je bila Duška.

Iako je gregadom izašla iz blagdanskih okvira, Duška je bila zadovoljna svojom idejom. "Što više ribe, to bolja gregada. Ovoga puta sam uzela pet vrsta ribe", ispričala je Šibenčanka. "Mora biti nešto mokro za akvarel", jasna je Duška.

Kulinarski show 'Večera za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka do petka od 20.15 sati na RTL-u!

Play ponuda

Više s weba

Pročitajte još

Image
ulaze u superpar

Od večeras igra ima nova pravila! Bivši kandidati za RTL.hr o ulasku u kuću: 'Nadamo se da će nas prihvatiti'

Play ponuda

Više s weba