Večera za 5 na selu

OVAKO ĆE BAKLAVA BITI NAJSOČNIJA IKAD! Tražili ste, a mi vam donosimo hit recept Ratke iz Večere za 5 na...

Ratka je predstavila baklavu za čistu desetku, a nakon toga ste nas zatrpali zahtjevima za njezinim receptom tog kultnog deserta

RTL.hr
26.10.2022 13:12

Ratkin recept za 'Orijent kolač' zapalio je naše društvene mreže! Gledatelji su nas zatrpali upitima o baklavi koju je u 'Večeri za 5 na selu' predstavila Ratka Turk. Prodajna zastupnica i radijska voditeljica za svoju večeru dobila je maksimalnih 40 bodova, a zaradila je i brojne simpatije gledatelja.

Desert za deset bila je baklava, za koju Ratkin suprug Gordon već odavno tvrdi da je najbolja. Inače, Ratka i Gordon gledateljima su poznati i kao pobjednici showa 'Superpar'.

"Moj muž kaže da ja pravim najbolju baklavu. Išla sam se nečim provjerenim jer nisam htjela eksperimentirati da se ne bi izjalovilo. Orijent u Slavoniji. Znamo da je to turski kolač, ali kod nas u Slavoniji ima jako puno oraha pa ne mora i bit'", kazala je 47-godišnja Ratka o svom desertu.

Kako biste i sami mogli isprobati baklavu koja vas je zaintrigirala, donosimo vam Ratkin uspješni recept!

SASTOJCI:

500 grama listova za savijače
300 grama mljevenih oraha
3 jaja
20 dag šećera
1 dcl ulja
prašak za pecivo

AGDA (slatka voda) za baklavu:

1 litra vode
900 grama šećera
2 limuna (izrezati na kolutiće)

PRIPRAVA:

Umutiti tri jaja s 20 dag šećera, dodati ulje i prašak za pecivo. Nauljiti lim za pečenje i staviti list koji s kistom treba nauljiti.Staviti drugi list i na njega namazati smjesu s jajima i posuti ravnomjerno orasima. Znači, filovati svaki drugi list, a ostale mazati s uljem. Postupak ponavljati dok ne postignete željenu debljinu baklave ili dok ne iskoristite fil. Završiti s dvije kore koje ste namazali s uljem.

Baklavu izrezati prije pečenja na željene oblike i staviti u zagrijanu pećnicu da se peče sat vremena na 180 stupnjeva. Odmah staviti sve sastojke za agdu da se kuhaju 15 minuta, dok ne postane ljepljivo. Kada je baklava pečena, zalijevati je sa agdom postepeno, ali iskoristiti agdu do zadnje kapi da bude sočna.

Ohladiti i servirati.

Uslast!