Bagnomaria - silikonska posuda za kuhanje na pari u pećnici
Batić - čekić
Butega - trgovina
Brhan - haljina, suknja
Cuketa - tikvica
Čerepnja – ognjište
Čripnja - obla limena ili zemljana posuda za pripremu jela na otvorenom ognjištu
Faćuol - marama
Forši - možda
Holjevi - čarape
Kapuz - kupus
Kisati - proces fermentacije prilikom kojeg se tijesto napuhuje, diže
Korta - dvorište
Krešiti - dobiti na težini, dobiti kile
Kunjada - zaova, šogorica
Lačan - gladan
Maneštra - gusta juha s komadima povrća
Maša - misa
Melun - dinja
Navajen - naviknut, naučen; biti navajen - biti naučen, naviknut na nešto
Ne kapin - ne kužim
Otročica - djevojčica
Pasati - proći
Patljunača - drveni valjak kojim se razvija tijesto
Peteh - pijetao
Pijat - tanjur
Pijaža/pježa mi se - sviđa mi se
Pljukanci ili makaroni - tjestenina; pljukanci su tradicionalno jelo, jedna od najpoznatijih istarskih tjestenina, duguljastog je oblika i tanja prema krajevima
Pršutnice, grabovčice, lisičke, papernice - vrsta gljiva, u nekim se krajevima naziva još i lisičica, lisičarka, bjelkasta lisičica ili samolisica;jestiva je i ukusna gljiva blijedo narančaste ili žućkaste boje, klobuk promjera 3-8 cm s valovitim rubovima, stručak kratak i dužine do 8 cm
Prontati se - odjenuti se
Saprežić - pregača
Špina - pipa, slavina
Špaker - štednjak
Špaleta - prednja svinjska noga (lopatica)koja se u Istri jede za Uskrs, a Jasna savjetuje da se prepeče na maslinovu ulju i zalije vinom
Štijerna - bunar
Vazam - Uskrs
Žižula - vrsta voća, u nekim se mjestima zove još i žižola, čičimak, ćićindula i cicindra, a poznata je i kao kineska datulja; žižula jedrevno azijsko voće koje se udomaćilo na Mediteranupa tako i u našim primorskim krajevima
'Večeru za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka do čevrtka u 21 sat te petkom od 20 sati na RTL-u!