Desert domaćice Petre O. iz Pule pravi je hit na društvenim mrežama. 'Veliki kralj' ime je torte koju je Petra spremila prvog dana ovotjednog izdanja kulinarskog showa 'Večera za 5 na selu' , a mi vam donosimo recept.
Sastojci za biskvit
6bjelanjaka
6žutanjaka
6žlicašećera
3žlicekakaa
6žlicaoštrog brašna
1prašak za pecivo
50mlulja
50mlmlijeka + 100ml za natapanje biskvita
Sastojci za kremu
500gramamascarponea
4žlicešećera u prahu
500mlvrhnja za šlag(koristila sam Haltu)
Sastojci za karamelu
100gramašećera
15gramamargarina/maslaca
100mlvrhnja za šlag
Čokoladni ganache
200mlvrhnja za šlag
150gramačokolade za kuhanjekoristila sam Callebaut čokoladu sa 54% kakaa
Sastojci za Krokant
200gramašećera
100gramabadema
Priprema biskvita
NapravitI snijeg od šest bjelanjaka. Žutanjke i šećer pjenasto izraditi posebno, dodati ostale suhe sastojke i sve lagano miksati, pa dodati ulje i mlijeko. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka.
Biskvit uliti u kalup u koji je prethodno stavljen papir za pečenje. Peći na 180 stupnjeva desetak minuta,. Nakon što se biskvit ohladi treba ga natopiti mlijekom.
Priprema kreme
Izmiksati vrhnje za šlag, dodati mascarpone. Sve zajedno dobro izmiksati.
Priprema karamele
U posudu ubaciti šećer, staviti ga zagrijavat i pustiti ga da se otopi, a pritom će početi dobivati lijepu karamel boju. Kad se šećer topi, posudu možete lagano okretati. Ponekad taj postupak možete zeznuti ako krenete miješati kuhačom.
Nakon toga maknuti posudu sa štednjaka i ubaciti maslac, te vratiti posudu natrag na štednjak (smanjiti vatru). Nakon što se maslac otopio dodati vrhnje za šlag i kuhati tridesetak sekundi.
Karamela se lagano krčkala, a vrhnje se lijepo povezalo sa šećerom i maslacem.
Karamela se hlađenjem lagano zgušnjava.
Priprema čokoladnog ganachea
Vrhnje zagrijati na štednjaku i ubaciti čokoladu te miješati dok ne se ne dobije jednolična smjesa, odnosno dok se čokolada u potpunosti ne otopi. Ganache rashladiti na sobnu temperaturu prije prelijevanja po torti kako se krema ne bi topila zbog prevruće čokolade.
Slaganje
Biskvit prebaciti na podlogu na kojoj će se servirati torta, staviti obruč i oko obruča s unutarnje strane staviti papir za pečenje. Na biskvit staviti 1/4 kreme. Drugu četvrtinu kreme staviti u vrećicu. Zatim nanijeti kremu iz vrećice u krugovima na već nanešenu kremu , tako da u sredini ostane krug u koji se nanosi pripremljena karamel krema. Nakon toga nanijeti još jedan sloj kreme. Na mascarpone kremu na kraju ide čokoladni ganache koji je prethodno rashladen na sobnu temperaturu. Tortu prebaciti u frižider da se ganache stisne, minimalno dva sata. Nakon što se torta ohladila, maknuti obruč i papir za pečenje te premazati i zagladiti vanjski rub torte s ostatkom kreme. Tortu ukrasiti krokantom (šećer i bademi staviti na vatru kratko i čekati da se ohlade).
Kulinarski show 'Večera za 5 na selu' gledajte od ponedjeljka do petka od 20.15 sati samo na RTL-u! Epizode pogledajte i na PLAYU !