Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
VEČERA KOD VIKTORA

Kandidati o predjelu: 'Sir se topio u ustima, rižoto od buče bio je jako ukusan'

Ugostitelj Viktor Polić u 'Večeri za 5 na selu' pripremio je jelovnik koji se sastojao od predjela naziva Bučorizo, glavnog jela Gluteus maximus i deserta Dolce vita.

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
RTL.HR/ 29.4.2021. u 12:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

sastojci za rižoto od buče za četiri do pet osoba:
1 tikva Butternut
0,5 kg riže Arborio
150 g grana padano sira
sol
papar
100 g maslaca
1 srednja glavica luka
jušna žlica mješavine začina
1 goveđa kocka ili 3 dl goveđe juhe

Na malo maslinova ulja uz stalno miješanje zagrijemo rižu dok ne postane staklasta. Podlijemo vodom (čaša riže, čaša vode), kuhamo uz stalno miješanje da bi riža bila al dente (da je negdje 70 posto gotova). Rižu izvadimo i raširimo na tanjur ili pladanj. Zatim pravimo temeljac za rižoto. Na malo ulja pirjamo luk, dodamo kocke bundeve, goveđu kocku i kuhamo dok bundeva ne omekša. Stavimo sve u blender i dobili smo pire od bundeve (temeljac za rižoto).

Završni dio: U tavu na malo ulja stavimo kockice bundeve, pire (temeljac) i kuhamo 10-ak minuta. Postupno dodajemo rižu uz stalno miješanje. Kad smo stavili svu rižu, začinimo solju, paprom, crvenom mljevenom paprikom po želji. Prije samog kraja naribamo sir grana padano. Kad je riža kuhana, rižoto je gotov. Prije serviranja dodamo 3 do 4 režnja maslaca i promiješamo kako bi rižoto bio kremast.

Napomena: Rižoto treba zgotoviti neposredno prije serviranja na tanjur i poslužiti u roku od šest minuta. U suprotnom će se osušiti.

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
Image

Večera za 5 na selu

RTL

sastojci za glavno jelo - teletina ispod peke za 5 osoba
2 kg telećeg buta ili plećke
2 veće mrkve
1 glavica luka
3 lovorova lista
1 dl bijelog vina
sol
papar u zrnu (5 kom)

U tavi na malo masnoće pirjamo luk i mrkvu, dodamo vino, lovor i papar u zrnu (15 minuta). U isto vrijeme meso koje smo nasolili dan ranije stavimo na zagrijano ulje i prepržimo sa svake strane otprilike pet minuta. Meso stavimo u posudu za pečenje (peku), prelijemo s pirjanim sastojcima, poklopimo peku i stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva (150 minuta). Maknemo poklopac i pečemo još 15 minuta. Peka je gotova.

prilozi uz peku:
pire krumpir s vlascem i češnjakom
1,5 kg krumpira
50 g svježeg vlasca (može i suhi)
prstohvat češnjaka u granulama
sol
papar
0,5 dl mlijeka
30 g maslaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Skuhamo krumpir narezan na kockice, protisnemo, dodamo začine, mlijeko i maslac. Miksamo s mikserom dok ne postane kao pjena.

sastojci za ratatouille:
1 manji luk
1 tikvica
1 patlidžan
1 crvena paprika
ulje
rajčica pelat
šećer
majčina dušica
sol

Povrće narežemo na kockice veličine jednog centimetra. Na malo ulja pirjamo luk, dodamo papriku, tikvice pa patlidžan. Nakon 10 minuta dodamo pelat od rajčice, začine i šećer po potrebi. Povrće kuhati dok ne bude al dente (ne smije se raskuhati).

Image

Večera za 5 na selu

Foto: RTL
Image

Večera za 5 na selu

RTL

sastojci za aromatizirane šljive s kremom od mascarponea:
0,5 kg šljiva
0,4 kg mascarponea
0,2 slatkog vrhnja
0,05 dl ruma
čajna žličica vanilin šećera
čajna žličica cimeta
jušna žlica šećera u prahu
tri jušne žlice smeđeg šećera
200 g integralnog keksa
2 dl soka (šumsko voće)
50 g maslaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Upravo se čita

Image
NOVE DRAME NA VIDIKU

Zavođenje i ljubomora na farmama sve su jači: 'Mene je preokrenulo, nisam mogla to gledati'

U tavi na malo maslaca popržimo smeđi šećer, dodamo šljive, sok, cimet i kuhamo 25 minuta. U posudu stavimo mascarpone, rum, vanilin šećer, šećer u prahu i izmiksamo. U drugoj posudi izmiksamo slatko vrhnje. Obje kreme sjedinimo u jednu i stavimo na hlađenje. Keks pretvorimo u mrvice. Nakon što su šljive skuhane stavimo ih u blender. Kroz sito ispasiramo da ne bude kožica i dobijemo umak od šljiva. U čašu stavimo umak, kremu, keks pa ponovimo isto. Dekoracija može biti cimet u štapiću.

Image

Večera za 5 na selu (nove epizode)

kulinarski show
Hrvatska - 2023
Ponedjeljak - petak u 20.15 sati
Gledaj na
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
INSPIRIRAJTE SE

Recept za 5: Bakini moderni pohanci

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba