Večera za 5

Kod Jovana u gostima svima se svidjela baklava: 'Okus, slatkoća, sve - desert je bio odličan!'

U mjestu Mlaka Antinska kandidate je ugostio Jovan Karapandža, poznato lice iz emisije 'Ljubav je na selu', a pripremio je jelovnik koji se sastojao od predjela Seoska lola, glavnog jela Bećarski miks i deserta Ljubavni ugriz.

RTL.hr
27.04.2021 12:00

predjelo: složenac od palačinki

U većoj posudi pomiješati žumanjak i jaje, mlijeko i kiselu vodu. U drugoj posudi pomiješati sol i brašno pa postupno dodavati prethodnoj smjesi istovremeno miješajući. Premazati s vrlo malo ulja tavu za palačinke pa dodati malo više od 1 dl smjese koju ste dobili. Pržiti s jedne strane malo više od minutu te drugu stranu oko 15 sekundi. Slane palačinke sada preokrenuti na suprotnu stranu od one kako ste ih slagali iz tave nakon pečenja. Preko palačinke dodati vrlo malo vrhnja za kuhanje pa sjeckanu šunku/šunkericu ili slično te rendani sir, koji biste koristili, primjerice, za pizzu. Zamotati pa slagati na lim prethodno premazan s malo maslaca. Razmutiti bjelanjak koji vam je ostao pa premazati punjene palačinke sa šunkom i sirom. Zapečene palačinke punjene sa šunkom i sirom u pećnici se peku 15 minuta na 200 stupnjeva. Poslužiti uz zelenu salatu.

Jovan Karapandža

sastojci za čobanac:
4 kg mesa - kombinacija svinjske lopatice, juneće koljenice ili junećeg vrata (bez kosti) ili ovčetine (bravetina bez kostiju: but, flam, plećka)
1 kg luka crvenog (kapula, količina očišćenog luka)
3 kom mrkve
2 kom peršinova korijena
1/2 kom korijena celera
papar
4 režnja češnjaka
2 žlice senfa
3-4 kom lovorova lista
3 kom guljenih rajčica
2 svježe paprike
1 dl ulja (ili svinjske masti)
2-3 suhe ljute feferone
mješavina začina

Na ugrijanu masnoću stavimo na kockice rezani crveni luk, malo ga popržimo i posolimo da pusti vodu. Kadje pustio vodu i postao staklast, stavimo korjenasto povrće i papriku rezanu na sitne kockice te, podlijevajući ga vodom, dinstamo dok povrće ne omekša (oko 40 minuta). Na to dodamo češnjak, pustimo ga da pusti sokove te dodamo meso izrezano na kockice veličine cca 2x2 centimetra i prodinstamo ga 10 minuta. Stavimo malo vode, promiješamo i ostavimo 3 do 4 minute da se dinsta, zatim dodamo senf, promiješamo i dinstamo 3 do 4 min.

Kad ste to sve malo prodinstali, dolijemo vode da pokrije meso za oko 3 prsta, te na to stavimo mljevenu crvenu slatku papriku (oko 4 jušne žlice), dodamo papar u zrnu (6 do 7 zrnaca), lovorov list, malo posolimo i dodamo guljene rajčice sjeckane na kockice kao i povrće (umjesto rajčica može i koncentrat oko 1,5 jušne žlice razrijeđeno u 1,5 dl vode) i stavimo 2-3 feferone suhe, ljute te jednu žlicu mješavine začina.

Sve to kuhamo na laganoj vatri i podlijevamo vodom da održavamo razinu tekućine i gustoću koju želimo. Ovako se kuha dok meso ne bude mekano, odnosno oko dva sata. Na kraju ljutinu možemo pojačati mljevenom ljutom paprikom. Pri kraju kuhanja dodamo oko 2 dl bijelog vina i prokuhamo oko 15 minuta.

Jovan Karapandža

sastojci za baklavu:
1 kg gotovih kora
500 g lješnjaka (pola mljevenih, pola usitnjenih)
1 margarin
2,5 dl ulja

šerbet: 1,5 kg šećera, 1 l vode, 1 vanilin šećer, sok od pola limuna

Redaju se kore u plehu i svaka se prska s malo ulja i malo poprženih lješnjaka. Kadje gotovo, reže se pa se popari s otopljenim margarinompa se peče na 200 stupnjeva oko 25 minuta. Na kraju zaliti s napravljenim šerbetom.